Marssit ja protestit Turkissa

Google mainos

Istiklal katu, Istanbul. Kuva: pixabay.com
Istiklal katu, Istanbul. Kuva: pixabay.com

MARSSIT JA PROTESTIT TURKISSA

Luin toissa päivänä Suomen mediassa, että Turkin viranomaiset eivät antaneet lupaa naisille järjestää Naistenpäivä marsseja Istiklal kadulla Istanbulissa. Ja Turkin poliisi on estänyt marssin voimaa käyttäen. En tiedä kuinka hyvin kirjoittaja on tietoinen Turkin lainsäädännöstä ja Istanbulin tilanteesta. Etenkin Istiklal kadusta, joka on Turkin sydän.

Jotta voit järjestää marsseja tai protesteja Turkissa, sinun täytyy hakea lupaa viranomaisilta. Hakemuksessa pitää mainita marssin ja protestin tarkoitus, aika, paikka jne. kaikki pitää ilmoittaa. Ihan niin kuin Suomessa tehdään. Sen jälkeen viranomaiset käsittelevät hakemuksen. Päätös on viranomaisilla, ihan niin kuin Suomessa. Hakemus pitää jättää hyvissä ajoin etenkin Istanbulissa, jossa asuu melkein 20 miljoonaa ihmistä. Elämä ja liikenne menee sekaisin. Istiklal kadulla kulkee miljoonia ihmisiä päivittäin ja kadunvarrella on paljon liikkeitä, jotka kärsivät heti, jos siellä on marsseja ja protesteja.

Miksi Turkin viranomaiset ei antanut lupaa naistenpäivän marssille Istiklal kadulla Istanbulissa?

Viranomaisilla on valtaa hyväksyä tai hylkää hakemuksia, niin kuin Suomessa.

Istiklal katu on Turkin sydän. Pienenkin ärhäkän seuraukset voivat olla katastrofaalisia Turkissa. ISIS ja PKK terroristi ryhmien räjähdykset ovat kaikkien tiedossa Turkissa.

Kunnallisvaalit ovat tulossa. Se tarkoittaa provokaattorit ovat taas liikkeellä. Provokaattorit, jotka yrittävät vaikuttaa vaalien tulokseen keinolla millä hyvänsä ovat aina olleet liikkeellä ennen vaaleja. Tällaiset protestit ja marssit ovat erinomaisia tilaisuuksia heitä varten.

Turkin turismi kärsisi tosi paljon ja moni menettäisi leipänsä, jos joku provokaattori tai ISIS:n tai PKK:n jäsen satuttaisi muutamaa turistia Istiklal kadulla. Tieto leviää kulovalkean tavoin, kuten tiedätte. Viranomaisten pitää ottaa huomioon kaikki nämä seikat.

Minä en usko, että kirjoittaja on tietoinen Istiklalin merkityksestä Turkissa, saati on käynyt siellä. Minä en usko, että kirjoittaja tietää, että kunnallisvaalit ovat tulossa. Minä en usko, että kirjoittaja tietää, että monta ihmistä on tapettu (ISIS/PPKK) saman kaltaisten marssien ja protestien aikana Turkissa.

Mitä tapahtuu Suomessa, jos järjestetään luvatta marssia tai protesteja? Marssiin ja protestiin osallistujat (mm naisia) luokitellaan heti Anarkistiseksi. Poliisi jyrää mielenosoittajien päälle jopa hevosella( is.fi). Saman tapaiset poliisien vastaukset ovat nähty Ranskassa ja monessa muussa Euroopan maissa.

On epäreilua, että media kutsuu turkkilaisia marssiin ja protestien osallistujat demokratian puolustajaksi ja täällä Suomessa anarkistiseksi.

Turkin Uutiset” konsepti toimii todella hyvin. Olemme kaksoiskansalaisia ja olemme hyvin tietoisia toisen maamme asioista myös. Tavoitteemme on molemmat rakkaat maamme ymmärtäisi toisiansa hyvin ja tietäisi mikä on asioiden oikea laita. Toivomme että muut kaksoiskansalaiset Suomessa ottaisivat meidän konseptimme ”Ranskan Uutiset” ”Englannin Uutiset” ”Saksan Uutiset” jne. Rakas maamme Suomi hyötyisi eniten tästä konseptista.

Viimeinen sana

– Kuka tahansa Turkissa, joka halua järjestää marsseja ja protesteja, pitää virallisesti hakea lupaa viranomaisilta niin kuin Suomessa.

– Istanbul ei ole pikkukylä, jossa jokainen joka herää väärällä jalalla sängystä järjestää marsseja. 18 miljoona ihmistä asuu siellä. Liikenne ja elämä menee sekaisin.

– Suomalaisessa mediassa ” oma maa mansikka, muu maa mustikka” periaatteella tehdään uutisia. Jos toisen maan lainsäädäntö eivät ole tiedossa, heti otsikoksi pistetään ” kahtia jakautunut maa”.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.