Kirjoja Turkista – Virpi Pyykkö

Google mainos

KIRJOJA TURKISTA – VIRPI PYYKKÖ

Kysyimme kirjailija ja Turkin ystävä Virpi Pyyköltä, milloin hän ensimmäistä kertaa on käynyt Turkissa, mitä hän ajattelee Turkista ja turkkilaisista ja miten ajatus kirjan kirjoittamisesta syntyi. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa (Moskeijan varjossa/Melonit kypsyvät) ja kolmatta hän kirjoittaa parhaillaan.

GOOGLE MAINOS:

Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä, eri kulttuureista, matkustamisesta ja arkisen elämän huomaamattomista yksityiskohdista, jotka yllätyksellisyydellään tarjoavat pohdittavaa ja rikastuttavat elämää. Kävin Alanyassa ensimmäisen kerran vuonna 1972, kun lähdimme ystäväni kanssa testaamaan juuri lanseerattua Interrail-korttia. Siitä matkustuskipinäkin sai alkunsa. Tulimme Ateenan Pireuksen satamasta rahtilaivalla tänne Alanyaan. Minulla on vielä kaksi hieman kellastunutta valokuvaa muistona Alanyasta.

Kaupunki oli tuolloin aivan erilainen, Kalen linnoitusrinteellä oli melko vähän taloja, satamassa oli turisteja odottamassa muutama hevosvankkuri ja ympäristö oli rehevän vihreä. Tuon ensimmäisen Interrail-reissuni jälkeen olen matkustanut lähes sadassa eri maassa ja lopulta päädyin takaisin tänne Alanyaan. Nyt on täällä vierähtänyt talvisin jo toistakymmentä vuotta.

Työurani olen tehnyt terveydenhuollossa. Tein väitöskirjani aiheesta:

Toivon merkitys vakavassa depressiossa. Uskon tietäväni melko paljon elämän varjopuolista mm. työni kautta. Jäätyäni pois aktiivisesta työelämästä, vaihdoin ihmissuhderomaaneihin – lajiin, joka saa usein aikaan hymähdyksiä, etenkin jos on kyse rakkausromaaneista, sillä ne luokitellaan usein kevyeksi kirjallisuudeksi. Olen vahvasti eri mieltä – ihmissuhteet ovat elämän kantava voima ja toisaalta myös haastavammillaan kuin elinvoimaa imevä iilimato.
Uskon, että kirjoittaminen – arjen tapahtumista, monikulttuurisuuden moninaisista vivahteista ja ihmisistä, jotka omalla olemassaolollaan saavat meissä muissa aikaan tunteita, jotka koskettavat – voi saada mielemme askaroimaan toivoa ja iloa tuottavissa asioissa ja toisaalta myös kyseenalaistamaan itsestäänselvyyksiä.

Olen huomannut, että uutisointi Turkista on valitettavasti painottunut lähinnä negatiivisiin mielikuviin maasta,

vaikka täällä olisi uutisoitavaa rikkaasta kulttuurista, upeista historiallisista kohteista, suurista infrastruktuuri- ja teknologiaprojekteista, yritteliäisyydestä, ennakkoluulottomasta palvelukulttuurista, upeista lomakohteista ja ihmisistä, jotka ylläpitävät kiinteästi perhe- ja sukulaisuussuhteitaan.
Haluan omalta osaltani haastaa myös omat pinttyneet ennakkoluuloni ja kutsua muitakin pohtimaan omia kannanottojaan asioihin, jotka tuntuvat niin itsestään selviltä, mutta eivät suinkaan sitä ole, kun ympäristö ja kulttuuri vaihtuvat ja kun on kotoutumassa itse uuteen ympäristöön.

Jo pelkästään käsite islamilainen maa saa monissa aikaan kielteisiä mielikuvia ja pelkoja. Kielen oppiminen tarjoaa hyvän kanavan ymmärryksen lisääntymiselle, kun voi hyödyntää eri medioita ja punnita omia uskomuksiaan. Omalla kohdallani tämä on avartanut elämääni täällä merkittävästi.
Olen kirjoittanut päivittäin elämästäni Turkin Alanyassa vuodesta 2007 alkaen. Päiväkirjojen lisäksi kirjoitin vuoden verran blogeja täkäläisen yhdistyksemme Alanya Finliler Dernegin sivuille asioista, joita ihmettelin arjessa. Sitten ajattelin, että voisin yhdistää kokemuksiani uudessa kulttuurissa fiktiiviseen tarinaan.

Täällä etelän lämmössä moni on kokenut erilaisia ihmissuhteita ja onnistuneita ja vähemmän onnistuneita rakkaustarinoita, joten aihetta ei tarvinnut kauan miettiä – rakkaus ja elämän rikkaus – ne yhdistävät meitä kaikkia tavalla tai toisella.
Olen kirjoittanut kolmiosaista kirjasarjaa turkulaisen matkaoppaan Lauran ja alanyalaisen markkinointijohtajan Hasanin suhteesta. Lauran ja Hasanin rakkaustarina ja heidän perheidensä rikas ja monipuolinen elämä on yhdistänyt turkulaisia ja turkkilaisia polkuja, jotka ovat ajoittain mutkaisiakin, mutta suoristuvat taas arjen mielenkiintoisten sattumusten kautta.


Ensimmäisen kirjan nimi on Moskeijan varjossa. Julkaisin sen Alanyassa syksyllä 2016. Kirjasarjan toisen osan, Melonit kypsyvät, julkaisin syksyllä 2018. Kolmatta osaa kirjoitan parhaillaan. Molemmissa julkistustilaisuuksissa, jotka pidin Sunprime C-Lounge –hotellissa oli paikalla noin 50 suomalaista, jotka asuvat tai lomailevat täällä. Kirjojen kannet on suunnitellut turkkilainen taiteilija Bilgehan Kamaci, joka on muun opetustyönsä ohella myös Taurus-vuorten taitelijoiden taideopettaja. Taideryhmässämme on jäseniä eri puolilta Suomea ja se viettää keväällä 2019 täällä Alanyassa 10-vuotisjuhlaansa.

Päätin kirjoittaa kirjani lähinnä täällä Alanyassa asuville ja lomaileville suomalaisille,

mutta kirjojen vastaanotto ja kysyntä onkin yllättänyt positiivisesti. Alanya on lukemattomille suomalaisille lomakohde, joka houkuttelee tänne aina uudestaan. Turkkilaiset tutustuvat mielellään uusiin ihmisiin ja ovat avoimia ja auttavat mielellään arjen asioissa. Toki täälläkin on monenlaisia ihmisiä ja rikollisuutta ja normaali varovaisuus on paikallaan. Kaupunki kuitenkin tarttuu nopeasti epäkohtiin, sillä Alanyan maine hyvänä kansainvälisenä lomakohteena on täkäläisille ihan kunnia-asia. Turistien turvallisuudesta ja viihtyvyydestä pidetään huolta ja ongelmiin tartutaan viivyttelemättä, välimerellisellä tarmolla.

Alanyan rikkautena on monikulttuurisuuden kirjo, jonka laajuudesta ei itsellänikään tänne asettuessani ollut käsitystä. Täällä asuu ihmisiä jo yli 70 maasta, mikä tuo mielenkiintoista monipuolisuutta täällä asuvien ja lomailevien arkeen – kirjoittamiselle se tarjoaa runsaasti aihevalikoimaa ja mielenkiintoisia sattumuksia.

Haastattelu: Mustafa Orhan


Missä päin Turkkia haluaisit asua omassa kodissa?

View Results

Loading ... Loading ...

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 117 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.