Automatka Turkkiin

Google mainos

Tiet ovat hyvässä kunnossa Turkissa. Kuva: Mustafa Orhan

AUTOMATKA TURKKIIN

Matkustaminen autolla Turkkiin on ollut elämäni mielenkiintoisempia kokemuksia.

Viime kesään asti matkustin aina lentokoneella Turkkiin. Tulevana kesänä Turkkiin on suunnitteilla matkustaa taas autolla. Lentokone on näppärä ja nopea, mutta autoillen voi kokea ja nähdä monta kertaa enemmän. Matkani Turkkiin alkoi matkustamalla Helsingistä Tallinnaan laivalla. Eckerö Line on hyvä valinta, mutta esim. myös Tallink Silja on hyvä vaihtoehto. Tallinnaan päästyämme automatka alkoi kohti Latviaa ja sieltä Liettuaan. Virossa, Latviassa ja muistaakseni myös Liettuassa tiet ovat kapeat, mutta ihan hyvässä kunnossa. Rekkaliikennettä on paljon, joten maltti on valttia. Näiden maiden läpi ajettuamme maisema oli aika lailla samaa. Paljon alavia peltoja ja metsää, vähän kuin Suomessa.

Pysähdyimme välillä tauolle ja syömään, mutta ensimmäinen yöpyminen oli vasta Puolan Katowicessa.

Katowice on viehättävä kaupunki Etelä-Puolassa. Saimme myös kivan ja viihtyisän hotellinhuoneen seuraavaan päivään. Hotellin henkilökunta oli palvelualtista ja englannilla asiointi sujui hyvin. Hotelli oli puhdas ja erittäin siisti. Tässä kohtaa muistuttaisin, että navigaattori on ehdoton tällä matkalla. Sen avulla tärkeät paikat on helpompi löytää. Seuraavana päivänä jatkoimme levänneenä Puolasta Tsekkiin. Automatka tuntui ajoittain pitkältä, mutta oli mahtavaa nähdä erilaisia maisemia ja maita.

Ihmiset olivat koko matkan ajan meille ystävällisiä eri paikoissa ja maissa. Varsinkin Puolan ja Unkarin ystävälliset ihmiset jäivät mieleen. Englanninkieli ei toiminut ihan joka paikassa, mutta yhteisymmärrykseen päästiin aina, vaikkapa sitten elekieltä käyttäen. Tsekistä päätimme ajaa Itävallan kautta Unkariin.

Tässä kohtaa haluaisin muistuttaa tiemaksuista.

Ne pitää maksaa joissain maissa etukäteen, ettei tulisi sakkoja. Kannattaa olla tarkkana ja seurata kylttejä, joissa lukee Vignette. Tien päällä kannattaa olla myös tarkkana ja valppaana, jos joku pysäyttää. Harmaita rahastajia löytyy aina, joiden hampaisiin mekin jouduimme. Sellaiset tilanteet eivät ole mukavia, mutta kaikesta selviää kun ei hermostu ja pitää maalaisjärjen päässä. Käteistä kannattaa varata mukaan. Varovaisuus ei ole koskaan turhaa. Tiet ovat Suomesta Turkkiin asti hyvässä kunnossa, varsinkin Serbian hyvä tieosuus jäi positiivisena mieleen. Unkarissa yövyimme Budapestissä. Budapest on erittäin kaunis kaupunki. Emme jaksaneet hirveästi käydä katsomassa nähtävyyksiä. Olimme väsyneitä matkailusta ja päämäränä oli päästä iki-ihanaan Turkkiin.

Unkarista jatkoimme Serbiaan.

Unkarin ja Serbian rajalla, kuin myös Serbian ja Bulgarian rajalla olivat pitkät odotusajat ( n.2 tuntia ). Serbiassa alkoi näkymään jo enemmän vuoristoa. Serbiasta olimme kuulleet joitain negatiivisia asioita, joten emme pysähtyneet matkalla paljon. Vain tankkaamaan isoilla huoltoasemilla ja ruokailemaan. Serbian osuus sujui hyvin. Mieleen jäi yhden huoltoaseman pihalla oleva aurinkolasikauppias. Hän toisti sanoja: Good price for you. Kauppiaita matkan varrella oli jonkun verran. Katsoimme parhaaksemme ohittaa moiset tarjoukset. Serbian jälkeen vuorossa oli Bulgaria. Bulgaria alkoi näyttämään jo enemmän Turkin maisemalta. Edirneen päästyämme jatkoimme suoraan Çanakkaleen, jossa yövyimme. Kävimme katsomassa Troijan hevosta ja Akbaşin muistomerkkiä ja hautausmaata, joka on marttyrina sodassa menehtyneiden muistoksi. Paikka teki minuun suuren vaikutuksen.

Yli autolautalla päästyämme jatkoimme matkaa kohti Turkin Länsirannikkoa Bergamaan, jossa pysähdyimme. Bergama on kaunis paikka ja siellä voi nähdä kauniita auringonlaskuja. Jatkoimme kohti Alanyaa, jossa majoitumme lomamme ajan. Turkissa olimme kuukauden, jonka aikana kävimme monessa paikassa. Mm. Marmariksessa, Pamukkalessa ja Adanassa. Oli näppärää käydä eri paikoissa, koska oli oma auto käytössä.

Paluumatkalla Suomeen yövyimme Balikesirissä Turkissa sukulaisten luona ja Istanbulissa viivyimme pari päivää. Istanbulista saimme erittäin viihtyisän ja hyvän hotellihuoneen. Istanbul on aina lumoava kohde, siihen ei kyllästy koskaan. Istanbulista pois lähdettyämme jouduimme hieman rankkasateiden kouriin. En ole eläissäni nähnyt niin rankkaa vesisadetta. Autolla ajamisen teki haastavaksi huono näkyvyys. Autoilijat ajoivat etittäin hitaasti hyvästä syystä ja matkan teko oli hidasta. Pahimman sateen ajaksi pysähdyimme viihtyisään ravintolaan, jossa söimme lounaan. Paikassa oli erittäin ystävällinen palvelu.

Euroopassa yövyimme paluumatkalla Budapestissä ja Varsovassa.

Paljon näimme automatkalla Turkkiin ja matka onnistui hyvin ilman suuria kommelluksia. Parit sakot saimme, Tsekissä ja Bulgariassa. Bulgarian ” poliisit” päästivät meidät vähällä osattuani Turkin kieltä. Hän kyseli minulta turkin kielellä kysymyksiä, joihin osasin vastata oikein. Aikamoista, mutta näinkin voi käydä. Matka oli mielenkiintoinen, jännittävä, hauska ja antoisa.

Lähtisin tulevana kesänä uudestaan. Sata kertaa mieluummin autoillen, kuin lentäen! Muuttaisin seuraavassa matkassa sen, että yöpymisiä voisi olla enemmän, jotta ehtisi nauttia matkasta ja nähtävyyksistä. Mutta ensi kerraksi näin oli hyvä. Olen kokemusta rikkaampi tämän matkan myötä.

Johanna Güler

Lue myös:

Google Mainos

Tietoa Johanna Güler 83 Articles
Minua kiinnostavat Turkin matkailu ja historia.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.