30. Elokuu on voitonpäivä Turkissa!

Mainos

  • 30. Elokuu on voitonpäivä Turkissa!

Turkissa ja Pohjois-Kypros Turkkilaisessa Tasavallassa juhlitaan voitonpäivää joka vuosi 30. Elokuuta. Voitonpäivänä juhlitaan Turkin itsenäisyyssodan (1919-1922) päättymistä.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Turkki oli jaettu eri suurvaltojen piireihin, alueita hallitsivat Iso-Britannia, Kreikka, Italia ja Ranska. Turkin suurjohtajalla Mustafa Kemal Atatürkilla oli merkittävä rooli sodassa. Sodassa kukistettiin kreikkalaisten vastarinta kuuluisissa Sakaryan ja Dumlupinarin taisteluissa 1921 ja 1922, muilla suurvalloilla ei ollut enää kiinnostusta puolustaa alueitaan.

Voitonpäivää juhlittiin ensimmäistä kertaa Dumlupınarissa vuonna 1924.  Turkin presidentti Mustafa Kemal osallistui ensimmäiseen juhlapäivään lähellä Çalin kylää. Mustafa Kemal Atatürk avasi tuntemattoman sotilaan patsaan vaimonsa Latife’n kanssa.

Hyvää voitonpäivää!

Jaettu Turkki 1919-1922
Mustafa Kemal & vaimonsa Latife

Mainos

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.