Turkin kieli

Google mainos

Göktürk aakkoset

Turkin kieli

Turkkilaiset ovat asuneet yleensä nomadiineina, sen takia heidän asuinpaikat ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Tämän seurauksena turkkilaiset ovat saaneet uusia naapureita ja sen kautta vaikutteita. Yksi niistä vaikutteista on naapurimaiden aakkoset. Turkkilaisilla on ollut ajan saatossa oma kieli mutta käytössä eri aakkoset.

Esimerkki aakkosista, joita turkkilaiset ovat käyttäneet ovat mm. Göktürk, Uygur, Arabi, Kiril ja Latinalaiset aakkoset. Luonnollisesti on myös saanut lainasanoja näistä kielistä.

Seldzûkkien ja Osmanien valtakunnan aikana turkkilaiset ovat käyttäneet arabi-aakkosia, koska turkkilaiset ovat hyväksyneet islamin. Koraanin kieli on arabia.

Tässä yksi huomautus. Turkkilaisilla on ollut aina sama kieli, mutta eri aakkoset. Esimerkiksi, joku joka osaa arabi-aakkoset voi lukea Osmanien ajan turkkia. Turkin valtion perustamisen jälkeen, arabi-aakkoset vaihdettiin latinalaisiin aakkosiin 1928.

Moni on sitä mieltä, että ennen latinalaisia aakkosia, lukutaitoisten määrä oli tosi pieni ja imaamit vain saarnasivat tekstejä. Olen täysin eri mieltä. Osmani valtakunnan aikana, teologian lisäksi mm. maantieto, historia, matematiikka, astrologia ja muita oppiaineita on opetettu medreseissä (yliopisto).

Pitää muistaa, Osmani valtakunnan arkistot ovat maailman toiseksi suurin arkisto, Kiinan jälkeen.

En väitä, että arabi-aakkoset ovat parempia kuin latinalaiset aakkoset. Mielestäni kaikki kielet ja aakkoset ovat saman arvoisia. Mutta se tieto ja taito, jonka Osmani valtakunnan aikana on opittu, on jäänyt unholaan.

Turkin tasavallan perustamisen jälkeen, vallanpitäjät yrittivät väkisin katkaista turkkilaisten suhteet Osmanialaisiin. Aakkoset vaihdettiin, fetsit (päähine) kiellettiin (vastustajat teloitettiin), yritettiin tehdä kaikista saman näköisesti. Mutta onnistuiko? Sitä en ole varma.

Mielestäni ihmisten täytyy omaksua/hyväksyä oman maansa historia, eikä turkkilaisilla ei ole mitään häpeämistä omasta historiastaan. Turkkilaisia on pakotettu unohtamaan Osmani valtakunta, joka ulottui moneen mantereeseen, joka oli siihen aikaan kuin nyt on Yhdysvallat.

Göktürk aakkoset
Uygur aakkoset
Kiril aakkoset
Arabi aakkoset
Latinalaiset aakkoset
Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 121 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.