Presidentin vaalit Turkissa-5

Google mainos

Presidentti järjestelmän mukaan presidenttinä voi olla vaan 2 kautta eli 5v+5v.

Skenaario 1. Jos Erdogan voittaa presidentin kisan ja oppositio voittaa parlamentin enemmistön. Ja (jos) parlamentti ja presidentti eivät tule toimeen, niin silloin sekä presidentti- että parlamentti voi julistaa ennnenaikaiset vaalit. Jos parlamentti julistaa ennenaikaiset vaalit, silloin presidentti- ja parlamentti vaalit järjestetään uudestaan ja presidentin kahdesta kaudesta jää yksi jäljelle. Vaalien jälkeen jos taas sama tilanne toistuu ja parlamentti taas julistaa vaalit, silloin presidentin toinen kausi loppuu myös. Silloin laki sanoo, että presidentti voi asettua ehdolle kolmannen kerran koska parlamentti on estänyt presidentin, joka on valittu 51 prosentin äänestyksellä.

Skenaario 2. Jos Erdogan voittaa presidentin kisan ja oppositio voittaa parlamentin enemmistön. Ja taas parlamentti ja presidentti eivät tule toimeen keskenään. Jos presidentti Erdogan julistaa saman tien vaalit, silloin hänen presidentti kautensa loppuu ja hän voi asettua kerran vielä ehdolle, ei enempää.

Skenaario 3. Jos Erdogan voittaa presidentin kisan ja hänen puolueensa AKP ja sen liittolainen MHP saa parlamentin enemmistön, silloin ei tule ongelmia parlamentin ja presidentin välissä.

Parlamentissa tulee olemaan 600 kansanedustajaa ja enemmistö tarkoittaa 301 kansanedustajaa. Puolueet tällä hetkellä ovat keskittyneet enemmän parlamenttivaaleihin, kuin presidentinvaaleihin.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.