30 Elokuuta Voitonjuhla

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Google mainos

Mustafa Kemal Atatürkin patsas. Kuva: Ali Ergene

30 ELOKUUTA VOITONJUHLA

Tänään on 30 elokuuta 2019 ja tänään on turkkilaisten kansallinen voitonjuhla! Voitonjuhlaa juhlitaan Turkissa ja Pohjois-Kyproksen Turkkilaisessa tasavallassa vuosittain 30 elokuuta. 97 vuotta sitten Dumplupinarissa (Kutahya) alkanut itsenäisyys taistelu päättyi Turkin armeijan voitolla.

Taistelu on käyty Ranskan ja Englannin tukemia kreikkalaisia vastaan Länsi-Turkissa. Koko Länsi-Turkki oli miehitetty. Turkkilaisilla sotilailla ei ollut ruokaa eikä kunnon aseita. Olosuhteet olivat vaikeat ja monien mukaan oli vaikea voittaa tämä taistelu näissä olosuhteissa, koska vastassa oli hyvin varustettu armeija ja Turkki oli juuri käynyt Sakaryan taistelun.

Ataturkin johdolla kaikki kynnelle kykenevät, palveluskelpoiset miehet ja naiset koottiin Dumpulupinarin (Kutahya) lähelle. Sotilaat tuotiin salaa yöllä ja hevosten kenkiin käärittiin siteet, jotta ne eivät herättäisi vihollisten huomioita yöllä. Kaikki taistelu valmistelut tehtiin salaa. Tässä taistelussa tuhansia turkkilaisia sotilaita on kaatunut. Tie itsenäiseen Turkkiin ei ollut helppoa, ihan niin kuin Suomenkaan. Suloinen ja kunniakas on kuolema isänmaan puolesta.

Turkki täyttää 100 vuotta vuonna 2023.

30 Ağustos Marşı – Turkish Military March

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 121 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.