Turkin ja USA:n kireät suhteet osa-2

Google mainos

Kuva: Turkin presidentti palatsi ja Valkoinen talo

Turkin ja USA:n kireät suhteet osa-2

Turkin ja USA:n välit ovat kireät tällä hetkellä. Viimeinen pisara oli viisumien jäädyttäminen toistensa kansalaisilta. Turkki on Nato-maa ja alueen vahvin valtio. Turkin lähialueilla käydään sotia. Syyrian sota, Irakin keskushallinnon ja Pohjois- Irakin Kurdi hallinnon välinen sota ja Isis. Alue on räjähdys valmis. Alueella on tosi paljon terroristiryhmiä, jotka alueiden epävakauden takia löytävät jalansijaan. PKK ja YPG ovat esimerkkejä niistä.

Turkki on taistellut vuosikymmeniä PKK:ta vastaan. PKK hyökkää Turkkiin Irakin puolelta ja Irak ei pysty häätämään niitä omasta maasta. Turkki aloitti taistelun PKK:ta vastaan vuonna 1984 ja tässä taistelussa on kuollut paljon ihmisiä. PKK on USA:n, EU:n ja Naton terroristilistalla.
PKK taistelee Turkkia vastaan, PJAK Irania vastaan ja YPG Syyria vastaan. Näiden terroristijärjestöjen johtaja on Abdullah Öcalan, joka on vankilassa Turkissa. PKK, PJAK ja YPG auttavat toisiaan. PKK:n PJAK:in ja YPG:n tavoitteet ovat perustaa kurdivaltion, jonka osa on Iranissa, Turkissa, Irakissa ja Syyriassa. Tätä aluetta kutsutaan Kurdistaniksi.

Tavoitteiden saavuttamiseksi PKK, YPG ja PJAK käyttävät kaikkia keinoja. Nämä sissijärjestöt ovat pelotelleet, kiristäneet ja tappaneet kurdeja ja muita alueella olevia, arabeja, turkmeeneja, jotka eivät ole sama mieltä heidän kanssaan. Nämä terroristiryhmät ovat joskus vaihtaneet nimensä, jotta niitä ei luokiteltaisi terroristeiksi, joskus ne taistelevat muita terroristiryhmiä vastaan, kuten Isisiä vastaan, jotta muiden maiden silmissä olisivat hyviä ryhmiä. Susi lampaiden vaatteissa.

Kun USA halusi käyttää YPG:tä Isisin vastaisessa taistelussa, Turkki heti vastusti ja vastustaa edelleen. Turkki sanoi ja sanoo edelleen ” Ei ole hyvä ja paha terroristi. Terroristi on terroristi” Nato- maana Turkki halusi tehdä sotilasoperaatioita Syyriassa USA:n kanssa. Molemmat ovat Nato-maita ja Turkilla on kokemusta (Eufratin Kilpi) operaatiosta Syyriassa. USA ei halunnut tehdä yhteistyötä Turkin kanssa. Sen sijaan se halusi tehdä operaation YPG:n kanssa, joka haluaa hajottaa toisen Nato- maan eli Turkin.

Tästä päätöksestä Turkki suuttui ja pommitti YPG asevarastot ja tappoi yli 70 YPG terroristia. USA:n armeija oli silloin alueella ja Turkki oli varoittanut USA:n armeijaa vain 10 minuuttia ennen iskua. Turkki teki selväksi USA:lle, että se ei missään nimessä halua nähdä USA:n YPG:lle antamia aseita omalla maaperällä, koska näin on jo tapahtunut aikaisemmin. Taisteluissa PKK:n kanssa Turkki on saanut kiinni USA:n YPG:lle antamia aseita PKK:n jäsenten käsissä.

Tästä alkoi kädenvääntö USA:n kanssa. Turkin presidentti puhui tästä asiasta Valkoisessa Talossa myös ja varoitti taas siitä, jos aseet löytyvät Turkin maaperältä, Turkki iskee heti. USA:n viranomaiset sanoivat, että YPG taistelee Isisiä vastaan ja ei ole yhteydessä PKK:n kanssa mutta kaikki alueen maat Iran, Irak, Syyria, ja Turkki tietävät, että YPG on terroristiryhmä ja yhteistyössä PKK:n kanssa.

Turkki halusi saada kaikkien annettujen aseiden sarjanumerot ja tiedot aseista USA:n viranomaisilta.Turkki tasan tarkkaan tietää mitkä aseet on annettu YPG:lle ja seuraa asiaa todella hyvin. USA on antanut yli kolme tuhatta rekkalastillista aseitta YPG:lle ja antaa edelleen. USA:n viranomaiset ovat sanoneet Turkin viranomaisille, että aseet otetaan YPG:ltä pois, kun Raqqa operaatio on ohi. Saa nähdä, miten tämä onnistuu.

Mitä tapahtuu, kun USA vetäytyy alueelta? USA:n tukemat joukot (Irak ja Pohjois- Irakin Kurdihallinto) ovat jo valmiiksi sodassa keskenään ja niiden lisäksi YPG, jolla on paljon aseita käsissä. Sotku jää naapurimaiden käsiin.

Kun YPG:n avulla USA otti Raqqa takaisin Isisiltä, susi paljasti oman nahkansa. YPG laittoi esiin Abdullah Öcalanin kuvia ja nosti Kurdistanin lipun Raqqassa. YPG näytti USA:lle, että heidän taistelunsa tarkoitus ei ole Isisin voittaminen ja lopettaminen vaan Öcalanin tavoite suuresta Kurdistanista. USA on tiennyt tämän alusta asti, että YPG on terroristiryhmä ja halusi käyttää sitä hyväkseen, koska YPG ei ole uhka USA:n maaperälle.

Lue myös Turkin ja USA:n kireät suhteet osa-1

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 126 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.