Aphrodisias, muinainen rakkauden kaupunki

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Aphrodisias
Aphrodisias Aydın/Turkki. Kuva: flickr.com

Aphrodisias, muinainen rakkauden kaupunki

Muinainen kaupunki, joka on omistautunut rakkauden ja kauneuden jumalatar Aphroditelle, Aphrodisias on yksi Turkin kreikkalaisten ja roomalaisten kausien tärkeimmistä arkeologisista kohteista.
Löydä UNESCON maailmanperintö kohde, Aphrodisias, Aphroditen kaupunki, sijaitsee Geyren kylässä Länsi-Aydınin maakunnassa, vain kahden tunnin ajomatkan päässä maailmankuulusta Efesos kaupungista.

Kuşadası - Afrodisias

Kukkivasta hedelmällisessä laaksossa, jonka Morsynus-joki muodosti muinaisella Carian alueella, Aphrodisias oli aikoinaan kauppiaiden tapaamispaikka, kuten myös monet edelleen olevat muinaiset kaupungit Anatoliassa, mutta myös ystävien ja rakastavaisten – tähtitaivas tai ei.

Kaupunki rakennettiin lähellä marmorilouhoksia, joten ei ollut yllättävää, että tämä rakkauden kaupunki hehkui kerran Välimeren auringon alla marmorisen julkisivunsa ansiosta. Kreikkalaiset rakensivat ja nimittivät kaupungin, mutta myöhemmin roomalaiset, jotka kutsuivat rakkauden jumalattareksi Venusta, ottivat kaupungin rakkauden pyhäksi paikaksi.

Koska se perustettiin lähellä marmorilouhoksia, Aphrodisiaksissa veistetyt veistokset koristivat Kreikan ja Rooman kaupunkeja vuosisatojen ajan. Arodisian kuvanveistäjillä oli suuri kysyntä marmori-muotokuvien rinnasta ja keisarien, kuvernöörien ja filosofien patsaista Rooman valtakunnan suurimmissa keskuksissa. Tämä teki kaupungista paitsi pyhiinvaeltajien keskuksen myös taiteilijoiden.
Kun kristinusko levisi koko alueelle, kaupunki ei menettänyt merkitystään. Kristityt muuttivat kaupungin uudentyyppiseksi rakkauspaikaksi – luontevasti. Kun pyhiinvaeltajat lopettivat tulon paikalle, kaupunki taantui.Seitsemännellä vuosisadalla A.D., valtava maanjäristys ravisutti kaupunkia maahan, eikä Aphrodisias koskaan pystynyt toipumaan.

Aphroditen temppeli on yhtä vanha kuin itse kaupunki. Arkeologien mukaan temppelin keskustassa seisova patsas toteutti Aphrodisiasin Afrodiitin, joka ei ollut vain rakkauden jumalatar, vaan myös hedelmällisyyden, kauneuden ja iankaikkisen rakkauden symboli. Kristinuskon saapumisen myötä temppeli muutettiin kirkoksi, mutta ei heti. Tietueiden mukaan kristityillä kesti useita satoja vuosia, ennen kuin temppelistä tehtiin kirkko.

Kuten muissakin Kreikan tai Rooman kaupungissa, Aphrodisiasissa on myös teatteri, johon mahtuu 8000 ihmistä. Uskotaan, että teatteria ei käytetty vain näytelmien esittämiseen, vaan myös eläin- tai gladiaattoritaisteluihin. Sitä koristivat kauniit eläinten kaiverrukset ja gladiaattorit, jotka olivat viihdyttäneet paikallisia. Kaupungissa on myös stadion, jonka sanotaan olevan yksi parhaiten säilyneistä stadioniraunioista koko Välimeren alueella. Se oli pohjimmiltaan urheilutapahtumien kuten yleisurheilun areena mutta myöhemmin sitä käytettiin myös karnevaaleissa ja sirkuksissa.

Siellä on myös Bouleuterion, jota roomalaiset käyttivät neuvostotalona. Se oli kaupungin voimakeskus. Kaupungin varakkaimmat perheet kokoontuivat tänne keskustelemaan Aphrodisiasin tulevaisuudesta.

lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Legendaarisen turkkilaisen valokuvaajan löytämä antiikin kaupunki, Aphrodisias