”Lähi-Idän tutkijan” Salehzadehin kirjoitus on täynnä ristiriitaisia tietoja Turkista

Google mainos

Kuva: Iltalehden verkkosivu

”Lähi-Idän tutkijan” Salehzadehin kirjoitus on täynnä ristiriitaisia tietoja Turkista

”Lähi-Idän tutkijan” Salehzadehin kirjoitus on täynnä ristiriitaisia tietoja Turkista. Suluissa oleva tekstit ovat Salehzadehin. Tässä linkistä voitte lukea hänen kirjoitustaan http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710032200434329_ul.shtml.

 (”Turkki on jo vuosikymmeniä halunnut liittyä EU:n jäseneksi. Vaikka EU hyväksyi Turkin jäsen ehdokkaaksi jo vuonna 1999, tähän asti se ei ole edennyt jäseneksi, koska maa on liian kaukana vaadittavista kriteereistä)

Turkki täytti sekä Kööpenhaminan kriteerit, että Maastrichtin kriteerit. Ongelma on se, että muille EU jäsen ehdokkaille neuvottelu luvut olivat 15 mutta luvut nostettiin 35 Turkin kanssa. Toinen asia on, EU halusi, että Turkki muuttaisi sen terrorismin vastaista lainsäädäntöä. Turkki ei hyväksy sitä, koska maan ympärillä käydään sotaa ja sisällä on PKK terrori. Isis on tappanut enemmän Turkkilaista kuin EU:n kansalaisia. Tästä lainsäädännöstä ei ollut puhetta neuvottelujen alussa. Turkki sanoo: Pelin säännöt ovat selvät ja niitä  ei voi vaihtaa kesken pelin

(Myös Turkin talousasioissa on merkittäviä epäselvyyksiä….)

Turkkki on tällä hetkellä maailman 16.suurin talousmahti. Tämän vuoden toisessa neljännessä kasvu oli 5.1 prosenttia. Luitte oikein. Kuvitelkaa jos Turkin ympärillä olisi vakautta!

https://thepeninsulaqatar.com/article/11/09/2017/Turkish-economy-grows-5.1-percent,-ministers-upbeat

(Samalla Turkki on solminut merkittäviä asesopimuksia Venäjän kanssa.)

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg mukaan jäsenmaat itse voi päättää mistä ostaa aseitaan. Esimerkiksi Kreikka käyttää (Venäjän) S-300. Kreikka on sekä EU:n että Naton jäsen.

(Moni katsoo Turkin olleen vastuussa vuoden 2015 pakolaiskriisistä. Massat lähtivät liikkeelle, kun Turkki avasi omat rajansa ja antoi valtavien populaatioiden vaeltaa lävitseen Eurooppaan. Kun se sitten sulki rajansa ja näin esti pakolaisten vyöryn, oli se suuri voimannäyte joka sysäsi pysyvän ässän Erdoganin hihaan. Hallitsija on sittemmin käyttänyt pakolaiskorttia hyväksi neuvotellakseen merkittäviä etuja ja rahaa Turkille)

Turkki ei ole vastuussa pakolaiskriisistä eikä Arabikevästä. Turkki on aina avannut ovensa sodasta paenneille. Esimerkiksi 1400 luvulla Juutalaisille ovet avattu, kun Juutalaiset karkotettiin Englannista ja Ranskasta (Inkvisitio). Bosnia-Serbia sodan uhrit tuotiin Turkkiin. Kun Saddam käytti joukkotuhoaseita kurdeja vastaan, Turkki avasi taas ovensa. Noin 500,000 kurdi tuli Turkkiin. Tällä hetkellä Turkissa on noin 4 miljoona pakolaista. Suurvallat pitävät ovensa aina auki!

EU:n Turkille antama pakolaisraha ei tule valtion budjettiin vaan tule kansainvälisten järjestöjen kautta. EU:n johtajat tasan tarkkaan tietävät mihin raha käytetään. Pakolaissopimuksen mukaan EU:n on antava Turkille 3 miljardia euroa mutta tähän asti 677 miljoona euroa on maksettu.

(Ovatko EU:n ja Turkin suhteet pysyvästi huonontuneet? Voi olla. Suhteet ovat niin ikään jäiset Naton ja Yhdysvaltojen kanssa.)

Turkin ja Saksan välit ovat huonontuneet ei EU: n. Turkki haluaa jatkaa neuvottelut EU:n kanssa. Pallo on Brysselin käsissä.

Erdogan ja Trumph keskustelevat aika usein puhelimitse maiden ja alueen tilanteista. https://yle.fi/uutiset/3-9824872. Turkki on aina ollut Naton tekemisissä operaatiossa. Esimerkiksi Afganistanissa.

(Mutta Erdoganin AK-puolueen harjoittama, sekasortoon ajava politiikka, johon kuuluu islamistien tukeminen Syyriassa ja liittoutuminen Se tukee Bashar al-Assadin hallintoa eikä osallistu Isisin vastaisiin toimiin.

Teksti on täynnä virheitä ja ristiriitoja. Turkki, Syyrian sodassa tukee oppositio ei Assadia. Genevessä ja Astanassa Turkki istuu oppositioiden edustajana ja tukijana kun taas Iran ja Venäjä Assadin edustajina ja tukijana. Turkki yksin aloitti ”Eufratin Kilpi ”operaation Isisiä vastaan ja yli 2 tuhatta neliökilometriä otettu takaisin Isisiltä. Toinen operaatio voi alkaa minä hetkenä hyvänsä. Turkin presidentin aloitteesta Syyriassa perustettiin de-eskalaatioalueet (turva-alueet). https://yle.fi/uutiset/3-9595339. Turkki tekee enemmän hommia rauhan eteen kuin moni muu maa. Incirlikin lentotukikohta on avainasemassa Isisin vastaisessa taistelussa.

(Nyt Turkilla on tasan kaksi vaihtoehtoa. Se voi joko jatkaa Naton ja EU:n liittolaisena ja taistella rehellisesti terrorismia vastaan esimerkiksi Syyriassa. Tai sitten sen on syvennettävä entisestään uutta liittolaisuuttaan Venäjän ja Iranin kanssa).

Turkki on alueellisesti tärkeä valtio. Turkki tekee yhteistyötä sekä Lännen että Idän kanssa. Ei Turkin tarvitse valita  joko Idän tai Lännen. Kun Osmanien valtakunta hajosi, sen tilalle 30 valtiota perustettiin.  Turkki ei voi kääntää selkänsä näille maille. Turkilla on näiden maiden kanssa tiivis yhteistyötä. Turkki on suurvalta, joka etsii ratkaisua alueen ongelmiin. Esimerkiksi Turkilla on sovittelijan rooli monessa konfliktissa (Qatar- Arabimaat, Pakistan-Afganistan, Serbia-Kosovo jne.). Tässä Timo Soinin viedo aiheesta https://www.youtube.com/watch?v=_HYVrbVgBek

Sen lisäksi Turkki  USA:n jälkeen, antaa toiseksi eniten humanitaarista apua maailmassa.Jos maiden budjetti vertaillaan, silloin Turkki antaa eniten humanitaarista apua. Eläköön Diktaattori!

(Pidän todennäköisenä, että Turkissa nähdään pian uusi vallankaappausyritys, joka saattaa syöstä ennen niin vakaana pidetyn Turkin täysimittaiseen sisällissotaan.)

En pidä todennäköisenä, että Turkissa tapahtuisi taas vallankaappausyritys mutta jos tapahtuisi, Turkin kansa estäisi vallankaappausyrityksiä hetkeäkään miettimättä kuten viimeisessä yrityksessä. Tästä olen sataprosenttisesti varmaa. Muistutus, vallankaappaus yrityksiä (osa) armeija on yrittänyt, ei kansa. Turkin hallitus on vaaleilla valittu ja vaaleilla menee.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 121 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.