Turkin ja USA:n kireät suhteet osa-1

Google mainos

Turkin ja USA:n kireät suhteet osa-1

Turkin ja Yhdysvaltojen välit ovat kireimmillään kuin koskaan. Viimeinen pisara oli viisumien jäädyttäminen toisten kansalaisille. Aloite tuli Yhdysvalloilta. Mutta mistä kaikki johtuu? Miksi Yhdysvallat reagoi näin voimakkaasti? Oliko muita syytä kuin konsulaatin työntekijöiden pidätykset. Osa-1 Yhdysvaltojen konsulaatin kaksi turkkilaista työntekijää on pidätetty turkkilaisen oikeusistuimen määräyksellä. Mutta miksi?

Mennään ajassa taaksepäin. Vuonna 2013, Yhdysvaltojen aloituksella YK:ssa päätettiin Iranin kauppasaarrosta. Iran on Turkin naapurimaa. Kauppasaarron aikana Iranin oli vaikea tehdä kauppoja muiden maiden kanssa paitsi Turkin kanssa. Kauppasaarron aikana voi käyttää metalleja valuuttana ja Iran käytti tosi paljon kultaa kaupankäynnissä Turkin kanssa. Turkin Halk-pankki oli avainasemassa maiden välisessä kaupassa. Kaupankäynti ei rikkonut kauppasaarron sääntöjä.

Turkin talous alkoi heti nousta. Yhdysvallat sai tästä vihiä. Silloin Turkin hallituksen ja Gulenistien välit olivat todella huonot. Todennäköisesti Yhdysvaltojen viranomaiset ovat koputtaneet Gulenin ovelle Pensilvaniassa. 2013 Gulenisti poliisien tekemisissä ratsioissa Turkin sisäministerin ja talousministerin kodeista löytyi paljon rahaa kenkälaatikoista.

Molemmat ministerit olivat Iran-Turkki kaupan päärooleissa. Gulenistit syyttivät heti näitä korruptiosta ja halusivat ministerit oikeuden eteen, mutta Turkin parlamentti ei antanut lupaa. Silloin Turkin hallitus tiesi, että juttu on Gulenistien juoni mutta hallitus ei tiennyt kuka on Gulenisti kuka ei. Parlamentti ei antanut lupa oikeudenkäynnille, tällä tavoin estettiin Gulenisti tuomarien päätökset.

Hallitus päätti vaihtaa ministerit mutta Iranin kanssa kaupankäynti sai suuren kolauksen. Ministerien lisäksi Gulenistit virittivät ansan Halk-pankin johtajille. Silloin hallitus ei tiennyt, että Gulenistit ovat noin laajalle levinneet. Gulenistien ja hallituksen tiet alkoivat erkaantua vuoden 2010 jälkeen ja tämä “korruptioskandaali” on nopeutunut.

Turkin tiedustelupalvelu ei jättänyt asiaa sikseen vaan seurasi Gulenisteja todella hyvin. Maaliskuussa 2017 Yhdysvallat pidätti Halk-pankin varajohtajan Mehmet Hakan Atilla ja liikemies Riza Zarrapin New Yorkin F. Kennedy lentokentällä. Molempia syytettiin kauppasaarron rikkomisesta vuonna 2013. Riza Zarrap on Iranilainen liikemies, jolla on Turkin kansalaisuus.

Turkki ei mitenkään ole rikkonut kauppasaarron sääntöjä ja kaikki kaupat on tehty sääntöjen mukaisesti, mutta kauppasaarron voittaja oli Turkki, jolle valui silkkaa kultaa. Turkin tiedustelupalvelu alkoi etsiä vasikkaa, joka antoi Yhdysvalloille Mehmet Hakan Atillan, liikemies Riza Zarrapin ja silloisen talousministeri Zafer Caglayanin oikeudenkäynnin asiapaperit. Erittäin salaisia papereita.

Vasikka löytyi ja hän on Metin Topuz (Topuz on Turkin kansalainen ja hän ei ole diplomaatti). Turkin tiedustelupalvelu on pitkään jäljittänyt hänen puheluitaan ja hän on ollut puhelinkeskusteluissa Gulenisti tuomarien, syyttäjien ja poliisien kanssa ennen ja jälkeen vallankaappausta. Erityisesti hän ollut yhteydessä niiden Gulenistien syyttäjien kanssa, jotka halusivat ministerit, pankinjohtajan ja liikemiehen oikeuden eteen millä hinnalla hyvänsä.

Metin Topuz on ollut yhteydessä vallankaappausyrityksen pää-osallistuneiden kanssa heti vallankaappausyrityksen jälkeen ja soitot ovat tulleet Yhdysvaltojen konsulaatista. Tiedustelupalvelulla on oikeus jäljittää puheluja. Liikemies ja Halk-pankin varajohtaja ovat vankilassa Yhdysvalloissa ja tuomarilla on asiapaperit, jotka ovat peräisin Turkin (Gulenisti) viranomaisilta ja linkki oli Metin Topuz. Kuten tiedätte diplomaattien laukkuja ja tavaroita ei tarkisteta lentokentillä. Turkin viranomaiset löysivät linkin mutta haluavat tietää myös kuka asiapaperit on vienyt Yhdysvaltoihin. Tiesikö Yhdysvaltojen Ankaran Suurlähettiläs tästä asiasta? Pakko tietää.

Viisumien jäädyttäminen ei johdu pelkästään työntekijöiden pidätyksistä vaan taustalla on useita tapahtumasarjoja. Sen takia Yhdysvallat reagoi noin voimakkaasti pidätyksiin, vaikka Metin Topuz ei ole Yhdysvaltojen kansalainen eikä diplomaatti. Mitä Metin Topuz on puhunut Turkin viranomaisille? Kenen nimet hän antoi viranomaisille kuulusteluissa? Miksi Yhdysvallat eivät luovuta Fetullah Gulenia Turkille? Yhdysvallat on lähettämässä delegaation Turkkiin. Uskon että viisumi pulma ratkaistaan pian mutta muut erimielisyydet kiristävät edelleen maiden välejä.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.