Toimittajan murha & Turkin onnistunut taktikointi mediassa

Google mainos

Kuva: flickr.com

Toimittajan murha & Turkin onnistunut taktikointi mediassa

Parin viime viikon aikana koko maailma puhui yhdestä asiasta. Washington Postin toimittajan Jamal Khashoggin tappamisesta Saudi-Arabialaisen konsulaatissa Istanbulissa. Tässä haluan selittää teille, miksi Jamal Khashoggin on tapettu Turkissa ja miten uutisesta tuli ykkösuutinen koko maailmassa.

Turkkilaisilla viranomaisilla on eri teorioita siitä, miksi Jamal on tapettu nimenomaan Turkissa.

Turkilla ja Saudia- Arabialla on ollut pitkään erimielisyyksiä monesta asiasta mm. Muslimi veljeskunnan toiminnasta arabi maissa, Syyrian ja Qatarin tilanteesta. Turkki on tukenut Mohammed Mursia Egyptissä, kun Saudi-Arabia on tukenut Abdel Fattah al-Sisin, joka on tullut valtaan vallankumouksella Egyptissä, jonka Saudi-Arabia rahoitti. Turkki ei halua, että Amerikka tukee YPG/PYD joukkoja Pohjois-Syyriassa, mutta Saudi-Arabia haluaa, että Amerikka aseistaisi näitä ryhmiä, koska he voivat pysäyttää Iranin levittäytymistä etelään päin. Tästä syystä pari päivää sitten Saudi-Arabia on antanut Amerikalle 100 miljoonaa dollaria, jotta Amerikka aseistaisi näitä ryhmiä Pohjois-Syyriassa. Saudi-Arabia piiritti Qataria ja yritti tehdä väkisin vallanvaihdon siellä, mutta Turkki tuli Qatarin apuun ja on auttanut Qataria pysymään pystyssä.

Jamal Khashoggin on pitkään arvostellut Saudi-Arabian kuningaskuntaa.

Tästä syystä toimittaja on tapettu. Mutta miksi Turkissa? Koska samat tahot halusivat, että tapaus aiheuttaisi suuren kriisin Saudi-Arabian ja Turkin välillä. Turkki on toiminut erinomaisesti tässä tapahtumassa. Turkin presidentti sanoi median kautta Saudi-Arabialle, että “toimittaja on mennyt sisään teidän konsulaattiin eikä tullut sieltä ulos. Teillä on vastuu selittää mitä on tapahtunut, koska konsulaatin sisäpuoli on Saudi-Arabian maata”. Vaikka Turkin viranomaiset (salainen palvelu MIT) tiesivät, että Jamal Khashoggi on tapettu konsulaatissa, silti Turkki on noudattanut Wienin sopimusta 1961, jonka mukaan konsulaattia ei voi tutkia ilman kohdemaan (Saudi-Arabian) lupaa ja eikä voi estää suurlähettilään matkustamista.

Turkin viranomaiset (MIT) alkoivat heti antaa tapahtumasta tietoa kansainväliselle medialle, ennen kuin Turkin medialle. Jopa julkaisivat tekijöiden tiedot ja kuvat. Yhtäkkiä koko maailma alkoi puhua toimittajan tapauksesta. Tällä tavoin Turkki on siirtänyt koko huomion Saudi-Arabiaan, jossa viranomaiset alkoivat panikoida. Kukaan ei alkanut miettiä tai kirjoittaa mitä konflikteja tapahtuma aiheuttaa Turkin ja Saudi-Arabian välillä, vaan kaikki halusivat selitystä toimittajan tilanteesta Saudi-Arabialta. Turkin viranomaisten mediataktikointi on toiminut. Turkin viranomaisten antamien tietojen takia kukaan ei usko nyt Saudi-Arabian nyrkkitappelu selitykseen.

Jos Turkin viranomaiset eivät olisi vuotaneet tietoja kansainväliselle medialle, niin tapaus olisi jäänyt luultavasti selvittämättä. Niin kuin Saudi-Arabian aikaisemmissakin tapauksissa on käynyt. Turkki on ottanut tilanteen vakavasti ja haluaa tutkia tilanteen perusteellisesti. Kun tutkinta suoritetaan perusteellisesti, niin silloin Turkki määrittää Saudi-Arabialle joitakin vaatimuksia, mutta oikeusvaltion periaatteella.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.