Mustafa Orhan: Evoluutioteoria ei ole kiven hakattu tieto

Google mainos

Luin Sanna Raita-Ahon (Yle/ https://yle.fi/uutiset/3-9688685) kirjoituksen Turkin Imam-Hatip kouluista. Menin sanattomaksi. Hän on kuvaillut Imam-Hatip koulut kuin sokea kuvailisi norsua.

Aloitetaan ensin evoluutioteoriasta. Evoluutioteoria ei ole kiven hakattu tieto, joka olisi hyväksytty maailmanlaajuisesti. Uudet fossiilit ja löydökset kumoavat aina edellisen teorian.

Evoluutioteoria on kiistanalainen. Monessa muussa maassakin uskotaan luomisoppiin. Esimerkiksi Moni osavaltio Amerikassa vastustaa evoluutioteorian. Opetusohjelma pitää päivittää aika ajoin.

 

Olen käynyt Imam-Hatip koulua. Imam-Hatip kouluissa opetetaan kaikkia oppiaineita (mm englantia, matematiikka, historia..) ja niiden lisäksi arabian kieltä ja Koraania. Imam-Hatip koulut ovat vähän vaikeampia kuin muut koulut. Moni Imam-Hatip koulua käyneet ovat huippusuorittajia. Turkin nykyinen presidentti (myös edellinen presidentti) ja montaa kansanedustajaa ovat Imam-Hatip kouluja käyneitä.

 

1990 luvulla “sekulaari” valtio yritti estää Imam-Hatip opiskelijoiden pääsy muihin aloihin paitsi imaami kouluihin. Esimerkiksi, jos Imam-Hatip opiskelija halusi opiskella asianajajaksi, hänen yliopisto pisteet pudotettiin. Olen kärsinyt myös tästä syrjinnästä. Tällä tavoin Imam-Hatip opiskelijat estettiin. Suurelle osalle turkkilaisille tämä oli kova isku. Koska turkkilaisten elämässä uskonto on tärkeässä roolissa ja 95 prosenttia on muslimia.

Sekulari systeemia 15-20 prosentti tukee. Valtio ei pyri lisäämään uskonnon roolia ihmisten elämässä, vaan vapauttaa estot ja syrjinnät jotka oli asetettu.

 

Vuonna 2015 Turkin nykyhallitus on poistanut kaikki esteet Imam-Hatip koulujen edestä, mikä on todella hieno. Kaikilla oppilailla on samat edellytykset. Estojen poisto on nostanut taas imam-hatip koulujen suosion Turkissa. Ei mikään koulu muutettu Imam-Hatip kouluksi vaan kysynnän lisääntyessä uusi Imam-Hatip koulut avattiin. Kuten Sanna kirjoitti, “Turkkilaisten elämässä uskonto on tärkeässä roolissa“. Mutta aina joku kukkahattutäti vastustaa.

Entä miksi länsimaalaiset ovat huolissaan Imam-Hatip koulujen kasvusta? Tiedän vastauksen ja ymmärrän Sannan ja muiden huolen.

Keskiajalla, jolloin tiede alkoi kehittyä, kirkko esti tieteen kehitystä ja pani kapulat tieteen rattaisiin. Tiedemiehet rangaistiin. Kirkon Opit olivat ristiriidassa tieteen kanssa. Galileo on yksi tiedemiehistä joka on saanut kuolemantuomion, koska kaikista kirkon vastustuksesta huolimatta väitti että maapallo on pyöreä.

Inkvisitiot olivat yleisiä ja papeilla oli viimeiset sanat, vaikka kuinka väärässä he olivat. Tiede alkoi kehittyä kaikista vastustuksesta huolimatta ja kirkko jäi taka-alalle. Eurooppa nousi jaloilleen tieteen avulla. Alkoi käsitys siitä että uskonto on suurin este sivilisaation kehitykselle. Tätä käsitettä on yleistettiin ja alettiin uskoman että kaikkialla maailmassa on noin, mikä on todella väärin. Tästä johtuu Sannan ja muiden huoli.

Kehotan lukemaan Jaakko Hämeen-Anttilan kirjoitukset. Hän osaa erottaa jyvät akanoista ja tiedä tosi hyvin Islam-tiedettä ja historiaa.

Toinen yleinen käsite ja vääryys (ehkä ei liity tähän aiheeseen) joka yleistetään on, että “Keskiaika on eletty kaikkialla maailmassa samalla tavalla“. Keskiaika on ollut tosi huono, julma aika Euroopassa. Juutalaisia vainottiin, roviolla poltettiin jopa miljoonia naisia, inkvisitio oli julma. Mutta oli vaan tällä mantereella ei muualla.

 

Näihin väärinkäsityksiä olen törmännyt useasti ja kuullut jopa professorien suusta. On totta että tapahtunut noin mutta ei kaikkialla maailmassa.

https://yle.fi/uutiset/3-9688685

Lähde: https://suomiturkki.blogspot.fi/

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 109 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.