Turkin presidentinvaalit 2019

Mainos

Kuva: flickr.com

Presidentinvaalit lähestyvät (2019) Turkissa. Presidentin täytyy saadaa 51 prosenttia kaikista äänistä, jotta hänestä tulisi Turkin seuraava presidentti. Ehdokkailla ei ole helppo saada 51 prosenttia. Tällä hetkellä muutama on ilmoittanut ehdokkuutensa. Meral Aksener (HP), Recep Tayyip Erdogan (AKP). Pääoppositiopuolue Tasavaltainen kansanpuolue (CHP) ei ole ilmoittanut ehdokastaan vielä. Toinen oppositiopuolue Kansallismielinen toimintapuolue (MHP) on ilmoittanut tukevansa AKP:n presidenttiehdokas Erdogania. 51 prosenttia pakottaa puolueita tekemään vaaliliittoa.

Turkin oppositiopuolueista MHP on ollut äärioikeistolainen ja HDP äärivasemmistolainen ja on edelleen. HDP ns. edustaa kurdeja, mutta saa vain osan kurdien ääniä. Esimerkiksi viimeisessä kansanäänestyksessä Presidenttijärjestelmä meni kurdien äänillä läpi,  vaikka HPD vastusti järjestelmää kaikin tavoin. HDP:n ääniprosentti on ollut 7-12, ei enempää.

MHP:n ääniprosentti on ollut 9-15. MHP ns. edustaa turkkilaisia, muut vähemmistöt ovat toissijaisia. Tästä syystä sekä MHP että HDP eivät koskaan onnistuneet saamaan presidentin tai pääministerin tehtävää. Turkin kansa on kuin mosaiikki, joka koostuu monista  vähemmistöistä. AKP on hyvin tietoinen tästä,  sen takia puolueenlinja on keskustalainen.

Viime vallankaappausyrityksen jälkeen (16.7.2016) MHP on kokonaan vaihtanut linjansa ja lähestynyt AKP:tä. Tästä syystä MHP tukee AKP:n presidentti ehdokasta  Erdogania. Ennen vallankaappausyritystä MHP on aina kritisoinut Erdogania kovilla sanoilla. MHP:n linja ei ole enää “Turkkilaiset ensin” vaan Turkki ensin.Tällainen linjan muutos on nostanut MHP:n suosion Turkissa.

AKP:lla on 40-50 prosenttiä ääniä ja MHP:lla on 9-15 prosentti ääniä Turkissa. Riittääkö molempien puolueiden äänet nostamaan Erdoganin presidentiksi. Saa nähdä. AKP haluaa tehdä vaaliliittoja muiden puolueiden kanssa myös. Tästä syystä Erdogan on ehdottanut vaaliliittoa Onnellisuuspuoluen (SP) johtajalle Temel Karamollaoglulle, mutta vastaus oli ei. SP haluaa asettaa oman presidentiehdokkaansa. Erdogan kääntyi Suuren yhtenäisyyspuolueen (BBP) päin. BBP:n puoluelinja on tosi lähellä nykyistä MHP:tä (Turkki ensin). BBP vastasi myönteisesti. Hallituspuolue AKP halua koputtaa muiden puoluden ovet myös.

Presidenttivaalit ja parlamenttivaalit pidetään samana päivänä. Presidentti valitsee oman kabinetin. Presidentti ja hänen kabinettinsa muodostavat toimeenpanovaltaan ja parlamentti lainsäädäntävaltaan. Parlamenttivaaleissa on 10 prosentin äänikynnys mutta jos pienet puolueet muodostavat vaaliliiton silloin molempien äänet lasketaan yhteen ja jos yhteenlaskettu ääniprosentti on yli 10 prosenttia, sitten molemmat puolueet pääsevät parlamenttiin.

 

Puolueiden ääniosuudet Turkissa

AKP: 40-50%

CHP: 20-25%

MHP: 9-15%

HDP: 7-12%

SP:    3-5%

BBP: 1-3%

IP: uusi puolue

Lähde: https://suomiturkki.blogspot.com.tr/

Mustafa Orhan

Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 71 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.