Şalgam suyu eli naurismehu

Google mainos

Kuva: flickr.com

ŞALGAM SUYU ELI NAURISMEHU

Oletko maistamut Şalgam mehua? Se on turkkilainen perinteinen juoma, jota on juotu Turkissa jo satoja vuosia. Se on suosittua etenkin Etelä-Turkissa mm. Adanassa, Hatayssa ja Mersinissä. Se on maistuvaa etenkin Adana kebabin kanssa. Sanotaankin, että jos syöt Adana kebabin ilman Şalgamia, niin siitä puuttuu jotain.

Maku varmasti jakaa mielipiteet kahteen osaan. Ensimmäisen kerran maistettuani şalgamia, niin pitänyt juoman mausta, mutta nykyään voin juoda ihan hyvin lasin tai kaksi ihan sen terveellisyydenkin vuoksi. Maku on hapan, omanlainen, hyvin eksoottinen ja siinä voi maistaa aidon maun Turkin maaperästä ( toprak ). Şalgam hivelee makuhermoja vahvasti ja hyvin hienolla tavalla. Şalgam valmistetaan punaisen porkkanan ytimestä, bulgur vehnästä ja suolasta. Se on väriltään tummanpunaista tai tumman violettia. Şalgamin valmistumenetelmä on yksi maailman vanhimmista. Şalgamia sanotaan naurismehuksi, mutta itse asiassa se on valmistettu punaisesta porkkanasta, eikä nauriista.

Şalgam on hyvin terveellinen juoma. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia, enemmän kuin appelsiinimehu ja se sisältää mineraaleja ja B1 ja B2 – vitamiineja. Siinä on myös rautaa, kalsiumia ja kaliumia. Se voi auttaa torjumaan nivelrikkoa ja puhdistamaan elimistöä. Se voi myös auttaa puhdistamaan keuhkoputkia parantaa verenkiertoa. Tämän juoman valmistusmenetelmä tuottaa juomaan hyödyllisiä mikrobeja, jotka suojaavat vatsaa. Şalgamista voisi mielestäni tulla maailmanlaajuinen juoma, niin terveellinen se on.

Jos et ole vielä maistanut şalgamia, niin suosittelen. Anna makuhermojesi kokea tömä ainutlaatuinen ja omaperäinen erikoisuus. Parhaan şalgamin löydät mm. Adanan maaseudulta. Toki marketeistakin saa nimellä Şalgam suyu.

Johanna Güler

Google Mainos

Tietoa Johanna Güler 83 Articles
Minua kiinnostavat Turkin matkailu ja historia.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.