Sekulaarinen valtio on vaarassa?

Google mainos

Kuva: flickr.com

Sekulaarinen valtio on vaarassa?

Populismi
Turkissa Populismi sana on nykyään muodissa. Vallanpitäjiä yleensä pidetään populistisina. Heitä syytetään populismistä. Esimerkiksi Donald Trumph on populistinen vallanpitäjä. Vaikka populismista alettiin puhumaan nyt, mielestäni populismi on ollut käytössä ensimmäisistä ihmisistä lähtien. Ilmiölle ei vaan aiemmin ole keksitty nimeä. Populismia on käyetty seka pelottelussa että suosion haussa.

GOOGLE MAINOS:

Turkissa populismi juontaa juurensa 1950 luvulle. Turkin tasavallan perustamisen (1923) jälkeen1950 luvulle saakka Turkissa oli yhden puolueen järjestelmä. Parlamentissa oli vaan yksi puolue. Monipuolue järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1950 ja samalla poliittinen populismi käynnistyi.
Turkissa on sekulaarinen järjestelmä, joka takkuilee koko ajan, koska suurin osa kansasta on konservatiivista. Suurille osalle kansaa oma kulttuuri ja uskonto on tosi tärkeää.

1950 jälkeen sekulaarin valtion puolustajat syrjäytettiin vallasta ja maata hallitsivat enemmän konservatiiviset puolueet tähän päivän saakka, mutta aina sekularistit ja armeija ovat laittaneet kapuloita hallituksien rattaisiin. Sekularismin puolustajat yrittivät väkisin saada pääministerin paikan. Tiedätte hyvin Turkin vallankaappaushistoriasta. Sekularismin puolustajat alkoivat käyttää populismia ja iskulauseena oli “sekulaarinen valtio on vaarassa“. Tällä iskulauseella yritettiin saada ääniä, suosiota ja pelotella vastustajat jne.

Armeijan avulla ihmisiä on peloteltu ja kidutettu. Jos joku oli kirjoittanut lehden artikkelin jostain joka ei sopinut sekulaarisen järjestelmän, häntä kidutettiin tai lehti suljettiin. Vaatteisiin puututtiin. Esimerkiksi naisten huivi estettiin valtion instituutioissa. Miehillä ei voinut olla parta, jos hän oli virkailija, opettaja, upseeri jne. Oppilaat erotettiin kouluista. 2000 luvulla vihdoin ja viimein tätä iskulausetta käyttäneet populistit ymmärsivät että kansa halua pukeutua vapaasti ja päättää itse omasta tulevaisuudestaan.

Sekulaarinen järjestelmä on edelleen voimassa Turkissa, mutta järjestelmä taipuu ihmisten tahtoon ja ei ole enää jäykkä. Ihmiset ovat luoneet järjestelmät ja sitä pitää päivittää aika ajoin. Secularism is not in danger but is getting old

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.