Toistaako historia itseään?

Google mainos

Munbic. Kuva: flickr.com

TOISTAAKO HISTORIA ITSEÄÄN?

Nyt kun USA on päättänyt jälleen kerran lähteä Lähi-idästä (Syyriasta), kieltämättä tulee mieleen USA:n lähtö Irakista. USA ja Britannia ”Irakin hallinnolla on kemikaali aseita” verukkeella hyökkäsivät Irakiin, ja lopputuloksena yli miljoona ihmistä kuoli. Kemikaaleja ei löydetty ja kuolleet haudattiin kaikessa hiljaisuudessa. Molempien lupaama demokratia ei toiminut Irakissa. Sodan seuraus oli täysi fiasko ja sekamelska. Kaikki aseet, jolla jyrättiin Irakia maan tasalle, annettiin sekaville ryhmille lähtiessään Irakista, niin kuin Afganistanissa lähtiessään talibaneille. Sekavat ryhmät, jotka saivat haltuunsa USA:n armeijan hummerit ja aseet muodostivat Isisiä.

GOOGLE MAINOS:

ISIS: stä lyömiseksi USA valitsi toisen terroristi ryhmän, jonka nimet olivat ensin PYD -YPG, mutta Turkin hämäämiseksi ryhmien nimet vaihdettiin SDF (Syyrian Defense Force). USA on antanut heille tuhansia rekkoja täynnä aseita ns. ISIS:stä lyömiseksi. Turkki, joka on alueen ainoa demokraattinen maa ja sen lisäksi NATO:n jäsen, vastusti aseiden antamista näille terroristi ryhmille, jotka ovat PKK:n haaroja. USA lupasi antaa Turkille kaikki aseiden sarjanumerot ja kerätä pois, ennen kuin lähtee Pohjois- Syyriasta. Turkki tiesi, että aseiden kerääminen pois on mahdotonta. Viime viikolla USA päätti lähteä Pohjois-Syyriasta ja sanoi, ettei pysty keräämään aseita pois YPG:ltä ja PYD:ltä. Syntyykö alueella uusi Isis, toistaako historia itseään? Toivottavasti ei! Turkki, joka on Syyrian naapuri toisin kuin USA, joka sijaitsee 10.000 km päässä alueelta, on oikeutetusti tosi huolissaan näistä aseista.

Mahdollisesta sotilaallisesta operaatiosta Turkki puhuu USA:n, Ranskan, Venäjän ja EU:n kanssa. Monet näistä USA:n antamista aseista on jo löytynyt Turkin maaperältä. Turkki ei halua puuttua naapurimaiden asioihin sotilaallisesti, mutta on päättäväinen pitää omat rajansa turvallisena. Tästä syystä Turkki kokeilee ensin kaikki diplomaattiset keinot, ennen kuin aloittaa suuroperaation Pohjois-Syyriassa.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 116 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.