Bye Bye International Monetary Fund

Google mainos

Kuva: flickr.com

Mediassa puhutaan paljon Turkin sananvapaus tilanteesta, vaaleista, turvallisuudesta jne mutta ei puhuta paljon mitään Turkin taloudesta ja taloudellisesta historiasta.

Ei vaan riitä että tietää  mitä on tapahtunut Turkissa viimeisen kymmenen vuoden aikana, ymmärtääksen Turkin tilannetta. Tietämättä mitä kaikkea on tapahtunut viimeisen 200 vuoden aikana Turkissa, Turkista puhuminen tai kirjoittaminen  olisi puutteellista ja virheellistä.

Maiden taloudellinen kehitys yleensä näyttää maan kokonaiskehityksen. Talous, ihmisoikeudet, demokratia menevät käsi kädessä.

Turkilla/ Osmani valtakunnalla on ollut 1860 jälkeen suuret velat ulkomaille ja 1947 jälkeen IMF:lle. Yrityksistä huolimatta Turkki ei ole pystynyt maksamaan velkaansa pois ennen 2013.

Joskus valtiolla ei ole ollut rahaa maksaa palkkoja. IMF antoi rahat, mutta saneli myös kaikki ehdot esim. laittoi kiintiöt vehnän tuotannolle.Inflaatio oli yli 60 prosenttia.
Koronkiskojat eniten saivat hyötyä tilanteesta. Ei ole sattumaa että vuonna 2013 Gezi protestit alkoivat, Gezi protestien rahoittajista osa oli koronkiskojia.

Kun IMF oli hyväksynyt 1 miljardin dollarin lainan, Turkissa melkein julistettiin juhla! Tämä on tapahtunut 2000 luvulla, ihan uskomatonta. Tällä hetkellä  Istanbulissa monen rikkaan taskusta löytyy tuo summa.

Turkki on 19 kertaa ottanut velkaa IMF:ltä, mutta kun 2008 IMF halusi tehdä uuden sopimuksen Turkin kanssa, nykyinen presidentti, silloinen pääministeri Erdogan sanoi ettei missään nimessä tehdä uutta sopimusta IMF:n kanssa. Hän sanoi että Turkilla on omat resurssit ja teemme tiukan taloudellisen suunitelman ja maksamme velkamme takaisin.

Silloin inflaatio oli 26 prosenttia. Oppositio ja muut vastustivat ja halusivat tehdä IMF:n kanssa uuden sopimuksen tästä oli aikamoinen kädenvääntö.

Vuonna 2013 Turkki sai maksettua kaikki velkansa takaisin (viimeisen 10 vuoden aikana 23,5 miljardia dollaria) ja oli valmis antamaan IMF:lle 5 miljardia dollaria lainaksi.

Tällä hetkellä inflaatio on  6-10 prosenttia. Bruttokansantuotteella mitattuna Turkin talous kuuluu maailman 16 suurimman kansantalouden joukkoon.

Luottoluokittaja Moody`s  ennusteen mukaan Turkin talous kasvaa  tänä vuonna (2017) 3,6 prosentilla.

Mustafa Orhan

Lähde: https://suomiturkki.blogspot.fi/

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 109 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.