Tinkiminen Turkissa kuuluu kaupankäyntiin

Google mainos

Kuşadasın tori. Kuva: Ali Ergene

TINKIMINEN TURKISSA KUULUU KAUPANKÄYNTIIN

Kun lähdet Turkissa ostoksille basaarikujille, markkinoill tai butiikkeihin, niin muista ottaa jo lähdettäessä positiivinen asenne tinkimiseen. Se kuuluu kaupankäyntiin ja on Turkissa ikivanha perinne. Tinkiminen ei kuitenkaan yleensä onnistu isoissa kauppakeskuksissa, joissa on vakiohinnat. Basaarikujat, pikku butiikit ja markkinat ovat ehdottomia ostospaikkoja tinkimiseen. Kaupankäynnin lopputulos yleensä tyydyttää sekä ostajaa, että myyjää. Tinkiminen tapahtuu rauhassa, vaikkapa kupponen omenateetä tai turkkilaista kahvia siemaillessa. Kukapa Turkin kävijä ei meistä olisi ollut tilanteessa, jossa neuvotellaan ostosummasta teekupposen vierellä. Minä ainakin olen, joskus jopa monta tuntia. Tämä ei kuitenkaan missään tapauksessa tarkoita sitä, että jotain olisi pakko ostaa. Teen tai muun juomisen tarjoaminen on osoitus turkkilaisesta vieraanvaraisuudesta ja lämminhenkisyydestä. Tällaisiahan turkkilaiset ovat, aina valmiita tarjoamaan jotain, auttamaan tai olemaan läsnä tilanteessa kuin tilanteessa. Tämän olen itsekin saanut monet kerrat kerrat kokea ja se lämmittää mieltäni aina uudelleen ja uudelleen.

Tinkimiskeskustelua voi käydä pitkällä kaavalla, harkita rauhassa ja asiaan voi palata vaikkapa seuraavana päivänä tai ei ollenkaan. Joskus tinkiminen voi tuntua työläältä, tungettelevalta ja jopa ärsyttävältä. Mutta pitää muistaa, että tinkiminen on osa turkkilaista kaupankäyntiä. Tinkimisen aikana voit sanoa oman mielipiteesi hinnasta aidosti turkkilaiseen tapaan: cok pahali eli tosi kallis. Elekieltäkin voit toki käyttää ja suomen kieltäkin osataan esim. Alanyassa tosi hyvin. Onhan se suomalaisten suosituimpia lomakohteita Turkissa.

Tinkiminen on taitolaji, joka vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja oikeaa asennetta. Kun lähdet positiivisella tinkimiseen mukaan , niin voisi ajatella, että lopputulos hinnasta on sellainen kuin toivoit. Tinkimiseen pitää kuulua siis oikea fiilis ja tunnelma. Joten kun lähdet Turkissa ostoksille, niin ota rento ja positiivinen asenne mukaan. Tällä menolla tulet varmasti tyytyväisenä takaisin ostoskassiesi kanssa. Mukavia ostoshetkiä teekupposten ja tinkimisen äärellä!

Johanna Güler

Google Mainos

Tietoa Johanna Güler 83 Articles
Minua kiinnostavat Turkin matkailu ja historia.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.