Fetullah Gülen, Hizmet ja Vallankaappausyritys

Google mainos

Fetullah Gülen, Hizmet ja Vallankaappausyritys

15 heinäkuuta 2016 Turkissa tapahtui vallankaappausyritys. Vallankaappaus ei onnistunut. Vallankaappauksesta on syytetty Hizmet-liikettä, jonka johtaja on Fetullah Gülen. Fetullah Gulen on Yhdysvalloissa. Ennen kuin kerron vallankaappausyrityksen yksityiskohdista, haluan kertoa vähän Hizmet-liikkeestä.

Hizmet-liike on aloittanut systemaattisesti toimintansa 1970-luvulla ja pikkuhiljaa on kehkeytynyt maailmanlaajuiseksi. Turkissa he saivat vahvan jalansijan, koska Fetullah Gülen oli hyvä puhuja, saarnaaja. 1970-1980-luvulla Turkissa armeijan rooli maan politiikassa oli vahva ja se oli antanut itselleen tehtäväksi suojella demokratia omalta kansalta! Tämä tarkoitti sitä, että armeija puuttui politiikkaan, kansan pukeutumiseen, talouteen jne.

Armeija oli esimerkiksi hyvin tarkka siitä, kuka pääsee sotilaskouluihin ja kuka ei. Jos hakija oli uskonnollisesta muslimiperheestä, ei hänellä ollut mahdollisuutta opiskella yliopistossa. Ajatelkaa, maassa jossa 95 prosenttia kansasta on muslimeja! Armeija puuttui huivien käyttöön ja pukeutumiseen. Moni joutui keskeyttämään opinnot ja joutui pois työstään. Lyhyesti sanottuna armeijan asema oli parlamentin ja presidentin yläpuolella. Armeija päätti kenestä tulee seuraava presidentti.
Viimeisten noin 50 vuoden aikana armeija on kaapannut vallan Turkissa kaikkiaan neljästi, vuoden 1997 lisäksi vuosina 1960, 1971 ja 1980, ja lisäksi on ollut monta epäonnistunutta yritystä. Hallituspuolueet ovat joutuneet tekemään lakeja tai noudattamaan lakeja, joita armeija on heille asettanut. Kuten kaikki tietävät, poliittinen epävakaus on suorassa yhteydessä köyhyyden kanssa. Turkin kansa oli aiemmin tosi köyhä. Ei ollut bensaa, sokeria, voita ja kaikki oli kortilla. Aika kurjaa aikaa elettiin Turkissa. Mitä Hizmet-liike teki?

Hizmet-liike panosti koulutukseen ja näin pikkuhiljaa armeijaan, poliisivoimiin, oikeuslaitoksiin, opetusalaan jne. riveihin soluttautui ihmisiä, joilla oli konservatiivinen perhe, jotka muslimien tapaan rukoilivat, tai vaimoilla oli huivi, mutta kaikki pidettiin hyvin salassa. Gulenistit saivat käsiinsa yliopistoon pääsy kysymykset etukäteen. Gulenistit olivat kaikissa tärkeissä asemissa (Tuomarit, syyttäjät, poliisit, genraalit, ylipäällikkön viestintuoja ja viestinviejä jne. Kansa näki Hizmet-liikkeen jäseniä joka puolella ja olivat tavallaan tyytyväisiä. Koska Armeijan painostus oli julmaa. Entiset presidentit näkivät tilaisuuden ja tarttuivat siihen. Esimerkiksi entisen presidentti Turgut Özalin ja pääministeri Tansu Cillerin suosituskirjeillä Hizmet-liike on levinnyt moniin maihin ja saanut hyvän vastaanoton.

Kerron tämän koska uutisissa näen ja luen että ”Erdogan ja Hizmet-liike olivat liittolaisia ja kun Erdoganin intressi loppui Hizmetistä tuli vihollinen”. Kaikki presidentit ja pääministerit 1970-luvulta lähtien ovat auttaneet Hizmet-liikettä. Mutta kukaan näistä ei odottanut että Hizmet iskee Turkin sydämeen.

Tullaan taas 15. heinäkuuta 2016 yöhön. Fetön (Hizmet) jäseneet ottivat armeijan ylimmän kenraalin panttivangiksi ja lähettivät, erityisyksiköt tappamaan presidentin, lähettivät sotilaat kaduille sulkemaan pääväylät, ottamaan kiinni kaupungin johtajat, pommittamaan parlamenttirakennuksen, presidentin palatsin. Helikopterit ampuivat tavallisia ihmisiä kohti. Noin 300 ihmistä kuoli yli 2000 ihmistä on loukkaantunut.

Mutta mitä tapahtui että Erdoganista tuli Gulenistien päävihollinen?

Kaikkia alkoi vuonna 2013 kun Erdogan päätti lopettaa Dershanet (maksullista lisäopetusta tarjovat opinahjot). Dershaneissa oppilaat valmistautuvat yliopisto tenttiin. Suurin osa Dershanet ovat Hizmet liikkeen omistamia. Erdogan halusi sulkea kaikki Dershanet, koska monella perheellä ei ollut varaa. Iso raha pyörii Dershane bisneksessa. Gulenistit alkoivat kaikin tavoin (tv, lehdet, some jne) mustamaalata Ak puoluetta ja Erdogania.

Sitten alkoi Hizmet liikkeen hyökkäykset.

  • Pääministerin ja ministerien salakuuntelut ja fake nauhojen paljastus mutta ei toiminut. Turkin pääministeri ja ministerit syytettiin lahjonnasta.
  • Turkin tiedustelupalvelun rekkojen paljastus mutta ei toiminut. (Rekat jotka veivät aseet Turkmeneille ja SDF:lle (Syyria Defence Force).Turkki oli tehnyt kansainvälisen sopimuksen että Turkki kouluttaa Syyrian opposition jäsenet. Mutta Gulenistit väittivät että Turkki vie aseet Isisille.
  • Venäjän koneen pudottaminen. Strategia on toiminut mutta Venäjän kanssa Turkki taas on hyvissä väleissä.
  • Venäjän suurlähetilään tappaminen. Venäjä suhtautui asiaan hyvin ja sanoi suoraan että Gulenistit haluavat Venäjällä ja Turkilla olisi huono välit. Gulenistit ovat valmiina tekemään vaikka mitään, jos Gulenista tule käskyjä. Tappaja oli nuori poliisi, jolla ei ollut edes liikennesakko.
Turkkilainen mies yrittää estää tankin etenemistä

Huomattuaan että mikään strategia ei tomi enää,(tässä välissä Akp on taas voittanut vaalit) Gulenistit päättivät tehdä vallankaappausta. Kaikki oli suunniteltu hyvin. Listat olivat valmiita eli kenestä tulee seuraava presidentti, pääministeri, armeijan päällikkä, ulkoministeri, kaupunkien johtajat jne.Gulenistit suunnittelivat aloittaa vallankaappauksen klo 02:00 yöllä mutta edellisenä viikkona MIT (Turkin tiedustelupalvelu) oli huomannut epätavallisia asioita, kuten armeijan kalustojen siirto paikasta toiseen, lomalla olevien (loma jäljellä) upseerien paluu töihin jne.

15.7 2106 Turkin tiedustelupalvelun päällikkö Hakan Fidan meni Turkin asevoimien komentaja Hulusi Akarin luo kertomaan epäilyksistään.(Tiedustelupalvelun tärkeimmät asemat oli vallattu tietenkin). Hulusi Akar on heti käskenyt että ei mitään panzarivanu lähtee kasarmista, kaikki ilmassa olevat sotilaskoneet alas, kunnes annan luvan. Käsky on lunnollisesti mennyt Gulenistien välityksellä perille. Hulusi Akar ja muut komentajat heti ovat otettu panttivangiksi Gulenistit alkoivat tehdä vallankaappausta koska paniikki iskii. Uskallaan väittää että jos MIT ei olisi epäillyt, Gulenistit olisivat onnistuneet. Hakan Fidan on sekoittanut Gulenistien suunnitelmat.

Puhdistukset jatkuu ja Gulenistit pistetään vankilaan. Gulenistien soluttautuminen valtion virkoihin on alkanut noin 45 vuotta sitten. Kuvitelkaa kuinka laajalle Gulenistit ovat levinneet.Heillä oli oma sanomalehdet, tv ja radio kanavat, muutama pankki. Kansainvälinen yhteisö luulee että Erdoganin hallitus pistää opposition jäsenet vankilaan mutta tilanne on ihan erilainen.

Ketä Turkin hallitus pane vankilaan sitten tai erottaa tehtävistään?

– Jos yllämainittujen hyökkäyksien jälkeen henkilö on puolustanut Gulenia ja Hizmet liikettä tietoisesti ja julkisesti. Koska kaikki tiesivät että Gulenistit ovat tehneet niitä hyökkäyksiä. Entisiä Gulenistiä ei kosketaan.

– Jos henkilöllä on By-Lock (Gulenistien salainen viestintäohjelma) ja lähettänyt viestejä.

– Jos henkilö on suoraan tai epäsuoranaisesti (kehunut mediassa, auttanut rahallisesti, tai tiesivät suunnitelmistä vaikka ei osallistuneet) osallistunut vallankaappausyritykseen.

Vikileaksin mukaan, Fetullah Gulenilla on 50 miljarida dollaria.

Hänellä on monessa maassa koulut.Esimerkiksi Yhdysvalloissa hänellä on 6 koulua.

Mitä Turkin hallitus tekee nyt, jottei sama tapahtuisi uudelleen.

– Armeija estetään puuttumasta politiikkaan. Aikaisemmin aina presidenttin ja pääministerin jälkeen odotettiin kenraalien kanta asoihin.

– Tästedes Turkin armeija on puolustusministerin alainen. Aikaisemmin armeija ei halunnut että ulkoministeri puuttuisi armeijan asioihin.

– Kenraalien tai tärkeässä asemassa olevien CV käydään läpi ja taustat tutkitaan. Esimerkiksi jos on pientäkin epäily että henkilö (sotilas) on Gulenisti, hän ei saa ylennystä.

– Kaikki armeijan raskaskalusto viedään kaupunkien ulkopuolelle. Esimerkiksi Ankarassa on Turkkin suurin panssari divisioni. Divisioni viedään kaupungin ulkopuolelle.

– Kasarmien ulkopuolelle asetetaan poliisit (kuten Ranskassa). Tällä tavoin kasarmien liikkeet seurataan.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.