Pakolaisten tilanne ja turvavyöhyke- 2

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Google mainos

Turkin lippu vuoristolla. Kuva: Mustafa Orhan

TURVAVYÖHKKEET-2

Turkin ja USA:n väliset neuvottelut turvavyöhykkeiden koosta jatkuvat. Turkki haluaa, että turvavyöhyke olisi Turkin rajasta alkaen 30-40 km, kun taas USA haluaa, että turvavyöhykkeen pituus olisi 15 km. Miksi Turkki inttää 30-40 kilometreistä?

Syitä on muutamia. Ensinnäkin Turkki ei halua, että PKK:n haarat YPG ja PYD perustaisivat terrori-korridorin, joka olisi lähellä Turkin rajaa. Tästä Turkki ei tingi, koska kyse on kansallisesta turvallisuudesta, sanoivat maanjohtajat. Toiseksi Turkin viranomaisten mukaan vähintään 30-40 km tällä hetkellä riittäisi alueeksi niille pakolaisille, jotka haluavat palata kotiinsa. Turkki rakentaa asuin alueita, kouluineen, terveysasemineen jne, kun turvavyöhykkeet perustetaan. Turkissa asuu yli 3,5 miljoonaa Syyrialaista, joista suurin osaa varmasti palaisi kotiinsa, jos siellä olisi turvallista.

Kolmanneksi Turkin 30-40 km:n päättäväisyyden syynä on Suleyman Şahin hauta. Kuka on Suleyman Şah? Suleyman Şah on Ottomanien perustajan Osmanin isoisä, jolla on tärkeä rooli turkkilaisten historiassa. Matkalla Palestiinaan ristiretkien torjumiseksi hän on kuollut (1227) Syyriassa. Hänet haudattiin Caber linnaan, joka on 100 km Turkin rajasta. Ankaran sopimuksen 9. pykälän mukaan Suleyman Şahin hauta-alue on Turkin maata, vaikka alue on toisen valtion sisällä. Tämä päätös on vahvistettu myös Lausannen sopimuksessa.

Myöhemmin kun Syyria alkoi rakentaa padon alueelle, Syyrian viranomaiset pyysivät Turkilta siirtämään haudan jonnekin muualle. Ensin syntyi kriisi maiden välille, mutta sen jälkeen maat sopivat keskenään. Turkki siirsi haudan (1973) Syyrian Karakozak kylän lähelle, joka on 37 km Turkin rajasta. Vuonna 2015 kun terroristijärjestö ISIS alkoi vallata alueita lähellä Suleyman Şahin hautaa, Turkki turvallisuus syistä sotilasoperaatiolla väliaikaisesti siirsi Suleyman Şahin haudan Turkin rajan lähelle Syyrian Eşme kylän liepeille.

Turkin lippu. Kuva: Mustafa Orhan

Suleyman Şahin haudan alue on aino Turkin alue, joka on Turkin rajojen ulkopuolella. Hautaa suojelee turkkilaiset sotilaat ja alueella liehuu Turkin lippu. Turkki oikeutusti haluaa siirtää Suleyman Şahin haudan takaisin entiseen paikkaan (37 km) totesi Turkin puolustusministeri Hulusi Akar lehdistötilaisuudessa. Näistä syistä Turkki inttää 30-40 km turvavyöhykkeestä.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.