Turkkilainen jälkiruoka “Kazandibi” (Kattilan pohja)

Egean Suomalaiset Yhdistys
Kuva: flickr.com

Tämä on vanukas, jota makeannälkäiset turkkilaiset ehdottomasti haluavat ulkomaalaisen vieraansa maistavan. Se on klassinen osmanien kauden ruoka, jonka juuret saattavat tosin ulottua jo muinaisten roomalaisten ylenpalttisiin pitoihin – Anatoliahan oli osa heidän itäistä valtakuntaansa. Topkapin keittiöissä syntyi broilerin rintafileestä tehty sakea maitovanukas tavuk göğsü, josta on ajan mittaan kehittynyt suosittu johdannainen kazandibi. Se on itse asiassa samaa vanukasta, mutta pinta on poltettu ja vanukas on kääritty rullalle.

Kazandibi (Kattilan pohja 6:lle)

  • 1 nahaton ja luuton broilerinr inta
  • 5 rkl riisijauhoa
  • 9 dl maitoa
  • 3 dl kuohukermaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 175 g kidesokeria

Pinnalle:

  • jauhettua kanelia

Pane broilerin rintafilee kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että liha juuri peittyy.
Kuumenna vesi kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja hauduta lihaa 6 – 7 min. kunnes se on kypsää.
Valuta broileri ja revi liha hyvin ohuiksi säikeiksi.
Sekoita riisijauho kulhossa maitotilkan kanssa tasaiseksi tahnaksi, joka on yhtä sakeaa kuin kuohukerma.
Kaada loput maidosta ja kerma paksupohjaiseen kasariin, lisää suola ja sokeri ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri on sulanut.
Lisää pari lusikallista kuumaa maitoseosta riisijauhotahnaan ja kaada seos takaisin kasariin ja sekoita voimakkaasti.
Pienennä lämpöä ja hämmennä jatkuvasti, kunnes seos alkaa saostua.
Lisää liha seokseen varovasti hämmentäen ja keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on hyvin sakeaa.
Voitele paksupohjainen paistinpannu kevyesti ja nosta se kuumalle liedelle.
Kun pannu on kuuma, kumoa vanukasseos pannulle ja ruskista tai polta sen pohjaa kuumalla liedellä 5 min. – kurkista pohjaa välillä nostamalla vanukkaan reunaa.
Liikuttele pannua, jotta pohja palaa varmasti tasaisesti.
Kytke lämpö pois ja anna vanukkaan jäähtyä pannussa.
Leikkaa vanukas teräväkärkisellä veitsellä suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.
Nosta palat pannulta nuolijalla tai metallilastalla ja siirrä tasaiselle alustalle.
Kääri palat halkomaisiksi pötköiksi ja aseta ne saumapuoli alaspäin tarjoiluvadille.
Ripottele kääröjen päälle hiukan kanelia.

Tarjoa kylmänä tai huoneenlämpöisenä makeana välipalana tai jälkiruokana.

Lähde: http://www.keittotaito.com/jalkiruoat/kazandibi.html

Kiitos luvasta keittotaito.com:lle

Mainos

Tietoa Ali Ergene 326 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.