Turkin presidentinvaalit -4

Google mainos

Kuva: flickr.com

TURKIN PRESIDENTINVAALIT-4

HDP (Kansojen demokraattinen puolue)

Kirjoituksieni tarkoitus on oikaista vääriä tietoja Turkista ja auttaa Turkin ystäviä ymmärtämään paremmin Turkista. Turkki on monikansallinen maa, yksi niistä ovat kurdit. Tasan tarkkaan ei tiedetä kuinka paljon kurdeja asuu Turkissa, koska kurdit ja turkit ovat asuneet yhdessä yli 500 vuotta. Väitetään, että Turkissa asuu 11-15 miljoona kurdeja. Keskenään naimisiinmeno on yleistä.Turkin kurdeilla on ollut ylämäkiä ja alamäkiä. 2000-luvulle asti heillä oli kurjat olot Turkissa ja syy olivat molempien puolien. Lisää aiheesta löytyy tästä linkistä. https://turkinuutiset.fi/2017/03/16/mustafa-orhan-olen-itse-taysiverinen-kurdi-joka-tulee-ita-turkista/

Ketä äänestää sitten kurdit?

Perinteisesti parlamentissa on ollut aina yksi puolue, joka väitti edustavansa kurdeja, mutta aina kun äänet laskettiin lopputulos oli jotain muuta. Esimerkiksi kansanäänestyksessä kurdit äänestivät presidenttijärjestelmän puolesta kun taas HDP vastusti sitä kaikin tavoin. Monet ns kurdeja edustavat puolueet on suljettu Turkissa ja päätöksen takana oli armeija ja perustuslakituomioistuin. 2000- luvun asti yli 5 kurdi puoluetta ovat suljettu. Esimerkkejä ovat DTP, HADEP, DEHAP. Nykyinen hallituspuolue AKP vaikeutti lakia 2003, joka helpotti sulkea puolueet. Sen jälkeen ei ole yhtäkään poliittista puoluetta suljettu Turkissa. Turkin poliittisessa historiassa monen poliittisen puolueen ovelle laitettiin lukko, ei pelkkä kurdien, myös konservatiivisten puoleiden. Esimerkiksi REFAH (Hyvinvointipuolue).

Konfliktien alkaessa 1980 lähtien tähän päivään asti vaan yksi valtionpäämies laittoi henkensä vaakalaudalle konfliktin ratkamiseksi. Koko kansa mukaan lukien HDP ja PKK tietää kuka hän on. Tästä syystä kurdit äänestävät häntä.

Vielä ei tiedetä sitä asettaako HDP oman presidentti ehdokkaansa vuonna 2019 presidenttinvaaleissa tai tukevatko he jonkun muun puoluuen ehdokasta.

Miksi sitten HDP:n kansanedustajat ovat vankilassa?

Joskus mediassa sanotaan että Erdogan pistää oppositon kansanedustajat (HDP:n) vankilaan, jotta hän voittaisi vaalit. HDP ei ole AKP:n päävastustaja. Kurdipuolueiden ääniprosentti on 5-11 prosenttia Turkissa. AKP ääniprosentti on 42-51 prosenttia Turkissa. HDP ei ole pääoppositiopuolue joka olisi vaihtoehto AKP:lle. Pääoppositio on CHP, jolla on 22-27 prosenttiä ääniä. Kurdipuolueiden ääni vaihtelee riippuen heidän puoluelinjastaan. Jos HPD sanoa, että puolue valmis katkaisemaan siteensä PKK:n kanssa silloin he saavat 12-13 prosenttia ääniä, muuten 5-7 prosenttia. Esimerkiksi kun puolueen johtajista Selahattin Demirtas (vankilassa nyt) sanoi presidentti kampanjassaan (2014) että hän ja hänen puolueensa valmis hautamaan kirveet lopullisesti, hän sai melkein 10 prosenttia.

Silloin oli rauhansopimus, jolla hallitus halusi lopettaa taistelut. Ei ollut pahaa tulosta. Moni, joka vastusti siihen asti puolueen linjaa, tunnisti äänestävänsä Selahattin Demirtasia. Sen jälkeen HDP vaihtoi linjansa koska Syyrian sodan alettua, PKK:n haara YPG/PYD alkoivat vallata Pohjois-Syyriassa. Yhtäkkiä PYD:lla ja YPG:lla oli valtava alue Pohjois-Syyriassa. PYDY/PYD:n johtajat sanoivat HDP:n ja PKK:n edustajille “miksi haluatte rauhansopimuksen Turkin valtion kanssa. Olemme perustamassa suuri Kurdistanin. Voitte tulla mukaan ja voimme liittää Kaakkois-Turkin mukaan”. Suorastaan sanoivat, että lopettakaa rauhanprosessi. HDP:n puoluejohtajat ja osa kansanedustajista, jotka luulivat, että kohta Kurdistan perustetaan, sanoivat suoraan parlamentissa, että nojaamme selkämme PYD:hen ja PKK:hon ja emme tunnista Turkin valtiota. Heti sen jälkeen PKK aloitti taas hyökkäyksiään siviilejä kohtaan Turkissa ja HDP alkoi olla taas PKK:n ääni parlamentissa. Tämä oli liika turkin kansalle ja Turkin perustuslaille. EU, USA, Kanada ja NATO luokittelevat PKK:n terroristijärjestöksi.

Tässä valiin, Vasemmistoliitton puheenjohtaja Li Andersson yritti käydä Selahattin Demirtasin luona vankilassa, mutta häntä ei ole päästetty. Ilmeisesti Anderssonilla ei ole paljon tietoa HDP-PKK yhteistyöstä. Suomi luokittelee PKK:ta terroristiryhmäksi, kuten muut EU maat.

Turkin parlamentti purki enemmistön äänestyksellä kansanedustajien syytesuojat, ei ainoastaan HDP:n kansanedustajien vaan kaikkien. Kaikki, jotka rikkovat Turkin perustuslakia, saavat rangaistuksen sen mukaan mitä perustuslaki vaatii. Näistä syistä HDP:n kansanedustajat ovat vankiloissa. CHP on, joka ehdotti kansanedustajien syytesuojan nostamisen mutta CHP:n tähtäimessä olivat hallituspuolueen kansanedustajat eivät HDP:n. Kurdit kostaisivat Erdoganille, jos HDP:n kansanedustajat ja puheenjohtajat olisivat vankilassa ilmaan mitään syytä. Sitä riskiä Erdogan ei ottaisi, koska vuoden päästä on presidentinvaalit.

HUDA-PAR

Perinteisesti ns kurdipuolue on aina ollut yksi mutta nyt toinen poliittinen kurdipuolue nostamassa päätää ja uhkaa HDP:n monopolia Turkissa. Puolue on HUDA-PAR. HUDA-PAR on konservatiivinen kurdipuolue, joka toisin kuin HDP, haluaa pitää maata yhtenäisenä. HDP ja PKK haluvat, että Kaakkois-Turkki olisi osa ns Kurdistania. Kurdistan ei ole maata vaan aluetta, jonka osa on Syyriassa, Turkissa, Irakissa ja Iranissa. HUDA-PAR ei haaveile maan jakautumisesta ja rajojen muuttumisesta, sen sijaan puolueen linja on yksi maa, jossa kaikki elävät keskenään rauhassa.

Note:

Tällainen väite, että kaikki kurdit äänestävät HDP:ta on yhtä järjetöntä kuin sanoisi kaikkien suomalaisten äänestävän Perussuomalaisia.

Lähde: suomiturkki.blogspot.com.tr

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.