Turkki kuuluu maailman suurimpiin viinirypäleen tuottajamaihin

Mainos

Turkkilainen viinirypäle, kuva: flickr.com

🇹🇷 Turkki kuuluu maailman suurimpiin viinirypäleen tuottajamaihin. Viinirypäle on maailman vanhimpia viljelykasveja ja sen viljely aloitettiin Anatoliassa jo n. 3000 vuotta sitten. Turkki kuuluukin maihin, jossa viinirypälettä on viljelty ensimmäisenä maailmassa. Turkissa viinirypäleet ovat maukkaita auringon kasvattamia herkkuja. Niistä tehdään myös maailman parhaimmat rusinat. Turkki onkin myös rusinoistaan kuuluisa, joita myydään myös Suomen marketeissa.

Viinirypäleillä on useita terveysvaikutuksia. Ne suojaavat sydäntä ja verisuonia, alentaa verenpainetta ja auttaa kehoa immuunijärjestelmässä. On siis hyvä flunssaa vastaan ja antioksidantit auttavat kehoa palautumaan myös kovista urheilusuorituksista. Antioksidanttien ja rasvahappojen vuoksi suojaa myös ihoa. Viinirypäleet sisältävät useita vitamiineja ja hivenaineita mm. A, B, C, E- vitamiineja, folaattia, betakaroteenia, rautaa, kalsiumia, sinkkiä, fosforia ja kaliumia. Myös hyvä kuidun lähde.

Tänä kesänä sain käydä Turkin reissullani viinirypäleviljelmillä, Buldanissa, joka sijaitsee Denizlin maakunnassa. Käynti oli hieno kokemus. Enpä ole ikinä eläissäni nähnyt niin mahtavia viinrypäleköynnöksiä ja niin paljon viinirypäleitä. Viljelmien läheisyydessä sijaitsi viehättävä ja tunnelmallinen kahvila ja ravintola, jonka viljelijät omistavat ( Ayışığı, Buldan Sofrasi) Ihmiset siellä olivat ystävällisiä ja ihania ❤️. Olen kokemusta rikkaampi taas. Turkki on hieno maa, jossa on paljon nähtävää. Jokainen matka antaa aina jotain uutta nähtävää ja koettavaa. Ikinä ei ole tylsää 😊. Sellainen on ihana Turkki ja vielä paljon enemmän 🇹🇷❤️.

Johanna Güler

Viinirypälemehu, kuva: flickr.com

Mainos

Tietoa Johanna Güler 42 Articles
Turkin matkailu!

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.