Ruoka & Juomat

Grillatut viiriäiset granaattiomenamarinadissa

Grillatut viiriäiset granaattiomenamarinadissa ( 4:lle ) Tämä on yksinkertainen ja maukas tapa valmistaa pikkulintuja, kuten viiriäistä, kevätkananpoikaa tai metsäkanaa. Kirpeä marinadi mureuttaa lihan ja korostaa sen makua. Turkin maaseudulla viiriäiset työnnetään leivänpuolikkaaseen sipulin, persiljan ja [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Çakallı menemeni ohje

Çakallı menemeni Turkin mediassa on ollut kiista menemen ohjeesta viime aikoina että laitetaanko sipuli menemeniin vai ei? Pohjois Turkissa Samsunin maakunnassa Çakallıssa valmistetaan menemeniä ilman sipulia. Menemenillä on eri versioita. Tämä ohje on perus menemeni [Lue lisää]


Paikallinen juusto
Ruoka & Juomat

Puhdasta kotimaista lähiruokaa

Puhdasta kotimaista lähiruokaa Helena kävi ostamassa meidän pikku kaupasta juustoa aamiaista varten tänään. Minä juon vihreä tee ja Helena suomalaisittain kahvia. Minä en juo kahvia vaikka kahvi on levinnyt maailmalle turkkilaisten ansiosta. Meidän pikku kauppa [Lue lisää]

Turkkilaiset uppomunat
Ruoka & Juomat

Turkkilaiset uppomunat, çılbır

Turkkilaiset uppomunat, çılbır Ainekset 4 munaa 1 valkosipulinkynttä 1 tl paprikajauhetta 1/2 tl chili paprikat Vähän suola 1 rkl voita 5 rkl jogurttia Kuuma vettä Valmistus Keitä vettä korkeareunaisessa paistokasarissa muutama minuutti. Lisää suola kuumaan [Lue lisää]


Ravintola Einstein Maili
Ruoka & Juomat

Ravintola Einstein – Lahti

Ravintola Einstein – Lahti Turkin Uutiset kävi tutustumassa turkkilaisessa omistuksessa olevaan ravintola Einsteiniin Lahdessa! Ravintola Einstein Maili Osoite: Ajokatu 55, 15500 Lahti Ravintola Einstein Kiveriö Osoite: Hirsimätsäntie 56, 15200 Lahti Puh: 03-7122 133 Sähköposti: info@ravintolaeinstein.fi [Lue lisää]


Künefe, kuva: flickr.com
Ruoka & Juomat

KÜNEFE OHJE

KÜNEFE OHJE Ainekset: 400 gr kadayıf 200 gr voita 250 gr mozzarella juustoa Sokeriliemen ainekset: 4 dl sokeria 4 dl vettä Muutama tippa sitruunanmehua Valmistus: 1. Sulata voi 2. Voitele paistovuoka 3. Ripottele vuokaan hiukan [Lue lisää]


Taze fasulye
Ruoka & Juomat

Vihreät pavut

Vihreät pavut Ainekset 1 kg vihreitä papuja 5 kpl tomaattia 1 sipuli 4 kpl suippopaprikoita 1/2 dl Tariş oliiviöljyä 1tl paprikapyrettä 1 tl suolaa Paprikarouhetta Mustapippuria 1/2 tl sokeria Valmistus 1. Kuullota hiannonnetut sipulit Tariş [Lue lisää]

Omena
Ruoka & Juomat

Omenarullat

Omenarullat Taikinan ainekset: 250 gr huoneenlämpöistä voita 2 kananmunaa 1 dl öljyä 1 dl bulgarian jugurttia 2 tl leivinjauhetta 250 gr tomusokeria 1 rkl omenaetikkaa N. 1 kg vehnäjauhoa Täyte ainekset: 5 kpl raastettua omenaa [Lue lisää]

Kanakeitto
Ruoka & Juomat

Kanakeitto resepti

Kanakeitto Ainekset: 1 kpl broilerinrinta tai 2 kpl koipea 2 rkl voita 2 rkl vehnäjauhoja 2 rkl nuuteliriisiä (şehriye) 1/2 sitruunanmehua Suolaa Chilirouhetta Mustapipurijauhetta Timjamia Valmistus: 1. Keitä lihat n. 1,2 l veteen. Siivilöi lihat [Lue lisää]


Täytetyt vihannekset
Ruoka & Juomat

Täytetyt vihannekset, dolma

Täytetyt vihannekset, dolma Tarvikkeet: 2 paprikaa 2 sipulia 2 perunaa 2 tomaattia 2 munakoisoa, viininlehtiä, tuoreita tai pakastettuja härkäpapuja (ei välttämätön) Täyte: 3 lasia hyvälaatuista riisiä, kaksi kourallista tuoretta tilliä (tai reilusti kuivattua tilliä), 1 [Lue lisää]


Perunapiirakka
Ruoka & Juomat

Perunapiirakka ohje

Perunapiirakka ohje Tämän viikon ohjeena on helppo ja nopea herkullinen perunapiirakka. Ainekset: 5 kpl perunaa 200 ml luonnonjogurttia 200 ml Tariş oliiviöljyä 200 ml jauhoa 2 tl leivinjauhetta 3 kpl kananmunia 2 tl paprikarouhetta N. [Lue lisää]

Uunıpuuro,
Ruoka & Juomat

Uunipuuro ohje turkkilaisittain

Uunipuuro turkkilaisittain Ainekset: 1 juomalasillinen maitoa 1 juomalasillista sokeria 1/2 juomalasillista riisiä (ei puuroriisiä) 3 rkl perunajauhoa 2 tl vaniljasokeria 2 juomalasillista vettä Valmistus: 1. Keitä riisit kahteen juimalasilliseen veteen. 2. Kun riisit ovat kypsyneet [Lue lisää]



lihapata
Ruoka & Juomat

Turkkilainen lihapata resepti

Turkkilainen lihapata resepti Ainekset: 500-600 gr kuutioitua karitsan- tai naudanlihaa 4 kpl munakoisoa 2 kpl sipulia Muutama valkosipulikynttä 4 kpl tomaattia 3-4 kpl suippopaprikaa Tariş oliiviöljyä Tomaattipyrettä Suolaa Vettä Valmistus: Pese ja kuori vihannekset Kuori [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Punainen linssi pulla (meze)

Punainen linssi pulla (meze) Ainekset: 2 vesi lasillista punaisia linssejä 1 vesi lasillinen bulgur 5 vesi lasillista vettä 1 nippu persiljaa 3 vartta tuoretta sipulia leikattuna 1 kpl keskikokoinen sipuli (ohkaiseksi leikattu) 1 rkl tulinen [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Turkkilainen papusoppa ohje

Turkkilainen papusoppa ohje Etli kurufasulye: Ainekset: 2 juomalasillista valkoisia papuja 300 gr suikaloitua naudanlihaa 1 kpl sipulia 1 kpl suippopaprikaa 1 rkl tomaattipyrettä 1 tl paprikapyrettä (vahvaa) Suolaa 1 pala sokeria 5 juomalasillista kuumaa vettä [Lue lisää]


menemen
Ruoka & Juomat

Menemen ohje

Menemen ohje Ainekset: 2 rkl Tariş oliiviöljyä 3 kpl suippopaprikaa 3 kpl keskikoista tomaattia 1/4 tl suolaa 3 kpl kananmunia Halutessasi voit lisätä n. 1 dl juustoraastetta. Menemen valmistus: Kuullota hienonnetut paprikat. Lisää kuoritut ja [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Käsitellyt kikherneet

KÄSITELLYT KIKHERNEET (LEBLEBİ) Käsitellyt kikherneet ovat turkkilaisten pikkusyötävää pähkinöiden lisäksi. Se valmistetaan makeana, tulisena, eri hedelmiän kanssa. Jos ajaat autolla Serinhisarin läpi niin kannattaa pysähtyä ja käydä turkkilaisten “karkikaupoissa”. Siellä voidaan törmätä erilaisiin makuelämyksysiin. Kuten musta [Lue lisää]


Çerkez tavuğu, Kuva: flickr.com
Ruoka & Juomat

Çerkez tavuğu (meze)

ÇERKEZ TAVUĞU (MEZE) Ainekset: 1 kokonainen keitetty broileri 500 g saksanpähkinärouhetta 4 viipaletta ei tuoretta leipää (ilman reunoja) 1 juomalasi lihalientä (keitetyn broilerin lientä) 2 kpl valkosipulinkynttä 1/2 tl korianteri jauhetta Suolaa 2 rkl Tariş [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Punainen linssikeitto

PUNAINEN LINSSIKEITTO Tällä viikolla halusimme jakaa terveellistä ja maukasta linssikeitto-ohjetta. Keiton ainekset 1 juomalasi punaisia linssejä 1 kpl sipulia 1 kpl perunaa 1 kpl porkkanaa 1/2 rkl tomaatti- tai paprikapyrettä Suolaa 1/2 tl mustapipurijauhetta 1/4 [Lue lisää]



Ruoka & Juomat

Oletko maistanut lokanta ruokaa Turkissa?

Oletko maistanut lokanta ruokaa Turkissa? Lokanta on turkkilainen lounasravintola joka, tarjoaa työläiselle tai tavalliselle turkkilaiselle ruokaa Turkissa. Turkissa paikalliset käyvät Lokantassa. Kaikki turistit eivät tiedä mitä on Lokanta ruoka. Minä suosittelen käymään paikallisessa ruokaravintolassa Lokantassa. [Lue lisää]



Ruoka & Juomat

Turkkilainen meze munakoiso-jogurttisose

Turkkilainen meze munakoiso-jogurttisose Munakoiso-jogurttisose ( 4:lle ) Tämä valkosipulilla maustettu patlıcan ezmesi on suosituimpia meze-ruokia ja vaihtelee sekä talosta toiseen että alueittain. Joskus siihen lisätään rutkastia valkosipulia tai tujaus chiliä tai se raikastetaan tillillä, mintulla tai persiljalla. [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Kaneliset lihapyörykät

Kaneliset lihapyörykät ( 4 – 6:lle ) Turkkilaiseen keittiöön kuuluu monenlaisia lihapyöryköitä, yleisnimeltään köfte. Ne valmistetaan yleensä lampaan- tai naudanlihasta, mutta joihinkin lisätään myös kanaa. Turkkilaiset lihapyörykät voivat olla muodoltaan myös pitkulaisia. 250 g vähärasvaista jauhettua [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Arnavut ciğeri ohje

Arnavut ciğeri ( 4:lle ) Lampaanmaksasta tulee tällä tavoin valmistettuna niin herkullista, että tällä ruoalla on mahdollista käännyttää nekin, jotka eivät yleensä pidä maksasta. Nimi tarkoittaa albanialaista maksaa. Tämä kuuluu niihin ruokiin, jotka omaksuttiin Istanbulin [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilainen papusalaatti ohje

Turkkilainen papusalaatti ohje Ainekset 1,5 vesi lasillinen keitettyjä papuja 1 kpl keskikokoinen sipuli silputtuna pitkittäin 2 haara kevätsipuli pieneksi silputtuna 1 kpl keskikokoinen tomaatti paloiteltuna pieninä kuutioina 4 nippua persiljaa pieneksi silputtuna 1 kpl pieni kokoinen sitruuna Tariş oliiviöljy [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Tomaattiset uunisardiinit

Tällaiset aromaattiset kalaruoat ovat yleisiä Egeanmeren ja Välimeren rannoilla, missä rinteet ovat yrttien peitossa. Miedosti anikselta maistuvaa punaista basilikaa käytetään usein, mutta tavallinen vihreä basilika ja sitruunabasilika ajavat saman asian. [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilainen Purjo-fetakeitto

Purjo-fetakeitto ( 4:lle ) Kermaisen tuntuinen purjokeitto on suosittua kotiruokaa Turkissa. Lämmittävä ja täyttävä keitto maustetaan tillillä ja viimeistellään murustetulla valkoisella juustolla. Suolainen fetajuusto sopii hyvin tähän keittoon, mutta sen tilalla voi hyvin käyttää myös [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Virkistävä granaattiomena keitto resepti

Virkistävä granaattiomena keitto resepti Tämä raikkaan ja hienon makuinen keitto narlı çorba on alkuperältään persialainen ja azerbaidžanilainen. Tämä on ehkä paras tapa kohottaa happamien granaattiomenoiden arvoa, sillä lopputulos miellyttää sekä silmää että makuhermoja. Kirkas ja [Lue lisää]

Aşure
Ruoka & Juomat

Vähäkalorinen makea, Aşure

Vähäkalorinen (180 kcal/annos) makea Aşure (15 kipollista) Noin 1 vesilasia kikherne Puoli vesilasia kuivattuja valkoisia papuja 1 vesilasi (200 g) veitsellä paloiteltuja kuivattuja hedelmiä (aprikoosi, rusina, viikuna) 1 kipollinen (100 g) kuivattuja pähkinöitä (hasselpähkinä, pistaasi, [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Punajuuri-jogurttisalaatti

Punajuuri-jogurttisalaatti ( 4:lle ) Punajuuri-jogurttisalaatti 4 pestyä ja puhdistettua raakaa punajuurta 500 g turkkilaista jogurttia 2 murskattua valkosipulinkynttä ripaus suolaa ripaus mustapippuria Koristeluun: Pari revittyä tuoretta mintunlehteä, persiljaa tai tilliä Keitä punajuuria runsaassa vedessä 40 [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilainen mausteinen dippi resepti

Turkkilainen mausteinen dippi resepti Tämä suosittu mausteinen dippi tehdään pääasiassa saksanpähkinöistä ja tarjotaan yleensä paahdetun kohottamattoman tai rapeakuorisen leivän kanssa. Se voidaan tarjota myös dippinä raaoille kasviksille, esim. porkkana- ja kurkkusuikaleille, ja grillatun lihan lisukkeena. [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Turkkilainen Lavaş Leipä

Turkkilainen Lavaş Leipä n. 4 isoa leipää 1 pss kuivahiivaa 1,5 kuppia lämmintä vettä (1 kuppi = 2,5dl) 2tl sokeria 4,5 kuppia jauhoja Paahdettuja seesaminsiemeniä 1,5tl suolaa Tariş öljyä iso astia valmiiksi, johon laitat taikinan [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Turkkilainen Çöp şiş kebab

Turkkilainen Çöp şiş kebab Tämä suosittu anatolialainen kebab tehdään perinteisesti tähteeksi jääneestä lampaanlihasta – Çöp tarkoittaa jätteitä – joka grillataan miekoissa. Pienet kypsät lihapalat kääritään vastapaistettuun kohottamattomaan leipään ja höystetään punasipulilla, persiljalla ja sitruunamehutilkalla. Çöp [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilainen paahdettua kesäkurpitsaa ja persikkaa

Turkkilainen paahdettua kesäkurpitsaa ja persikkaa Turkissa suosittu yhdistelmä on uppopaistetut tai grillatut kasvikset ja valkosipulilla maustettu jogurtti-, pähkinä- tai seesamitahnakastike. Yleisimmin käytettyjä kasviksia ovat kesäkurpitsa, munakoiso ja porkkana, jotka usein taikinoidaan ja uppopaistetaan. Tässä ohjeessa [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Turkkilainen lahmacun resepti

Turkkilainen lahmacun resepti Tämä anatolialainen pikkusuolainen on hieno kulinaarinen luomus. Ohuelle rapealle pohjalle levitetään kerros kevyesti maustettua lampaanlihaa ja pohja kääritään kartioksi. Mausteeksi lisätään tuoretta persiljaa, *sumakkia ja tilkka sitruunamehua. *sumakki: Sumakkipensas kasvaa Välimeren ja Lähi-idän [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Turkkilainen pikaruoka resepti “Menemen”

Turkkilainen pikaruoka resepti “Menemen” Tämä on turkkilaista katuruokaa, jota valmistetaan siirrettävillä tulisijoilla bussi- ja rautatieasemilla, satamissa ja levähdyspaikoilla. Se on täyttävä välipala tai ateria. Valmistajasta riippuen munat joko sekoitetaan tomaatti-paprikahöystöön hyytymään tai ne rikotaan höystön [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilainen makea “Tahin tarama”

Turkkilainen makea “Tahin tarama” Tämä ihastuttava dippi on peräisin Anatolian keskiosista. Sitä nautitaan usein ulkoilmakahviloissa ja ravintoloissa sellaisenaan ruokahalua herättävänä meze-ruokana odoteltaessa varsinaista ateriaa. Joskus näkee vanhoja miehiä pelaamassa korttia tai backgammonia edessään lasi rakia [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilainen keitto, Düğün çorbası

Turkkilainen keitto, Düğün çorbası Tätä perinteikästä keittoa tarjotaan turkkilaisissa häissä. Keiton valmistustapa vaihtelee maan eri osissa hyvin vähän, ainoana erona on vain liemen maustaminen kanelilla. Keitto tehdään lampaanlihasta keitettyyn liemeen ja se sisältää keitettyä lammasta. [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Turkkilainen meze “Ajvar”

Turkkilainen meze “Ajvar” Tämä ihastuttava anatolialainen meze on maultaan piristävän sitruunainen ja se tehdään paahdetusta munakoisosta ja paprikasta. Se on alkuperältään arabialainen ja tarjotaan perinteisesti lämpimänä sitruunalohkojen kera. Valmista isompi määrä, niin voit tarjota sen [Lue lisää]

Ruoka & Juomat

Vihreät pavut tomaatin ja tillin kera

Vihreät pavut tomaatin ja tillin kera ( 4:lle ) Osana meze-ateriaa se tarjotaan huoneenlämpöisenä, mutta turkkilaisesessa kodissa se voidaan tarjota myös kuumana grillatun, paahdetun tai pariloidun linnun ja lihan lisukkeena tai pääruokana kermaisella jogurtilla höystettynä. [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilainen pide leipä

Turkkilainen pide leipä Maukasta pide-leipää voidaan nauttia minkä tahansa suolaisen ruoan kanssa. Uunilämmin pide on herkullista hunajan kanssa. Pide ( 2 keskikokoista tai 1 iso pide ) 15 g tuoretta hiivaa tai 7 g kuivahiivaa [Lue lisää]


Ruoka & Juomat

Turkkilaisen kahvin valmistus

Turkkilaisen kahvin valmistus Kahvi tarjotaan yleensä pienistä valkoisista kupeista, ja turkkilaiset nauttivat kahvinsa makeana, sokerittomana tai ilman sokeria ja ilman maitoa. Mittaa vesi kupeittain – kuppi on pieni, mokkakupin kokoinen – ja kahvijauhe teelusikoittain. Mittaa [Lue lisää]