Pohjois-Irakin itsenäisyysäänestys

Google mainos

Kuva: wikimedia

Pohjois-Irakin itsenäisyysäänestys

Kukaan ei tue Pohjois-Irakin puoliautonominen kurdialueen itsenäispyrkimykseen, paitsi Israel. Ei naapurimaat Turkki ja Iran, ei EU ei USA.
Kun kaikin voimin yritetään sammuttaa yhden tulen alueella, toinen yritetään sytyttää. Tuli ei pysy siellä missä sytytetään vaan se leviä Euroopan asti. Ei ole sopiva aikaa. Tästä itsenäisyys äänestyksen tuomasta sekavuudesta eniten terroristijärjestöt hyötyvät, koska huomio ja resurssit kiinnitetä muuhun. Alueella asuu muita vähemmistöjä kuin kurdilaiset. Jos Irak jakaantuu kahtia, muut vähemmistöt nousevat kapinaan. Tämän takia naapurimaat ovat hermostuneita.

GOOGLE MAINOS:

Ankaran ja Lausennen sopimukset (1926) antavat Turkille oikeudet puuttua (Kirkuk ja Mosul) tilanteeseen. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet Turkki- Irak-Englanti. Sopimuksen mukaan ”Jos Irakia uhkaa hajoamista tai Turkin ja Irakin raja muuttuu, silloin Turkilla on oikeus suojella sekä omia rajojaan että Turkmenia Kirkukissaja ja Moselissa. Tästä sopimuksesta Turkin presidentti on keskustellut YK:n kokouksessa Yhdysvalloissa Irakin pääministerin, presidentti Donald Trumphin ja muiden maiden johtajien kanssa.

Turkki ei halua, että sen rajalla olisi epävakautta ja varmasti kaikin voimin yrittää estää sitä. Tästä rajasta PKK on tullut ja PKK:n kanssa käyneessä sodassa Turkki on menettänyt yli 40 tuhatta ihmistä. Turkki todennäköisesti aikoo käyttää Obaman taktiikan (Pre-emptive strike). Äänestyksellä olisi seurauksia. En usko että Turkki käyttäisi sotilaallisen operaation ensimmäisenä vaihtoehtona, ehkä taloudelliset pakotteet. Turkin kansallinen turvallisuuden neuvosto kokoontui perjantaina.

Pohjois-Irakin puoliautonominen kurdialue on hengittänyt tähän asti Turkin kautta. Turkki on tukenut kurdijohtaja Barzania aina. Kurdialueen öljy myydään maailmalle Turkin kautta. Kyseessä on win-win tilanne. Pohjois-Irakin puoliautonominen kurdialueen tilanne olisi samanlainen kuin Armenia ja Pohjois- Kypros, jos itsenäistyisi. Armenia ja Pohjois- Kypros ovat itsenäisiä mutta tosi köyhiä, koska naapurimaat eivät hyväksy niitä.

PKK ja YPG eivät koskaan tykänneet Barzanista, koska Barzani on tehnyt yhteistyötä Turkin (vihollismaan) kanssa. Barzani tällä äänestys päätöksellä eristää Pohjois-Irakia muista maailmasta. Jos Barzani ei perua itsenäsyysäänestystä, hän voi menettää paljon.

Pohjois-Irakilla ja Irakilla on huonot välit. Joskus kurdijohtajalla oli vaikeuksi maksaa palkkoja. Turkki on auttanut monessa asiassa.

Turkin valtiolla ei ole mitään kurdeja vastaan, vaan terroristijärjestöjä vastaan Turkki käy sotaa. Turkissa asuu 15 miljoona kurdeja ja Turkin hallituksessa on monta kurdilaisia ministeriä. Turkin tiedustelupäällikkö on kurdilainen myös.

Huom: Olen täysiverinen kurdilainen.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 117 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.