Amiraali Antonis Antoniadis on kehottanut Kreikkaa neuvottelemaan Turkin kanssa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Turkin ja Kreikan liput
Turkin ja Kreikan liput

Kreikan merivoimien entinen amiraali Antonis Antoniadis on kehottanut Kreikkaa neuvottelemaan Turkin kanssa

Antonis Antoniadis on kehottanut Kreikkaa neuvottelemaan Turkin kanssa ehdottaen, että se noudattaa sovitteluprosessia, koska se olisi hyödyllisempi Kreikan kansallisille eduille. Turkki – Kreikka-jännitteet lisääntyivät sen jälkeen, kun Turkki allekirjoitti merisopimuksen Libyan kanssa. Se aiheutti Turkin vastaisen mielipiteen aallon tiedotusvälineissä. Antoniadis on kuitenkin ollut poikkeus tähän asenteeseen, hän on kehottanut Kreikan viranomaisia toimimaan järkevästi sen sijaan, että olevat ilman syytä vastakkain Turkin kanssa.

MAINOS!

74-vuotias amiraali, joka johti maan merivoimia jo vuosina 2002-2005, ehdotti, että Kreikan olisi harkittava mahdollisuuksiaan perusteellisesti ja tehtävä kustannus-hyötyanalyysi ennen virallisten väitteiden esittämistä etenkin Välimerellä. “Turkki on merkittävä alueellinen voima”, Antoniadis on usein varoittanut Kreikan tiedotusvälineitä tunnustamaan Turkin sotilaallinen voima sekä sen geostrategisen merkityksen. Hän tunnustaa myös Turkin vallan estää pakolaisten virtaaminen Eurooppaan.

Tästä näkökulmasta Antoniadis on kiistänyt useita Kreikan esittämiä virallisia vaatimuksia. Hän hylkäsi esimerkiksi Kreikan vaatimukset 6 merimailin aluevesistä ja 10 mailin (19 kilometrin) ilmatilasta. Antoniadis sanoi, että on järjetöntä väittää erilaisia alue- ja merialueiden alueita. Antoniadis sanoi, että Kreikka, eikä Turkki, rikkoo kansainvälistä merioikeutta esittämällä tällaisia vaatimuksia. Hän lisäsi, että Turkki ei ollut ainoa, joka ei tunnustanut tällaisia väitteitä, koska koko maailma on vastoin näitä rajoja, eikä ole muita maita, joilla olisi erilaisia vaatimuksia alueellisista ja merialueista.

Hän hylkäsi myös väitteen, jonka mukaan turkkilaiset ilma-alukset rikkoivat Kreikan FIR-rajoja antaen Kreikalle oikeuden kostotoimiin. Entisen amiraalin mielestä FIR-rajat eivät kuitenkaan ole itsemääräämisoikeuden alue, ja kansainvälisen oikeuden mukaan ei ole velvollisuutta ilmoittaa muille maille omista sotilaslentokoneiden lentosuunnitelmistasi, vaikkakin suositellaan tekemään niin.
Kreikan ja Turkin väliset kireät suhteet ovat kääntyneet huonompaan suuntaan viime kuukausina muuttoliikkeen aiheuttaman lisätaakan ja Itä-Välimeren alueen energian etsintäkilpailun takia.

Turkki allekirjoitti marraskuussa merenkulku- ja sotilasalan yhteistyöpöytäkirjan Libyan YK: n hyväksymän hallituksen kanssa (GNA), jonka avulla Välimeren energia-alueet otetaan huomioon Kreikan erilaisen mielipiteen kustannuksella. Sopimuksen ansiosta Turkki pystyi turvaamaan oikeutensa Välimerellä ja estämään muiden alueellisten valtioiden yksipuolisen mahdollisen menestyksen. Muistiossa vaaditaan Turkin oikeuksia itäisen Välimeren alueella Kyproksen kreikkalaisen hallinnon yksipuolisiin porausyrityksiin vastatessa. Selvennetään, että Pohjois-Kyproksen Turkin tasavallallä (TRNC) on myös oikeus alueen luonnonvaroihin.

Alueellinen toimija Kreikka ei pitänyt sopimusta myönteisenä ja piti sitä jopa omien oikeuksiensa loukkauksena, vaikka kansainvälinen oikeus katsoo toisin. Ateena kosti karkottamalla Libyan suurlähettilään ja pyrkimällä luomaan yhteyksiä itä-Libyassa toimivan kenraali Khalifa Haftarin joukkojen kanssa.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Kreikka ei voi yksipuolisesti piirtää uudelleen yhteistä rajaa