Jäsenyysneuvottelujen on jatkettava

Google mainos

Kuva: flickr.com

Jäsenyysneuvottelujen on jatkettava

Turkin EU tie on kuoppainen ja töyssyinen. Ongelmat johtuvat moneista asioista. Euroopan parlamentin viimeisessa raportissa Turkkia varoitettiin.

Mistä sitten Turkkia varoitetaan? Turkki, känsänäänestyksellä (16.4.2017) päättänyt jättää parlamentaarisen systeemin ja sen tilalle ottaa Presidenttijärjestelmän, joka toisi maahan poliittista vakautta, nopeuttaisi byrokratia, lopettaisi koalitio hallituksia jne. Äänestysprosentti oli 86 toisin kuin Ranskan 45. Lisää tietoa lakiuudistuksista(https://turkinuutiset.fi/2017/02/21/mustafa-orhan-turkin-perustuslakiuudistukset/)

Kansa on puhunut pulinat pois. Kaikkien pitää kunnioittaa kansan tahtoa, Euroopan parlamentti mukaan lukien. Ja sitä paitsi Euroopan parlamentilla ei ole oikeutta eikä ole sen tehtävä mitätöidä vaalitulokset Turkissa tai jossain muualla. Euroopan parlamentti korkeintaan voi tuomita Turkkia.

Raportissa sanotaan, jos Turkki ottaa presidentti järjestelmän käyttöön (2019), Euroopan komissio voi lopettaa jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. Jäsenyysneuvottelujen lopettamiseen tarvitaan 29 EU maiden yksimielinen päätös. Henkilökohtaisesti en usko, että sellainen päätös syntyisi helpolla.

Tässä raportissa on monta ristiriitainen lauselmaa.

  • Ensimmäinen on se, että Euroopan parlamentti tuomitse/ei hyväksy sotilasvallankaappausyrityksen mutta jäsenmaat eivät palauttaa syylliset.
  • Toinen asia on Euroopan parlamentti ei halua sitä, että Turkki rakentaisi ydinvoimalan Venäjän kanssa, vaan pitää rakentaa Ranskan kanssa.
  • Kolmas ristiriitainen asia raportissa on ” Ettei (Turkki) voi ottaa käyttöön presidenttijärjestelmän, koska 49 prosenttia ei halua sitä”. Mitä? Sitten Englanti ei voi lähteä Euroopan Unionista koska 48 prosentti ei halua. Voin antaa montaa esimerkki maita joissa vaalit ovat voitettu niukalla. (Sveitsi, Tanska, Ruotsi….

Turkin sekä Ulkoministeri että Eurooppa ministeri sanoivat lehdistötilaisuudessa, että raportilla ei ole mitään merkitystä ja lähetämme raportin takaisin. Mielestäni Turkissa pitää järjestää kansanäänestys EU jäsenyysneuvottelujen jatkosta. Haluaako Turkkilaise jäsenyysneuvotteluille jatkoa tai ei. Esimerkiksi, EU:n sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen asenne oli turkkilaisille pettymys. Turkin hallitus syytettiin sotilasvallankaappaus järjestelystä. Vihdoin ja viimein Euroopan parlamentin tässä raportissa sanottiin että “tuomitsemme sotilasvallankaappausyritystä”. Ainoa hyvä asia tässä raportissa.

Jäsenyysneuvottelut joskus tyssäävät Turkin terrorismilakiin joskus Kypros konfliktiin. Euroopan Unioni valitti, että Turkilla on tosi tiukka terrorismilaki ja Turkin pitää löysätä sitä vähän, mutta samalla jäsenmaat säätävät uudet tiukat lait, joilla estää terroristitekoja. Turkin ympärillä on sota ja sisällä Pkk terroristijärjestö ja Turkissa tehdään enemmän terrorismia kuin jäsenmaissa.

Kaikesta huolimatta jäsenyysneuvottelujen on jatkettava. Turkki on turvapuskuri EU:lle, joka pysäyttää pakolaisia, koska näimme miten muutama tuhat pakolaista sekoitti jäsenmaiden asiat. Turkissa on yli 3 miljoona pakolaista, joista suurin osa halua päästä Eurooppaan. Euroopan Unionilla on viha-rakkaus suhde Tukin kanssa ja näillä näkymin näyttä, että suhde jatkaa vielä. Uusien neuvottelulukujen (23-24) on avattava pian ja pitää myöntää turkkilaisille viisumivapaus unionimaihin, joka on luvattu aikaisemmin.

Turkki ei ole entinen Turkki ja EU ei ole entinen EU. Esimerkiksi Yhdysvaltojen suhde EU:n on muuttunut huonommaksi ja Yhdysvallat eivät enää tue EU:n niin kuin aikaisemmin. Toinen asia EU:n sisällä on erilaisia kerhoja (Kerho 1: Saksa, Ranska, Hollanti, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta) muut jäsenmaat muodostavat toisen kerhon. Aikaisemmin oli helppo tehdä päätöksiä yksimielisesti, mutta nyt jokainen jäsen maa ajattele ensin oma etuaan. EU:n perustajista Britannia lähti Unionista ja muita halukkaita on. Toinen asia joka ei ollut aikaisemmin on äärinationalistit Euroopassa. Melkein jokaisessa jäsenmaassa on vähintään yksi äärioikeistolainen/ -nationaalinen puolue, joka on maahanmuuttovastainen, Euroopan unionin vastainen tai islamofobinen. Näitä oli aikaisemmin myös mutta niiden ääni kuulunut. Nyt äärioikeistolaiset ovat monen jäsenmaan hallituksissa ja jopa Euroopan parlamentissa.

Turkki ei ole enää entinen köyhä, raihnainen Turkki. Turkin talous on maailman 16 suurimman joukossa. Geopoliittisen sijainnin takia Turkilla on suuri rooli alueella. Turkilla on tosi hyvä suhde sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään toisin kuin EU:lla. Maailman talous siirtyy pikkuhiljaa Aasian puolelle. Kiina, Intia, Turkki, rikkaat arabimaat pyörittävät suurta bisnestä. 2000 luvun alussa Turkin inflaation oli yli 50 prosenttia ja tällä hetkellä noin 10 prosenttia. Turkin talous 2017 ensimmäisen viiden kuukauden aikana on kasvanut 5 prosenttia.

Turkki tekee tosi hyvää yhteistyötä Afrikan maiden, Venäjän ja Intian ja muiden Aasimaiden kanssa. Turkilla on muita vaihtoehtoja kuin Euroopan Union ja sitä Turkin presidentti ja pääministeri ovat monta kertaa sanoneet. Esimerkiksi Shanghain yhteistyöjärjestö (Shangai Cooperation Organization). Järjestö on halukas ottamaan Turkkia mukaan. Henkilökohtaisesti haluan että “EU” vaihtoehto olisi ensimmäinen.

Mielestäni, parlamentaarikkojen pitää lopettaa “Erdogan fobiansa” ja perehtyä hyvin Turkin poliittiseen historiaan. He voivat ymmärtää sitä, miksi Presidenttijärjestelmä on parasta Turkille ja voivat oppia, että sotilasvallankaappausyritys ei ollut ensimmäinen.

No Worry ! Kansa tietää todella hyvin ketä äänestää ketä ei.

Sotilasvallankaappausyritys oli Turkille yhtä käänteentekevä kuin September 11 Yhdysvalloille. Mielestäni pitää katsoa koko juttua tästä näkökulmasta.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 126 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.