Olen itse täysiverinen kurdi Itä-Turkista

Google mainos

Kuva: pixabay.com

OLEN TÄYSIVERINEN KURDI ITÄ-TURKISTA

KURDIVÄESTÖ JA PKK

Ennen kaikkea haluan sanoa, että olen täysiverinen kurdi, joka on kotoisin Itä-Turkista. Seuraan kurdeihin liittyviä uutisia valtamediasta ja menen sanattomaksi! Että, turkkilaiset joukot on tappanut yli 2000 kurdia ja kurdi kaupungit on romahdettu maan tasalle jne. Valta median kuvailemassa Turkissa, kurdit asuvat Itä-Turkissa ja turkilaiset asuvat Länsi-Turkissa. Heidän välillä olisi raja, turkkilaiset näyttävät erilaiselta kuin kurdilaiset jne. Haluan kurdilaisena kertoa teille asian oikean laidan. Turkissa asiat eivät ole mustavalkoisia kuten valtamediassa annetaan ymmärtää. Turkki on monivärinen ja monimutkainen maa. Kehottaisin asiantuntijoita perehtymään hyvin turkin poliittiseen historiaan.

Kurdit liittyivät omasta tahdostaan Osamanien valtakuntaan 1500-luvulla. Ottomaanien arkistot todistavat sen ja syyt (Iranin hyökkäyksen pelko) miksi he halusivat liittyä Osmaneihin. Olen pienestä pitäen seurannut kurdien ongelmia Turkissa. 1970-1980 Turkissa alkoivat kurdien ongelmat, jossa valtio ja armeija tietoisesti ja järjestelmällisesti kiduttivat kurdeja. Silloin, ihmiset pakotettiin puhumaan turkinkieltä, pukeutumaan niin kuin valtio halusi, tekemään mitä valtio halusi. Moni kurdi ei osannut lainkaan turkkia, joten heitä kidutettiin (lyötiin, pantiin vankilaan ilman oikeudenkäyntiä jne.)

Kurdin kieli oli salakieltä. Joitakin ihmisiä kidutettiin pelkästään vaatteittensa takia ja tämä herätti vihaa kurdeissa. Kurdinuoret Abdullah Öcalanin johdolla aloittivat aseellisen kapinan. Molemmista osapuolista kuoli monta tuhatta ihmistä. Sukulaisistani moni on kärsinyt tästä loputtomasta ongelmasta. Jossain vaiheessa tilanne todella pahentui, kun taas joskus melkein loppui, mutta kurdien ongelmat eivät koskaan loppuneet kokonaan. Kurdit joutuivat usein muuttamaan pois omasta kodistaan koska elämä oli turvatonta. Joskus valtio rakensi tehtaita alueille ja PKK sytytti ne tuleen. Opettajat peloteltiin ja karkotettiin kurdialueiden kaupungeista, joskus armeija teki tahallaan ilkeyksiä. Molemmat osapuolet olivat syyllisiä, kunnes Erdogan vuonna 2013 sanoi haluavansa lopettaa kurdiongelman, vaikka oman henkensä menettämisen uhalla.

Turkki aloitti salaiset neuvottelut PKK:n edustajien kanssa Norjan Oslossa. Erdoganin johdolla AKP-puolue oli päättänyt lopettaa sisällissodan, joka oli kestänyt lähes 40 vuotta. Erdogan julkisesti ilmoitti, että rauhanprosessi on aloitettu Turkissa ja PKK:n pitää viedä aseelliset ryhmänsä pois Turkista. Turkki voi auttaa PKK:n jäseniä löytämään turvallisen maan. Kansa oli toiveikas ja hallitus alkoi investoida Itä-Turkkiin. Tiet, lentokentät, koulut, sairaalat, tehtaat rakennettiin nopealla vauhdilla. Kurdinkieliset TV- ja radiokanavat avattiin, niissä puhuttiin pelkkää kurdin kieltä. Ihmisiä kehotettiin puhumaan omalla äidinkielellään ja elämään omien tapojensa mukaan. Neuvotteluja Abdullah Öcalanin, Kandilin ja valtion välillä käytiin jatkuvasti. Näiden neuvottelujen aikana HDP (Kansojen demokraattinen puolue) on käynyt Abdullah Öcalanin luona Imralissa, missä Öcalan on istunut vuodesta 1999 elinkautisessa vankeudessa.

Öcalan on kirjoittanut kirjeen kurdeille, missä hän on kehottanut kurdisissejä lopettamaan aseellisen vastarinnan, kun taas valtiolle hän sanoi, että nopeutetaan, laajennetaan kansalaisten oikeuksia jne. Erdogan sai paljon kritiikkiä oppositiolta, etenkin MHP:ltä (turkkilainen nationalistinen puolue). Rauhanprosessin aikana valtio joutui neuvottelemaan kahden tahon kanssa. Kandilin (Kandil on vuoristoalue, joka sijaitsee Pohjois-Irakissa ja jossa on kurdisissejä) sekä Abdullah Öcalanin kanssa joka on PKK:n (Kurdistanin työväenpuolueen, jonka Turkki, Eurooppa ja USA ovat määritelleet terroristijärjestöksi) perustaja ja hengellinen johtaja. Kandilin neuvotteluissa ilmoitettiin, että Abdullah Öcalan ei voi yksin päättää kurdien puolesta. Riidat Kandilin ja Öcalanin välillä syventyivät. Tässä tilanteessa HDP oli sanansaattaja näiden välissä, eikä pystynyt ilmaisemaan virallisesti omaa kantaansa. Kandil vai Öcalan?

Aseiden vieminen Turkin maaperältä viivästyi, mutta valtio aina katsoi tilannetta läpi sormien koska ei halunnut lopettaa rauhanneuvotteluja. Monesti kaupunginjohtajat eivät antaneet armeijalle lupaa puuttua PKK:n touhuihin. Erdogan sai kurdien luottamuksen ja luottamus näkyi vaalituloksissa. Turkki oli tehnyt selväksi rauhanneuvottelujen alussa, että kurdeille annetaan oikeuksia, mutta oman valtion luomisesta ei koskaan neuvotella. Tämä oli alusta asti selvää. HDP joka aina väitti puolustavansa kurdien oikeuksia, menetti otteen kurdeista. AKP sai kurdien ääniä ja AKP-puolueen riveissä on monia kurdikansanedustajia.

Rauha oli palannut. Pidettiin yhteisiä juhlia, johon kutsuttiin ihmisiä molemmista puolueista. Kaikki näytti niin hyvältä, kunnes yhtäkkiä Kandil ilmoitti lopettavansa rauhanprosessin ja että tästedes Öcalan ei päättäisi asioista vaan Kandil. Valtio ei reagoinut heti, vaan odotti ja seurasi tilannetta hyvin tarkasti. Valtio piti, kynsin hampain kiinni, tästä rauhanneuvotteluista. PKK:n jäsenet lopettivat rauhanprosessin ampumalla kahta poliisia niskaan heidän omissa kodeissaan. Valtio aloitti heti sotilaalliset operaatiot PKK:ta vastaan ja Erdogan sanoi jäädyttävänsä rauhanprosessin. Rauhanprosessi, joka kesti pari vuotta, jäädytetty.  Ennen PYD/YPG:lla oli tosi pieni alue hallussaan Pohjois-Syyriassa. YPG ja PYD panostivat PKK:n johtajat lopettamaan rauhanprosessin Turkin kanssa. YPG ja PYD olivat varmoja, että kohta he perustavat kurdivaltion Pohjois-Syyriassa. Syyrian sisällissodan takia YPG:lla PYD:lla oli yhtäkkia suuri alue hallussaaan pohjois-Syyriassa. Hei olivat varmoja siitä että he perustavat Kurdistanin Syyrian pohjoisessa. Heidän suunnitelma oli yhdistää voimat PKK:n kanssa ja hyökätä Koillis-Turkkiin. Tästä syystä PKK on lopettanut rauhanprosessin Turkissa. PKK, YPG ja PYD pitivät suurkokouksen pohjois-Syyriassa vuonna 2015 ennen PKK:n päätöstä lopettaa rauhanprosessin. PKK:lla ja YPG:lla samat manifestot samat päämäärät.

Tässä haluaisin oikaista pari virhettä, joita tahallaan ja toistuvasti tehdään lehdissä. HDP ei edusta kaikkia kurdeja. Viime vaaleissa HDP sai 20 miljoonalta kurdilta vain 6 miljoona ääntä. AKP-puolue on saanut tasaisesti ääniä koko Turkista eli HDP ei ollut ainoa puolue joka sai ääniä Itä-Turkista. Kurdit käänsivät selkänsä HDP:lle.

Muissa puolueissa on kurdikansanedustajia, jotka myös edustavat kurdeja. Esimerkiksi AKP:n riveissä on 70 kurdi kansanedustajaa. AKP on saanut enemmän ääniä Itä-Turkista kuin HDP. Turkin valtion jokaisessa virastossa työskentelee kurdeja, kuten myös armeijassa, poliisissa jne. Voin rehellisesti sanoa, että kurdit ovat saaneet lisää oikeuksia AKP:n hallituksen aikana. Esimerkiksi, ensimmäistä kertaa HDP:n puheenjohtaja Selahattin Demirtas asettui presidenttiehdokkaaksi. Tämä oli suuri askel Turkissa. Turkissa ei ole enää kurdiongelmia vaan terroristiongelma. Kurdit eivät tue enää PKK:ta.

VÄÄRINKÄSITYKSIEN KORJAUS

Turkissa asuu pelkät turkkilaiset ja Kurdilaiset

Muita suuria etnisiä ryhmiä ovat mm. tšerkeesit, romaanit, arabit ja kolme virallisesti tunnustettua vähemmistöä (Lausannen sopimuksen mukaan) kreikkalaiset, armenialaiset ja juutalaiset.

Turkki pommittaa kurdikaupunkeja.

Ei ole kurdikaupunkeja vaan yksi Turkki, jossa jokaisessa kaupungissa asuu turkkilaisia, kurdeja ja muita etnisiä ryhmiä. Istanbulissa asuu kenties enemmän kurdeja kuin monessa mainitussa kurdikaupungissa.

Kaikki kurdit haluavat omaa maata.

Viime vaaleissa on selvinnyt, että suurin osa kurdeista halua elää turkkilaisten kanssa, eivätkä he äänestäneet HDP:tä jonka päätavoite on luoda utopia Kurdistanista. Muiden maiden itsenäistä valtiota tavoittelu ei olen Turkin asia, paitsi jos ryhmät ovat yhteyksissä PKK:n kanssa.

Kurdit ovat kärsineet kautta aikojen Turkin valtiossa.

Ensinnäkin kurdit ovat kuin saamelaiset jotka asuvat eri maissa. On Syyrian, Irakin, Iranin ja Turkin kurdeja. Jos Assadin isä ei antanut Syyrian kurdeille henkilöllisyyttä, se ei ole Turkin syytä tai jos Saddam on pommittanut kurdeja ja käyttänyt kemikaaleja kurdeja vastaan, se ei ole Turkin vika. Kaikki ongelmat yritetään sysätä Turkkin niskaan. 2000 luvun alussa Turkin presidentti Erdogan panosti Syyrian presidenttia siitä “Näiden pitää antaa kurdiväestölle henkilökortin, joilla syyriankurdit voi asioida”.

HDP edustaa kurdeja.

Täyttä valhetta. HDP ei ole saanut ääniä jokaisesta Turkin kaupungista ja, niin kuin muut puolueet. Monissa muissa puolueissa on kurditaustaisia kansanedustajia jotka edustavat kurdeja.

Kurdistan

Kurdistan on täysin utopiaa, maata josta ei ole konkreettisesti kiveäkään. Ainoa virallinen kurdialue on Barzanin perustama, joka on  Irakin pohjoisosassa oleva kurdihallinnon itsehallintoalue. Sen johtaja on Massoud Barzani, joka tekee hyvää yhteistyötä Turkin, Irakin, Iranin ja muiden maiden kanssa.

Turkki asiantuntija Mustafa Orhan

Kokoomuksen Kuntavaaliehdokas

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

1 Comment

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.