Kuka voitti sitten?

Google mainos

Kuva: flickr.com/Gezi puisto

Kuka voitti sitten?

Tasan 4 vuotta sitten Istanbulissa puhkesi mielenosoitus, joka levisi lyhyessä ajassa moneen kaupunkiin Turkissa. Mielenosoitukselle annettiin Gezi nimi, joka on puiston nimi Istanbulissa. Kaupunki aikoi kaataa muutaman puun ja rekonstruoida alueen uudestaan.

Mutta puhkesiko mielenosoitus puiden takia vai olivatko puut pelkkiä verukkeita?
Akp hallitus maksoi kaikki IMF:n velat takaisin. Eka kerta Turkin historiassa inflaatio oli yksi numeroinen (4,6). Suunniteltiin suuret hankkeet, EU:n kanssa avattiin uudet pykälät jne.

Kenen varpaille hallitus oli astunut? Puiden kaadon esto oli pelkkä tekosyy, jolla voi pysäyttää suuret hankkeet Turkissa.
Mielenosoittajat, joiden tarkoitus ns. oli estää puiden kaato, sytyttivät palamaan yli 10 bussia, rikkoivat kaikkien kauppojen ikkunat, tyhjensivät kassat.
Mutta kovien mellakoiden jälkeen, poliisi pysäytti mielenosoitukset. Inflaatio heti nousi kaksinumeroisiin lukemiin. Maan talous koki suuria kolhuja.

Kuka voitti sitten?
Pääministeri sanoi tv lähetyksessä ” On tosi vaikea pidätellä suurta osaa kansasta” eli silent majoritia. Suurin osa kansaa vastusti Gezi protesteja ja oli vähällä, että kansa tulisi kaduille ja pysäyttäisi mielenosoittajat, mutta hallitus ei halunnut sitä ja ei yllyttänyt kansa ulos kaduille. Osa Gezi protestin tukijoista (ns. eliitti) nauroivat pääministerin kommentille.

Kaikki suuret hankkeet toteutettiin ja sama hallitus jatkaa edelleen.
15 heinäkuu 2016 jälkeen, ei mitään suurta protestia ole tapahtunut Turkissa. Vaikka kansanäänestyksen tulos oli melkein fifty fifty, oppositio, Gezi mieliset ja muut eivät rohjenneet mennä kaduille rikkomaan ja riehumaan. Tiedättekö miksi? Kaikki tietää vastauksen Turkissa. Yhdellä käskyllä kansa voi valloittaa kaikki kadut, pysäyttää riehujat ja ilkivallan tekijät, kuten 15. heinäkuuta 2016.

En missä nimessä sano, ettei voi protestoida ollenkaan. Protestoiminen on demokraattinen tie vaikuttaa asioihin, mutta se pitää tehdä kaavan mukaan. Pitää saada lupa poliisilta, kertoa aikeet, ei saa vahingoittaa muiden omaisuutta, ei voi rikkoa yörauhan, Suomessakin tehdään noin.

Kuva: flickr.com/Gezi puisto
Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 126 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.