18/08/2019

Turkin Syyria Politiikka

Google mainos

Turkki viimeiset 7 vuotta on tosi läheltä seurannut Syyrian tapahtumia. Koska Syyria on Turkin naapurimaa ja kaikki mitä tapahtuu siellä, voi välittömästi vaikuttaa Turkkiin. Oman turvallisuuden vuoksi Turkki on suorittanut muutaman tosi hyvin onnistuneen sotilaallisen operaation Syyrian maaperällä. Eufratin kilpi, Oliivin oksa ja Afrin operaatiot menivät niin kuin Turkki halusi. Turkilla on yksi NATO:n suurin ja kehittynein armeija.

GOOGLE MAINOS:

Turkki oli aikeissa aloittaa uuden operaation viime viikolla mutta lykkäsi operaation vähäksi ajaksi, koska USA päätti vetää sotilaansa pois Pohjois-Syyriasta. Tästä päätöksestä maiden presidentit (Erdogan-Trump) olivat puhuneet pari viikkoa sitten. Turkki todennäköisesti aloittaa operaation USA:n sotilaiden vetäydyttyä alueelta. Turkki auttaa USA:n sotilaiden vetäytymisessä ja ei anna ” fait accompli” tilanteen syntyä alueella. Tästä operaatiosta tule ensimmäinen operaatio Eufratin joen itäpulelle.

Uuden operaation tarkoitus on puhdistaa alue terroristeilta ja rakentaa alue uudelleen,

jotta alueen asukkaat jotka ovat Turkissa pakolaisena palaisivat sinne turvallisesti. Turkki tekee operaation Free Syyrian Armeija ja myös kurdien kanssa, jotka vastustavat YPG:tä ja PYDA:ta. Turkki antaa tilaisuuden ja tukensa paikallisille, jotka ovat taistelleet maansa puolesta diktaattori Assadia ja muita terroristi ryhmiä vastaan, kuten ISIS, YPG, PYD. Operaatio tehdään terroristeja vastaan, ei kurdeja vastaan. Turkissa asuu eniten kurdeja kuin Syyriassa, Iranissa ja Irakissa.

Turkki lähettää asiantuntija ryhmiä sekä Venäjälle että USA:lle, koska halua käyttää kaikki diplomaattiset keinot ennen operaatiota. USA, joka oli valinnut YPG ja PYD Turkin sijaan taistellessaan ISIS:tä vastaan, ymmärsi vihdoin YPG:n j PYD:n oikeat aikeet alueella. USA:n näille ryhmille antamat aseet jäivät kiinni Turkin maaperällä ja Turkki näytti näitä aseita todisteeksi NATO:n huippu kokokouksissa muille NATO:n jäsenmaille. Turkki luokittelee PYD ja YPG terroristi ryhmiksi, jotka ovat PKK:n haaroja. USA ja muut liittolaiset ovat vihdoin ymmärtäneet Turkin tärkeyden alueella ja sinetöidäkseen tämän presidentti Trump sanoi, että Turkki yksin pystyy puhdistamaan alueen terroristeilta.

Natomaa Turkki on menettänyt enemmän siviilejä kuin toiset maat taistellessaan ISIS, PKK, ja muita terroristia ryhmiä vastaan.

Tästä syystä Turkki vaihtoi taistelu taktiikansa terroristeja vastaan taisteulussa. Aikaisemmen (ennen 5 vuotta sitten)Turkin armeija puolusti Turkkia maan rajojen sisäpuolella ja tosi harvoin teki operaatiota rajojensa ulkopulelalla. Nyt Turkin armeija suorittaa operaatiot rajojensa Turkin rajojen ulkupuolella, jossa vaarat eliminoidaan (preemptive strike) ennen kuin lähesty omien rajojaan.

Operaatio tehdään Naton ja USA:n kanssa yhteistyössä ja koordinaatiossa. Turkin rajojen turvallisuus tarkoittaa EU:n ja NATO:n turvallisuus. Turkin aiempien tehtyjen operaatioiden ansioista yli 300.000 pakolaista Turkista on palannut turvallisesti Syyriaan. Turkki on koti yli 4 miljoonalle pakolaiselle.

Vaikka Turkki on tehnyt monta sotilaallista operaatiota ja perustanut tukikohtia Syyriassa, kuitenkin Turkin armeija ei tule jäämän Syyriaan. Heti kun Syyriassa tulee perustuslaki, vaalit ja rajat ovat turvalliset, niin Turkki vetäytyy silloin pois Syyriasta.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 116 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: