Hiljentääkö Turkin hallitus median?

Google mainos

Kuva: flickr.com

Turkkia kritisoidaan usein sen median kurittamisesta, median sulkemisesta ja vankilaan joutuneiden toimittajien tuomioiden takia. Miksi sitten mediayhtiöt suljetaan ja toimittajat passitetaan vankilaan Turkissa?

Terrorismia tukevat mediat suljetaan.

Lehdet, jotka ovat avoimesti tukeneet terrorismia suljettiin. Esimerkkejä ovat PKK:n ja Gülenistien lehdet. Terrorismin tukeminen ei ole sananvapautta. Samoja toimenpiteitä tehdään myös muissa maissa.

Valtionsalaisuuksien levittämisestä.

Esimerkiksi Cumhuriyet lehden päätoimittaja Can Dündar ja toimituksen päällikkö ovat pidätetty valtiosalaisuuksien levittämisestä. He ovat levittäneet valtion tiedustelupalvelun asiapapereita yhdessä Gülenistien kanssa.
Muista rikoksista kuin mielipiteistään.

Esimerkiksi toimittajan hallussa on ollut aseita luvatta tai ajanut jonkun yli tai tehnyt perheväkivaltaa. Mutta Turkissa toimittajat menevät journalismin kilven taakse. Ajatelkaa, jos poliisi ryöstää pankin ja puolustaa itsensä oikeudessa “olen lainvalvoja, ette voi pidättää minua”. Monia toimittajia on vankilassa näistä syistä. Opettajan tai lääkärin ammatti ovat yhtä arvokkaita kuin toimittajan.

Ei ketään passiteta vankilaan presidentin tai pääministerin käskystä.

Turkissa on voimassa vallan kolmi-jako oppi. Eli toimeenpanovalta, lainsäädäntövalta ja tuomiovalta. Eli rikos caset käsitellään lain mukaisesti. Laki sanoo, että kyseinen toimittaja tai lehti on rikkonut lakia ja lain mukaan rangaistus on vankilaan joutuminen. Lakipykälä voi olla viallinen tai tosi tiukka. Esimerkiksi Erdoğan on joutunut vankilaan runon lukemisesta.

Miksi suljetaan sosiaalinen media?

Turkin tuomioistuimet pyytävät sosiaalisista medioista tietoja esimerkiksi henkilöistä, joita epäillään erilaisista rikoksista. Sosiaaliset mediat luovuttavat tietoa maille, joista on tullut virallinen pyyntö, eli tuomioistuimien kautta. Turkille ei anneta tietoja, vaikka Turkki pyytää tietoja valtion tasolla.

Toinen syy on valheellisten ja vaarallisten tietojen leviäminen sosiaalisissa medioissa. Näistä syistä Turkki sulkee väliaikaisesti sosiaalisen median.

Hallitusta kritisoivat mediat ovat riippumattomia?

Jos joku lehti kirjoittaa jotain hyvää hallituksesta länsimedia kutsuu sitä lehteä valtion lehdeksi ja jos lehti kritisoi hallitusta, sitä lehteä sanotaan rippumattomaksi lehdeksi.

Nykyinen hallitus on voittanut 15 vuodessa 10 vaalit ja on varmasti tehnyt  jotain hyvää Turkissa.  Jos osaatte lukea turkkilaisia lehtiä, silloin huomaatte että joka päivä lehdet kirjoittavat sekä hyvä että paha Turkin hallituksesta.

Laki, joka suojelee presidentit.

Perustuslain pykälä (299) mukaan, henkilö joka solvaa presidenttiä (entiset mukaan lukien) voidaan vangita 1-4 vuoteen. Tätä lakia nykyhallitus ei säätänyt. Atatürk on kuollut 1938 ja edelleen ihmiset joutuvat vankilaan Ataturkkiä solvauksesta. Turkissa moni on joutunut vankilaan vaan sen takia, koska olivat tahrineet Ataturkin patsaat.( ei ilkivallan takia).

I disapprove of what you say, but i will defend to the death your right to say it” Voltaire

Mustafa Orhan

Lähde: https://suomiturkki.blogspot.fi/

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 109 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.