Arnavut ciğeri ohje

Egean Suomalaiset Yhdistys
Arnavut ciğeri

Arnavut ciğeri ( 4:lle )

Lampaanmaksasta tulee tällä tavoin valmistettuna niin herkullista, että tällä ruoalla on mahdollista käännyttää nekin, jotka eivät yleensä pidä maksasta. Nimi tarkoittaa albanialaista maksaa. Tämä kuuluu niihin ruokiin, jotka omaksuttiin Istanbulin hovikeittiöihin osmanien valtakunnan levittäytyessä laajoille alueille Itä-Eurooppaan. Sitä tarjotaan perinteisesti lämpimänä tai kylmänä mezenä punasipuliviipaleiden ja persiljan kanssa, mutta siitä saa myös oivallisen iltapalan, jonka seuraksi riittää salaatti ja tilkka sakeaa jogurttia.

  • 1/4 kg tuoretta lampaanmaksaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 – 2 tl punaista chiliä tai 
    paprikajauhetta
  • 3 – 4 rkl Tariş oliiviöljyä
  • 2 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
  • 1 – 2 tl juustokuminan siemeniä

Juustokuminan siemeniä 

Kasvi on kaunis yksivuotinen ruoho jolla on hienoliuskaiset lehdet ja pienet, valkoiset kukat. Näistä kehittyy pikkuisia, siemenen näköisiä hedelmiä, joita käytetään mausteena. Juustokuminaa on usein currysekoituksissa ja sitä viljellään nykyään Välimereltä aina Intiaan ja Meksikoon ulottuvalla alueella. Juustokumina (roomankumina, jeera) tunnetaan paremmin juustomausteena sekä arabialaisissa että meksikolaisissa ruoissa. Ilman juustokuminaa Lähi-idän ja Latinalaisen Amerikan ruoka olisi mautonta. Juustokumina on suosittu mauste indonesialaisessa keittiössä. Kokonaisia siemeniä käytetään hollantilaisessa Leyden-juustossa. Tämä vahvasti tuoksuva ja täyteläinen mauste korostaa lampaan, broilerin, patojen, muhennosten, kasviskeittojen sekä perunaruokien makua.

  • merisuolaa
  • 1 punasipuli halkaistuna ensin pitkittäin, sitten poikittain ja viipaloituna pitkittäin

Tarjoiluun:

  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • 1 sitruuna lohkottuna

Poista maksasta leikkulaudalla terävällä veitsellä kalvot ja suonet.
Leikkaa maksa ohuiksi suikaleiksi tai suupalan kokoisiksi kuutioiksi.
Yhdistä laakeassa kulhossa jauhot ja chili tai paprikajauhe ja kierittele maksapalat seoksessa.
Kuumenna Tariş oliiviöljy paksupohjaisessa pannussa.
Lisää valkosipuli ja juustokumina, mausta merisuolalla ja paista, kunnes juustokuminasta leviää pähkinäinen aromi.
Lisää maksa ja paista 2 – 3 min. hämmentäen niin, että maksa paistuu joka puolelta.
Nosta maksapalat talouspaperin päälle valumaan.
Levitä sipuliviipaleet tarjoiluvadille, lusikoi maksa vadin keskelle ja koristele persiljanlehdillä.

Tarjoa kuumana tai kylmänä sitruunalohkojen kera.

Lähde: http://www.keittotaito.com/arnavut_cigeri.html

Mainos

Tietoa Ali Ergene 326 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.