Pakolaisten tilanne ja turvavyöhyke-1

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Google mainos

Turkin ja Bulgarian raja. Kuva: Ali Ergene

PAKOLAISTEN TILANNE JA TURVAVYÖHYKE-1

Turkissa asuu tällä hetkellä yli 3,5 miljoonaa pakolaista. Näistä pakolaisista suurin osa ovat Syyrialaisia, jotka ovat paenneet sodasta. Turkissa asenne pakolaisia kohtaan on jakautunut kahteen. Osa yrittää auttaa pakolaisia kaikilla mahdollisilla tavoilla, kun taas osa syyttää pakolaisia melkein kaikesta. Jotkut ovat menneet niin pitkälle, että sanovat, miksi syyrialaiset nuoret ovat Turkissa huvittelemassa, kun turkkilaiset sotilaat puolustavat heidän maataan heidän puolestaan. Totuus on, Turkki ei ole sotimassa siellä heidän puolestaan, vaan Turkki on siellä oman rajan turvaamiseksi.

Tästä asiasta Turkin armeija ei tarvitse kokemattomien Syyrialaisten nuorten apua. Turkki ei ole sodassa Syyrian kanssa.Toinen asia, ei kaikki Syyrialaiset, jotka ovat paenneet Turkkiin ole köyhiä. Monet ovat tosi rikkaita. He ovat perustaneet yhtiöitä Turkissa ja monet ovat ostaneet asuntoja Turkissa.

Toisin kuin lehdissä väitetään, Turkki ei palauta pakolaisia väkisin Syyriaan takaisin. Turkki on pitänyt ja edelleen pitää avoimien ovien politiikan (open door policy), totesi Turkin presidentti jaTurkki on käyttänyt yli 32 miljardia euroa pakolaisiin. Tämä raha on mennyt Turkin omasta budjetista. Tällainen iso summa rahaa tekee Turkista maailman eniten humanitääristä apua antavan maan. Esimerkiksi tällä hetkellä 800.000 tuhatta Syyrilaista kouluikäistä ovat Turkissa, joista 2/3 osaa on saanut koulupaikan. Turkki on tehnyt ja tekee edelleen suuria uhrauksia, kun monella muulla kehittyneillä mailla talous ja turvallisuus meni sekaisin, kun muutama sata pakolaista haki turvapaikkaa. On peiliin katsomisen paikka.

Pakolaisten asiat, turvallisuus jne. kuuluvat sisäministeriölle Turkissa. Pormestarit ja kaupunginjohtajat saavat ohjeita sisäministeriöltä liittyen pakolaisten asioihin. Jokaiselle pakolaiselle on annettu henkilökortti, jossa lukee missä kaupungissa hän on kirjoilla. Monet asiat menisivät sekaisin, jos näin paljon pakolaisia kasaantuisi vain muutamaan kaupunkiin. Esimerkiksi Turkin sisäministeriö on ilmoittanut sen, ettei enää oteta Antalyaan ja Istanbuliin pakolaisia. Näiden kaupunkien kiintiöt ovat täynnä. Turkin sisäministeriön mukaan noin 70.000 pakolaista eivät ole kirjoilla, koska he ovat päässeet maahan laittomasti.

Oliivi oksan ja Afrinin operaatioiden seurauksena yli 350.000 tuhatta pakolaista on turvallisesti palannut Syyriaan. Turkki aloitti molemmat sotilaalliset operaatiot USA:n vastustuksista huolimatta, koska kyse on omasta rajasta. Turkki-Syyria raja on 911 km. Nyt Turkki ja USA ovat neuvottelemassa turvavyöhykkeestä, jotka olisivat Turkin rajan tuntumassa eli Syyrian puolella. Turkin ehdot ovat, että turvavyöhyke olisi 30-40 km ja vyöhykkeen kontrolli olisi Turkin ja USA:n käsissä. Kaikki suuret aseet, jotka annettiin YPG:lle, joka on PKK:n haara, kerättäisiin pois.

Turkin viranomaisten mukaan kyse on kansallisesta turvallisuudesta. Jos nämä ehdot eivät toteutuisi Turkki aloittaisi uuden sotilaallisen operaation Eufratin itäpuolelle näin totesivat Turkin presidentti ja ulkoministeri. USA:n ehdotus oli ensin 7 km ja turvavyöhykkeellä olisi kansainvälisiä sotilaita. Sitten USA nosti rajan 15 km:iin. Turkki katsoo, ettei alue (15 km) pidä YPG:n ja PYD:n joukkoja kyllin kaukana maan rajasta. Turkin päättäväisyys 30-40:sta kilometreistä on myös sen takia, koska Turkki pystyy eliminoimaan kohteita 30-40 km säteellä ilman ilmavoimia.

Neuvottelut jatkuvat edelleen. Sillä aikaa, kun neuvottelut pöydän ääressä jatkuvat, Turkin armeija valmistautuu täysillä uuteen operaatioon. Turvavyöhykeen tai uuden sotilaallisen operaation tarkoitus auttaa pakolaisia palaamaan Syyriaan turvallisesti. Näinhän kaikki toivovat.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 121 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.