Vanha Silkkitie on heräämässä eloon

Mainos

Kuva: flickr.com

Historiasta kiinnostuneena ihmisenä, olen lukenut paljon historiallisia kirjoja ja katsonut historiallisia dokumenttielokuvia.

Yksi niistä mahtavista dokumenttielokuvista oli Japanin television tekemä Silkkitie dokumenttielokuva.

Yle on näyttänyt Silkkitien vuonna 2009. Silkkitie (Silk Road) dokumenttielokuva on 30 sarja ja jokainen sarja oli vähän yli tuntia. Tosi hyvää dokumenttielokuva. Suosittelen kaikille etenkin niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta. Se on kuvattu 1980-1984 välisenä aikana ja olosuhteet olivat huonoja ja Afganistanissa oli sota.

Silkkitie alkaa Kiinasta ja moneen maan kautta, Turkki mukaan lukien tulee Italian asti. Silkkitie oli joukko yhteen liittyneitä kauppareittejä, jotka kulkivat Aasian halki Kiinan Xianista Syyrian Antiokiaan ja muihin Lähi-idän ja Euroopan kohteisiin. Silkkitien kautta kuljetettiin silkkiä ja muita kauppatavaroita, kuten norsunluuta, kultaa ja jalokiviä pääasiassa karavaaneilla.

Ei enää karavaaneilla. Tavarat kuljetetaan tulevaisuudessa nopeilla junilla maiden kautta. Maat, jotka olivat Silkkitie sopimuksessa mukana, tekevät osuutensa, jotta hanke toteutuisi mahdollisimman pian. Esimerkiksi Turkissa kaikki junanraiteet vaihdetaan ja nopeat junat otetaan käyttöön.

Odotin innolla joka viikko, että pääsisin katsomaan Silkkitie dokumenttielokuvan. Kaikista mahtavin oli Kitaron tekemä Silkkitie musiikki. Herättää nostalgia sekä sielussa että kehossa.

Tästä linkistä voitte kuunnella Kitaron Silkkitie kappaleen.

Viime viikolla Turkin presidentti on vieraillut Kiinassa, jossa tehtiin 89 miljardia dollari sopimusta Kiinan kanssa. Maiden välissä on tehty monenlaisia kaupallisia sopimuksia, mutta yksi ja tärkein oli Silkkitie projekti, jonka vetäjänä on Turkki, Venäjä ja Kiina.

Muistatte varmasti Turkin suuret hankkeet. Turkissa viimeisen kymmenen aikana on rakennettu suuria siltoja, leveitä teitä, maanalaisia tunnelia, Marmaray (yhdistä Eurooppa Aasian merenalla). Nämä isot hankkeet mahdollistavat matkustamaan Isosta Britanniasta Kiinan asti vaihtamatta juna ollenkaan.

Lähde: https://suomiturkki.blogspot.fi/

Mustafa Orhan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainos

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.