Choose your side USA

Mainos

Kuva: pixabay.com

Viime viikolla USA:n ulkoministeri Tillerson ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja McMaster ovat käyneet Turkissa. Vierailujen syy on Turkin suorittama Oliivinoksa operaatio, joka on alkanut kuukausi sitten. Operaation tarkoitus on puhdistaa Turkin rajat terroristeilta, joita USA aseistaa ja halua tehdä niistä rajapoliiseja. Turkki on vastustanut tätä päätöstä ja aloittanut operaation.

USA oli luvannut Turkille sen, että kun Raqqa puhdistetaan ISISiltä, USA kerää aseet pois YPG/PYD ryhmiltä, jota Turkki pitää terroristeina. PKK, YPG, PYD ovat Abdullah Öcalanin perustamia terroristiryhmiä, jotka hyökkäävät Turkin, Iranin, Irakin ja Syyrian kimppuun.

Turkki, joka on Naton jäsen ja EU ehdokas, ehdotti USA:lle, että Natomaat (Turkki-USA) voivat suorittaa Raqqa operaation yhdessä, mutta USA ei halunnut, valitsi sen sijaan PYD/YPG:n. Viime viikolla Turkki sanoi suoraan USA:lle ” Valitse oma puolesi: Joko Nato-maa Turkki, joka on alueen suurin ja vahvin maa tai YPG/PYD.

Afrinin jälkeen Turkki haluaa jatkaa operaatiota Manbijin asti ja sieltä eteenpäin Eufratin asti. Obaman hallitus oli luvannut Turkille, että USA ei salli YPG/PYD menemästä Eufratin länsipuolelle. USA ei ole pitänyt lupaustaan.

Näissä neuvotteluissa USA:lla ei ollut mitään ässää hihassaan, jota olisi voinut käyttää Turkkia vastaan. Kuvitelkaa jos Turkki ei olisi ostamassa S-400 ilmapuolustusohjuksia Venäjältä sen sijaan jotain vastaava USAS:ta. Takuulla USA olisi käyttänyt sitä Turkkia vastaan. Turkilla on pahoja kokemuksia näistä aseostosneuovotteluista USA:n kanssa.

Tilanne on kiristynyt alueelle. Israel on pudottanut Syyrian (Iranin) miehittämättömän koneen ja Syyria on pudottanut Israelin hävittäjän. Syyrian ja Irakin hallituksilla on todella hyvät välit Iranin kanssa. Iran pääsee Israelin rajalle näiden maiden kautta. Israel ja USA pitävät
Irania ja Iran pitää Israelia päävihollisena. USA puolustaa Israelia kynsin hampain.

ISIS on syntynyt sen jälkeen, kun USA kaatoi Saddamin ja alkoi viedä sinne demokratiaa. Saddam kaatui ja hänen mukaan kaatui 1,5 miljoonaa ihmistä. Joukkotuhoaseista ei löytynyt merkkiäkään. Demokratia tarkoitti paljon aseita. Aseet pääsivät helposti terroristiryhmien käsiin. Näin syntyi ISIS.

Syyria pitää kaikkia maita hyökkääjinä/miehittäjinä omassa maassaan, paitsi Irania ja Venäjää, koska niitä Syyrian hallitus kutsunut. Israel ja USA haluavat katkaista Iranin tien, joka ulottuu Israeliin asti, tästä syystä he antoivat ISISin valloittaa kaupungit kaupungien perään, kunnes ISIS on tullut Kobaniin asti. ISIS ja YPG ovat pelinappuloita joita jotkut maat käyttävät omien intressien mukaan. Kobani eli Pohjois-Syyrian kautta Iran ulottuu Israeliin. USA:lla piti olla joku syy pysyä alueella ja katkaista Iranin käsin. Syy on ISIS. ISIS on hyökännyt kaikkien naapurimaiden kimppuun paitsi Israeliin ja ei koskaan uhkauillut Israelia.

Vaikka monet tahot (Iran, Venäjä ja jotkut USA:n kenraalit) ovat sanoneet että ISIS on loppunut USA:n hallitus pitää haamu-ISIS:tä elossa, koska muuten ei olisi mitään syytä pysyä alueella.

Turkki teki selväksi USA:lle, ettei niiden (Israelin, USA:n ja Iranin) suunnitelmat, intressit kiinnosta, koska YPG/PYD ovat terroristiryhmiä, jotka käyttävät USA:n antamia aseita Turkkia vastaan, eli on sanonut suoraan USA:lle: Choose your side. Sen lisäksi Turkki ehdotti USA:lle, että molemmat maat voivat yhdessä puhdistaa ISISin rippeet alueelta. Neuvottelut jatkuvat USA:n ja Turkin välillä.

Operaatio Oliivinoksa menee suunnitelmien mukaan. Turkki puhdistaa PYD/YPG ja ISISIn rippeet alueelta.

https://suomiturkki.blogspot.fi/2018/01/mika-on-oliivinoksa-operaation.html

Mustafa Orhan

Mainos

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.