Turkin monisuuntainen ulkopolitiikka

Google mainos

Kuva: pixabay.com

Turkin monisuuntainen ulkopolitiikka

Turkki on geopoliittisesti tärkeässä paikassa. Turkki on Euroopan, Aasian ja Afrikan kohtaamispaikalla. Tästä syystä Turkkia ei voi lokeroida vaan yhteen tiettyyn liittoon. Turkin ulkopolitiikan voi kuvailla yhdellä lauseella ja se on monisuuntainen ulkopolitiikka (multidirectional foreign policy). Turkin ulkopolitiikan voi kuvailla harpulla, jonka yksi jalka pysy paikallaan ja toinen kiertää mahdollisimman suuren ympyrän. Tästä syystä Turkki tekee yhteistyötä Venäjän, Kiinan, Intian, USA:n, Euroopan ja Afrikan maiden kanssa.

Turkin tavoite on liittyä Euroopan Unioniin, mutta se ei missään nimessä halua luopua sitä perinnöstä, jonka juurien päällä istuu. Jos Turkki hyväksytään Euroopan Unioniin, niin ei voi vaatia Turkkia tekemästä yhteistyötä muiden maiden kanssa. Turkki on alueen vahvin valtio, joka kunnioittaa täysillä naapurimaiden suvereniteetti oikeutta. Turkki haluaa, että kaikki sen ympärillä sijaitsevat naapurimaat pysyvät kasassa, niin kuin EU haluaa (unification), ettei liitto hajoaisi. Esimerkiksi Katalonian itsenäisyyspyrkimyksessä ja Iso-Britannian (Brexit) tilanteessa. Turkki käyttää sama periaatetta/politiikkaa naapurimaidensa kanssa. Esimerkiksi Pohjois-Irakin itsenäisyyspyrkimyksessä ja Syyrian hajaantumista. Turkki vastustaa alueen jakamista pikku valtioksi. Syyt, miksi Turkki on aloittanut operaatio Oliivinoksan pitää omat rajat turvassa ja Syyria, Irak kasassa. Turkki ei ole missään nimessä loukannut Syyrian suvereniteetti oikeutta, koska Turkki on ilmoittanut operaatiosta Venäjän kautta Syyrian hallitukselle, vaikka Turkki ei hyväksy Assadin toimia.

Monet tahot vastustavat Turkki -Venäjä yhteistyö, mutta Turkki ei ole kaikissa asioissa samaa mieltä Venäjän kanssa. Kyse on intresseistä jne. Esimerkiksi Turkki tukee oppositioita Syyriassa mutta Venäjä tukee Assadia. Joskus olosuhteet vaativat tekemään yhteistyötä myös valtioiden kanssa, joiden periaatteet eivät ole samoja kuin Turkin tai EU:n kanssa. Kuten joku viisas on sanonut, että ”valtioiden kohtalon määrä sen sijainti.

Turkin laajentumispolitiikka ei ole vahingollista eikä vahingoita naapurimaita, koska Turkki käyttää ulkopolitiikassa soft poweria, mutta vaadittaessa hard poweria.  Turkki tukee ja auttaa naapurimaita. Samalla tekee tiedettäväksi, että se on suuri vaikuttaja alueella. Turkin vahva rooli konflikti tilanteissa on näyttänyt sen vaikutuksen. Esimerkiksi Armenia- Azerbaidzhan, Palestiina-Israel, Intia-Pakistan, Kosovo- Serbia, Qatar-Arabiliitto välisissä konflikteissa.

Turkilla on Somaliassa, Irakissa, Qatarissa jne. sotilastukikohtia, joissa Turkki kouluttaa sotilaita ja auttaa seisomaan näitä maita omilla jaloillaan. Esimerkiksi Turkki on kouluttanut Irakilaisia sotilaita taistelemaan ISIS:tä vastaa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan puuttua näiden maiden sisäpolitiikkaan, vaan tukea.

EU haluaa jatkaa Turkin kanssa jäsenyysneuvotteluja, koska EU on tietoinen

Turkin vahvasta roolista alueella. Tällä tavoin EU voisi vaikuttaa alueella demokraattisesti mm. parantaa ihmisoikeuksia, jos Turkki liittyisi. EU:lle avautuisi suuret markkina-alueet Turkin kautta.

Turkey is much bigger than Turkey.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 121 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.