Turkin kurdi

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Google mainos

TURKIN KURDI

Olen kurdi, mutta Turkin kurdi. Kurdit ovat monessa massa niin kuin saamelaiset. Kurdit asuvat Turkissa, Syyriassa, Irakissa ja Iranissa, mutta eniten Turkissa. Suomessa meitä kurdeja on kaikista näistä maista. Turkin kurdit ovat yleensä työperäisiä tai rakkaus on tuonut heidät tänne pohjolaan. Muut kurdit (en yleistä mutta suurin osa) ovat päässeet tänne YK:ltä saatuaan turvapaikan Suomeen, koska sillä alueella on ollut sotia pitkään. Heidän taival Eurooppaan menee näin. He pakenevat sotaa lähimpään turvalliseen maahan eli Turkkiin. Kuten hyvin tiedetään, Turkki on aina avannut ovensa sen oveensa koputtaneille.

Turkki antaa heille turvapaikan ja täysihoidon. Jotkut heistä jäävät Turkkiin toiset hakevat YK:n viranomaisilta Turkissa turvapaikan Eurooppaan. Heihin voi törmätä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja monessa muussa maassa. Heitä yhdistää kaksi asiaa, joista toisen ymmärtäminen aiheutti minulle harmaita hiuksia. Ensimmäinen asia on, että Turkki on pitänyt huolta heistä niin kauan, kuin he saivat turvapaikan Euroopasta, toinen asia on, he vihaavat Turkkia. He vihaavat Turkkia sen sijaan että kiittäisivät Turkkia.

Monen heidän kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen aloin ymmärtää mistä viha Turkkia kohtaan kumpuaa. Viha Turkkia kohti johtuu tietämättömyydestä Turkin politiikasta, vähemmistöiden tilanteista, poliittisista käänteistä jne. ja he puhuvat todella vähän Turkkia. He helposti yleistävät olosuhteita, joita kurdit joutuvat elämään muualla kuin Turkissa. Lyhyt vierailu Turkissa pakolaisena ei riitä ymmärtämään sitä, että me Turkin kurdit elämme toisenlaisessa olosuhteissa, niin kuin venäjän saamelaiset ja suomen saamelaiset. PKK ja muut illegaali järjestöt ovat yrittäneet täyttää heidän tietoaukkoaan Turkista.

Vaikka monet näistä kurdeista vihaa Turkkia, heihin voi törmätä Turkish Airlines lennoilla, Turkin rannikoilla poseeraamassa ja päivettämässä ihoon tai jopa omistamassa kesäasunnon Turkissa.


Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 126 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.