ISTANBULISSA ON VAALIT HUOMENNA

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Google mainos

Istanbulin vaalit, kuva: Wikimedia
Istanbulin vaalit, kuva: Wikimedia

ISTANBULISSA ON VAALIT HUOMENNA

Istanbulin kaupunginjohtajan vaalit pidetään huomenna. Edellisissä Istanbulin kaupunginjohtajan vaaleissa Ekrem Imamoglu sai 29.000 ääntä enemmän kuin Binali Yildirim. Mutta AKP:n valituksien jälkeen kahdeksassa Istanbulin kaupunginosassa (Şile, Bayrampaşa, Ataşehir, Ümraniye, Beykoz, Fatih, Çekmeköy ja Gaziosmanpaşa) äänet laskettiin uudestaan, ja tarkistuslaskennan jälkeen ero ehdokkaiden välillä kapeni 13.000 ääneen. AKP ei ole halunnut, että Istanbulin vaalit uusitaan, vaan että kaikki äänet laskettaisiin uudestaan. Koska CHP-puolue ja Turkin korkein vaalilautakunta kuitenkin kieltäytyivät tästä, on AKP on virallisesti valittanut vaalituloksista.

Myös CHP on valittanut vaalituloksista monen Istanbulin kaupunginosan osalta. Kaikkien valituksien jälkeen Turkin korkein vaalilautakunta on peruuttanut edellisten, 31.3. järjestettyjen Istanbulin kaupunginjohtajan vaalien tuloksen perustuen vaalivilppiin ja vaalivirkoilijoiden epäpätevyyteen (kuten Itävallan presidentin vaaleissa 2016).

CHP:n ehdokas Ekrem Imamoglu edustaa Kansakunnan liittoa ja AKP:n ehdokas Binali Yildirim edustaa Tasavaltalaista liittoa. Molemmat ehdokkaat ovat olleet kentällä kampanjoimassa. Istanbuliin valitaan tällä kertaa vain kaupunginjohtaja, sillä kaupunginosien (ilçe) johtajat, kaupunginosien valtuustojen jäsenet sekä koko suur-Istanbulin kaupungin valtuuston jäsenet on jo valittu. Heitä ei valita uudestaan. Istanbulin kaupungin 39 kaupunginosasta AKP on voittanut 24 ja CHP 14, ja Istanbulin kaupungin 310 valtuustojäsenestä 180 kuuluu AKP:hen ja 123 CHP:n. Tätä valtuustoa uusi kaupunginjohtaja tulee johtamaan. Koska valtuustojäsenten määrä on jakaantunut 180/123, voitte itse päätellä, mikä puolue päättää Istanbulin tulevaisuudesta huomisesta vaalituloksesta riippumatta.

Huomisen vaaleihin vaikuttaa ehdokkaiden ja puolueiden taktikointi. Monet äänestäjät ovat palanneet kesälomiltaan Istanbuliin äänestämään. Muistutuksena vielä, että Suomessa valta on hajautettu mutta Turkissa keskitetty, eikä kaupunginjohtajilla ole paljon valtaa. Turkissa kaupunginjohtajat toimivat sisäministerin alaisuudessa.

Turkissa jokaisessa suuressa kaupungissa (81) on sekä kuvernööri (Vali), jonka presidentti nimeää, että vaaleilla valittu kaupunginjohtaja. Esimerkiksi Alanya , Side , Manavgat (ilçe) jne. ovat kuntia, jotka kuuluvat Antalyan (İl) ja sen kuvernöörin alaisuuteen. Kuvernööri (Vali) on kaupungin ylimmäinen virkamies, joka tekee viimekädessä poliittiset päätökset. Kaupunginjohtaja vastaa kaupungin juoksevisista asioista, työntekijöiden käytännön työn sujumisesta, hallinnoinnista ja suunnitellun budjetin toteutumisesta.

Demokratia voittakoon!

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.