Sananvapaus vai terrorismi propaganda?

Google mainos

Kuva: pixabay.com

Sananvapaus vai terrorismi propaganda?

Pari päivää sitten luimme uutisista turkkilais-suomalaisen toimittajan Ayla Albayrakin tilanteesta. Aylalla on molempien maiden kansalaisuus. Albayarakia Turkissa syytetään PKK terroristijärjestön propagandan levittämisestä. Tuomioistuin tuomitsi Aylan kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Ayla ei ole tällä hetkellä Turkissa. Ayla on Wall Street lehden toimittaja. En ole tuomari enkä ole syyttäjä. En tiedä mitä kaikkea todistusaineistoa poliisilla on.

GOOGLE MAINOS:

PKK terrorijärjestö on tappanut yli 40.000 ihmistä (Vauvoja, koululaisia, työntekijöitä, poliitikkoja, opettajia, toimittajia jne.) Turkissa. Melkein joka ikinen on menettänyt jonkun läheisyytensä. Trauma ja suru ovat sanoinkuvaamaton. PKK on Yhdysvaltain ja EU:n terrorijärjestöjen listalla. Taloudellinen tappio on ollut yli 700 miljardia dollaria Turkille.

PKK terroristijärjestön propagandan levittäminen ei ole journalismia, sananvapautta vaan suorastaan rikosta Turkissa. Laki on selkeä ja kukaan ei ole perustuslain yläpuolella. Ei puoluejohtaja (Selahattin Demirtas) eikä jonkun lehden toimittaja. Laki on selkeä ja tiukka, koska yli 40,000 ihmistä on kuollut. Hallituksemme (Suomen) on tiukentamassa terrorismin liittyviä lakeja Turun tapahtumien takia ja Turussa on kuollut 2 viatonta ihmistä. Turkkilaiset eivät tykkää siitä, että joku tulee sanomaan heille ” Te ette osaa ratkaista tätä pulmaa, minä tiedän paremmin, teidän suru ei kiinnosta minua, PKK ei ole terroristijärjestö jne.) Tällainen käytös on rikos ja epäkunnioittavaa turkkilaisia kohtaan.

Sekä Suomesta että Yhdysvalloista ja EU:n parlamentissa on pyydetty Turkin hallitusta kumoamaan Ayla Albayrakialle annettu tuomio. Pystyykö Turkin hallitus vapauttamaan Ayla Albayrakian? En usko. Turkissa on vallan-kolmijako eli lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta. Toimeenpanovalta eli hallitus ei voi sekaantua tuomiovaltaan asioihin, kuten ei Suomessakaan. Esimerkiksi ketään ei pidätetä tai laitetaan vankilaan tai vapauteta presidenttimme Sauli Niinistön tai pääministerimme Juha Sipilän käskyistä. Turkki ei ole heimo valtio, jossa heimopäällikkö päättää kaikesta. Muistakaa myös se että Turkin presidentti on ollut  myös vankilassa.

Turkin Halk-pankin varajohtaja Mehmet Hakan Atilla ja liikemies Riza Zarrap ovat pidätetty Yhdysvalloissa ilman mitään syytä. Turkki on pyytänyt monta kertaa Yhdysvaltojen viranomaisia vapauttamaan nämä henkilöt. Vastaus oli ” Emme voi puuttua oikeuslaitoksien päätöksiin”. Samat vastaukset Turkki on saanut monista muista maista myös. Miksi muut eivät kunnioita Turkin oikeuslaitoksien itsenäisyyttä, riippumattomuutta ja päätöksiä?

Mitä tapahtuisi, jos joku ”huipputoimittaja” yrittäisi levittää Al-Qaidan propaganda Yhdysvalloissa tai Isis:n propagandan Ranskassa? Mitä tapahtuisi?

Ayla Albayrakialla on oikeus valittaa tuomiosta kuten käy ilmi Turkin Suomen suurlähetystön lehdistötiedotteesta:

TURKIN HELSINGIN SUURLÄHETYSTÖN LEHDISTÖTIEDOTE

– PKK on terroristijärjestö, ja se on luokiteltu terroristijärjestöksi kansainvälisesti useiden maiden toimesta, mukaan lukien Euroopan unionin jäsenmaat ja muut, kuten Yhdysvallat, Kanada ja Australia. Myös Euroopan unioni on nimennyt PKK:n terroristijärjestöksi vuonna 2004. Samoin Pohjois-Atlantin liitto (NATO) pitää PKK:ta terroristijärjestönä.

– PKK on sekaantunut myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen, laittomaan ihmisten salakuljetukseen ja huumekauppaan. PKK:n korkea-arvoisia jäseniä on määritelty erityisesti nimetyiksi huumekauppiaksi (SDNT, Specially Designated Narcotics Traffickers) USA:n huumelainsäädännössä (US Foreign Narcotics Kingpin Designation Act). Nämä tosiasiat on hyvin raportoitu EU:n terrorismiraporteissa (EU Terrorism Situation and Trend Reports TE-SAT).

– Terrorismi on suuri uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle, ja kaikki terroriteot, riippumatta motiivista ja siitä missä, milloin ja kuka ne tekee, ovat perusteettomia. Suomalainen yhteiskunta on joutunut näkemään terrorismin katkerat kasvot valitettavan Turun tapahtuman yhteydessä, kun taas Turkki on taistellut tätä uhkaa vastaan vuosikymmeniä.

– Kansainvälisen yhteisön ei tulisi tehdä eroa terroristijärjestöjen välillä, vaan sen tulee toimia yhtä päättäväisesti riippumatta siitä, onko kyseessä DAESH tai PKK. Tämä solidaarisuus on erittäin tärkeää, jotta voittaisimme terrorismin aiheuttaman globaalin uhan.

– Turkin hallituksen Kansallisen yhtenäisyyden ja veljeyden projekti vuosina 2009-2015 oli tarkoitettu vastaamaan terrorismin ongelmaan, ja siihen osallistui älykköjä ja mielipidevaikuttajia yhteiskunnan eri aloilta. PKK käytti projektia hyväkseen kuljettamalla ja hautaamalla räjähteitä Turkin itäosan kaupunkeihin, värväämällä nuoria, kaivamalla juoksuhautoja ja rakentamalla tiesulkuja. Tämä väkivalta johti satojen siviilien ja turvallisuusjoukkojen jäsenten kuolemaan, eikä Turkin hallituksella ollut muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä vastatoimiin avointa väkivaltaa vastaan.

– Ylläolevissä olosuhteissa Cizren toinen käräjäoikeus aloitti oikeusjutun Wall Street Journalin kirjeenvaihtaja Ayla Albayrakia vastaan terroristijärjestön propagandan tekemisestä video-artikkelissaan ”Kaupunkisota laajenee Turkin kurdienemmistöisessä kaakkoisosassa”, minkä kyseinen lehti julkaisi 19. elokuuta 2015.

– Albayrak, jonka oikeudenkäynti pidettiin lokakuun 10. päivänä hänen poissaollessaan Cizren toisessa käräjäoikeudessa, sai kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomion terroristijärjestön propagandan tekemisestä terrorisminvastaisen lain 3713 mukaisesti (pykälä 7/2).

– Päätös ei ole lopullinen. Siitä voi valittaa Gaziantepin alueelliseen muutoksenhakutuomioistuimeen 7 päivän kuluessa. Oikeusprosessia ei tässä mielessä ole loppuunviety, eikä kaikkia kotimaisia keinoja ole käytetty.

– On tärkeää muistaa, että päätöksen asiassa antoi riippumaton oikeuslaitos. Järjestelmä mahdollistaa oikeudellisen valvonnan ja valitusmekanismit, mukaanlukien henkilökohtaisen valituksen perustuslakituomioistuimeen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Lähde: https://www.facebook.com/TCHelsinkiBuyukelciligi/posts/765722810295461 

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.