Turkin ja Suomen erikoinen suhde

Google mainos

Kuva: flickr.com

Turkin ja Suomen erikoinen suhde

Vaikka maat ovat kaukana toisistaan Suomen ja Turkin välillä on vahva side joka ensimmäistä kertaa on Ataturkin aikana huomattu. On tiedossa, että Ataturk on kehottanut oppilaitaan lukemaan Valkoliljojen maa kirjan, jonka venälainen kirjailija Grigori Petrov (1866-1965) on kirjoittanut. Mustafa Kemal Ataturk aikana 1925 kirjasta julkaistiin turkinkielinen käännös, Ak zambaklar ülkesinde – Finlandiya, joka oli pakollinen oppikirja sotilasopetuslaitoksissa 1930-luvulla. Kirjan antama kuva Suomesta on romantisoitu, mutta varsinkin Turkissa se on herättänyt ajatuksia, joilla on ollut kantavuutta lähes näihin päiviin asti. Suomea pidetään demokratian edelläkävijä maana Turkissa.

Seuraavan kerran Suomen ja Turkin tiet kohtasivat vuonna 1999, jolloin Turkki hyväksyttiin virallisesti EU:n hakijamaaksi vuoden 1999 Helsingin Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Suomi on aina tukenut Turkkia jäsenyysneuvotteluissa ja niihin ilmestyneissä ongelmissa neuvottelujen aikana. Olli Rehnin Euroopan unionin laajentumisasioista vastaavana komissaari kausina, Turkki sai Suomelta täyden tuen jäsenyysneuvotteluissa. Olli Rehn oli hyvin tunnettu Turkissa. Häntä kutsuttiin “Olli Mustafaksi”. Vaikka neuvottelut Turkin ja EU:n välillä takkuilevat ja monista EU maista lentää kritiikkiä Turkkia kohtaan, Suomi on pysynyt rauhallisena ja kehottaa EU:ta ja Turkkia jatkamaan neuvotteluja.

Suomessa asuu melkein kymmenen tuhatta turkkilaista, jotka ovat hyvin integroituneita yhteiskuntaan. He ovat mukana sekä kunnallis- että parlamentti politiikassa. Heitä yhdistää ahkeruus ja yritteliäisyys.

Ensimmäiset suomalaiset ovat matkustaneet Turkkiin 1980 loppupuolella ja tällä hetkellä Turkissa asuu parituhatta Suomalaista. Teksti jatkuu kuvien jälkeen…

Turkin kielen versio
Suomen kielen versio

Turkki on ollut suomalaisten suosikki kohde. Suomalaisia matka- ja muita viihteellisiä ohjelmia on kuvattu Turkissa. Maailmassa vallitseva epäturvallisuus on epäilemättä vaikuttanut matkustamiseen. Turkki on monen muun maan tavoin tosi turvallinen ja turisti kohteet ovat hyvin turvallisia. Saan paljon kysymyksiä liittyen Turkin turvallisuuteen ja toistan vielä saman vastauksen täällä. Turkki on tosi turvallinen maa ja turisteista pidetään hyvää huolta, kuin kukkaa kämmenellä. Kaikki suomalaiset ovat tervetulleita Turkkiin. Turisti kohteet ovat tosi kaukana konfliktiin joutuneista naapuri maistamme.

Turkki asiantuntija Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

1 Comment

  1. Niin Mustafa, tarkoitit varmaan että suomalaiset ovat alkaneet tehdä turistimatkoja suurimmassa määrin 80-luvulla. Kävin ensimmäisen kerran 1974, sitten 1978 ja 1979. Silloin ei vielä massaturismia ollut mutta toki meitä yksittäisiä kävijöitä !
    Ystävällisin terveisin Arja Munck

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.