Mikä on Oliivinoksa operaation tarkoitus?

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Google mainos

Kuva: flickr.com

Mikä on Oliivinoksa operaation tarkoitus?

Turkki on menettänyt 35.000-40.000 tuhatta ihmistä terrorismin vastaisessa taistelussa viimeisten 40 vuoden aikana. Turkkiin on hyökätty juuri Syyrian ja Irakin rajalta. Alue on epävakaa ja sen takia terroristit kuten YPG/PYD, PKK, ISIS löytävät jalansijan. Turkki on viimeisten 40 vuoden aikana taistellut erilaisten terroristien kanssa, mutta nyt Turkki ei halua enää tukehduttaa hyttysiä, vaan haluaa kuivattaa suon kokonaan.

Turkki- Syyria raja 911 km. Syyrian sisällissota on tuonut alueelle terroristiryhmiä tai antanut niille tilaisuutta levitä. YPG/PYD olivat pieniä ryhmiä ennen Syyrian hajoamista. Tilaisuuden tultua, YPG/PYD pakottivat ihmisiä muuttamaan pois ja valloittivat alueet Syyrian pohjoispuolella Turkin rajojen tuntumassa. Kurdiheimoille sanoivat joko olette meidän puolella tai lähdette pois. Pelkästään Afrinin alueelta Turkkiin on muuttaneet yli 250.000 ihmistä viimeisten 3 vuoden aikana. Turkki on koko ajan seurannut tilannetta ja ilmoittanut huolensa liittolaisilleen. (EU, Nato, Naapurimaat jne.)

PYD/YPG ovat PKK:n haaroja, joiden tarkoitus on perustaa Kurdistania. He eivät tunnista Turkin valtiota. Yli 700 kertaa Afrinista on ammuttu Turkkia päin. Turkki on aina vastannut takaisin ja ilmoittanut huolensa taas liittolaisilleen.

Kun USA aloitti aseistaa näitä ryhmiä ISIS:tä vastaan, Turkki heti vastusti ja sanoi: ” Jos eliminoit terroristit toisella terroristilla, niin tilanne ei ole nolla, vaan toinen terroristi vahvistuu.” Turkki on ehdottanut USAlle, että suorittaisivat yhdessä suuroperaation ISIS:tä vastaan, koska molemmat ovat NATON jäseniä. USA valitsi terroristiyhmiä. USA ei pelkästään aseistanut näitä terroristiryhmiä ISIS:tä vastaan, vaan myös estämään Turkin ja Iranin alueellista valtaa. Turkki ei salli tätä.

Turkki tekee operaation Free Syyrian Armeija ja myös kurdien kanssa kuten Eufratin Kilpi operaatiossa. Turkki antaa tilaisuuden ja tukensa paikallisille, jotka ovat taistelleet maansa puolesta diktaattori Assadia vastaan. Tässä Oliivinoksa operaatiossa Vapaan Syyrian Armeija menee edestä ja Turkin armeija tukee niitä. Operaatio tehdään terroristeja vastaan, ei kurdeja vastaan. Turkissa asuu eniten kurdeja kuin Syyriassa, Iranissa ja Irakissa.

Turkki ei ainoastaan puhdista aluetta PYG/YPG tai PKK;n jäseniltä, vaan myös ISIS:ltä. Isis on tappanut enemmän turkkilaisia, kuin minkään muun maalaisia. Operaation tarkoitus on puhdistaa raja ja tehdä alueesta turvallinen. Operaation nimi Oliivinoksa tarkoittaa antaa oliivia paikallisille ja koivunherraa terroristeille.

Tällä operaatiolla Turkki haluaa perustaa uusia turva-alueita (de-escalation), johon voi sijoittaa Syyrian pakolaisia. Turkissa asuu yli 4 miljoona Syyrian pakolaista. He ovat Turkissa pakon edessä ja kun rauha palaa he lähtevät takaisin. Pakolaisongelma ei ole pelkästään Turkin ongelma, se on koko Euroopan ongelma myös. Muutama tuhatta pakolaista on sekoittanut koko Euroopan turvallisuuden ja elämän.

Turkki on sotilasliitto Naton jäsen. Tämä tarkoittaa sitä, että Turkin raja on myös Naton raja. Turkki on ilmoittanut Natolle operaation suunnitelmista ja saanut Naton tuen taakseen. Nato ilmoitti, ettei missään nimessä hyväksy illegal armeija omassa (Turkki) rajassaan ja tarvittaessa voi pistää voimaan NATOn viides articlan.

Miksi Turkki ei aikaisemmin suorittanut operaatin YPG/PYD:lle. Siihen on monta syytä. Mutta yksi syy on, että Turkki oli riippuvainen muista kehittyneistä maista, jotka myivät Turkille aseita. Heillä oli monta ehtoa asesopimuksissa. Esimerkiksi Saksa on aikaisemmin monesti sanonut, ettei voi käyttää meidän Leopard panssarivanuja tai emme anna teille niiden osia, jos hyökkäätte kohteeseen, jota me emme pidä terroristina. Tässä operaatiossa 70 prosenttia kalustosta on kotimainen.

Kansainvälinen yhteisö on antanut tukensa Turkille ja Turkin kansa omalle hallitukselle. Turkki on tehnyt hyvää PR-työtä ennen operaatiota. Operaatiosta on ilmoitettu kaikille naapurimaille, Venäjälle, Usalle, Natolle jne. YK:n turvallisuusneuvosto ei ole tuominnut Turkin suorittamaa operaatioita terroristeja vastaan, sen sijaan Venäjä syytti USA:ta alueen turvallisuuden riskeeraamisesta antamalla määrätöntö asetta YPG/PYD:lle. Turkki jatkaa operaatiota, kunnes Turkki-Syyrian raja on putsattu.
Note

-Jotkut tahot laittavat nettiin lasten kuvia, jotka eivät mitenkään liity Oliivinoksa operaatioon. Turkki tekee parhaansa, etteivät siviilit kärsisi. Esimerkiksi tästä syystä Eufratin kilpi operaatio kesti kauan. Muistutus: Turkki on avannut ovensa 4:lle miljoonalle pakolaiselle ja on maailman toiseksi eniten humanitaarisen avun antaja.

-Turistikohteet ovat kaukana Turkki-Syyrian rajasta. Operaatio Oliivinoksa suoritetaan Turkin rajojen ulkopuolella. Turkki on yhtä turvallinen kuin Englanti, Ranska, Saksa jne.

Peace at home, peace at world. M.K. Atatürk

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 121 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.