Turkin vaalianalyysi (Kunnallisvaalit)

Google mainos

Kuva: flickr.com
Kuva: flickr.com

TURKIN VAALIANALYYSI

Turkin korkein vaalilautakunta on päättänyt uusia Istanbulin pormestarinvaalit . Päätöksen on tehnyt nimenomaan vaalilautakunta, ei AKP-puolue. Turkin korkein vaalilautakunta on vuonna 1950 perustettu, itsenäinen ja riippumaton elin. Vaalilautakunnassa on 11 jäsentä, joista seitsemän puoltaa vaalien uusimista ja neljä on vastaan. Korkeassa vaalilautakunnassa on myös pääpuolueiden AKP:n, CHP:n, MHP:n, HDP:n, IYI:n edustajat, jotka seuraavat päätöksentekoa. http://www.ysk.gov.tr/tr/ysk-teskilat-yapisi/1501. Päätöstä ei siis tehty yksimielisesti mutta enemmistön mielipide ratkaisee ja kaikkien tulee kunnioittaa päätöstä. Uudet vaalit pidetään 23.6.2019.

Korkein vaalilautakunta ei ole antanut Istanbulin kaupunginjohtajan paikkaa Yildirimille, toisin kuin joissakin lehdissä väitetään. Todennäköisesti Ekrem Imamoglu tulee voittamaan Istanbulin vaalit toistamiseen. Mielestäni vaalilautakunnan päätös hyödyttää Ekrem Imamoglua. Todettakoon, että AKP on voittanut enemmistön valtuustossa sekä Istanbulissa että Ankarassa. Koko maassa AKP on saanut 44% ja CHP 30% äänistä.  Yhdessä MHP:n kanssa (Tasavaltalainen liitto) AKP keräsi 51% äänistä ja CHP:n, SP:n, HDP:n ja IYI-puolueen vaaliliitto (Kansakunnan liitto) keräsi 37% äänistä. Kunnallisvaalien voittaja puolue on AKP ja häviäjä on HDP.

Miksi vaalit uusitaan Istanbulissa? Vaaleissa on ollut järjestäytynyttä rikollisuutta. Yli 19.000 vaalivirkailijoista ei ollut päteviä. Vaalilakia on rikottu. Ehdokkaiden välinen ääniero oli 29.000 ääntä, mutta uusintalaskennan (kaikkien puolueiden edustajien läsnäollessa) jälkeen ero kaventuikin 14.000 ääneen, eli Yildirimin ääniä oli varastettu. Tämä tarkoittaisi Suomessa sitä, että ainakin kolmen tai neljän kansanedustajan  äänet olisi varastettu. AKP on vienyt tästä konkreettisia todisteita vaalilautakunnan eteen. Yildirimin puolue AKP ei ole väittänyt voittaneensa vaalit Istanbulissa, vaan on vaatinut äänten uudelleenlaskua. Vaalilautakunta ei hyväksynyt tätä, vaan määräsi pidettäväksi uudet vaalit.

AKP on menettänyt täpärästi muitakin kaupunkeja CHP:lle, mutta AKP ei valittanut vaalituloksista koska heillä ei ollut todisteita vaalivilpistä. Myös CHP-puolue on valittanut vaalituloksista monessa kaupungissa, niistä vain ei ole kirjoitettu mediassa. Sama korkein vaalilautkunta on tehnyt päätöksiä monessa kaupungissa CHP:n hyväksi.

Demokratiassa tärkeintä on, että jokaisen kansalaisen ääni menee perille. Tuhansien ja tuhansien istanbulilaisten ääni ei kuitenkaan mennyt perille Istanbulin kunnallisvaaleissa. Ei ole väliä kuka vaalit on voittanut, jos kansan tahto ei ole toteutunut.

Turkissa pidettiin kunnallisvaalit, ei parlamenttivaaleja tai presidentin vaaleja. Voittipa Istanbulin vaalit sitten Ekremoglu tai Yildirim, se ei mullista koko maata. Suomessa valta on hajautettu, mutta Turkissa keskitetty, eikä kaupunginjohtajilla ole paljon valtaa. Turkissa kaupunginjohtajat  toimivat sisäministerin alaisuudessa, ja tarvittaessa sisäministeri voi vaihtaa kaupunginjohtajat, jos siihen on riittävät perusteet.

Vaalien jälkeen Ekrem Imanoglu on todennut luottavansa vaalilautakuntaan sataprosenttisesti, ja että vaalilautakunta on Turkin luotettavin laitos. Nyt hän kuitenkin puhuu jo toista, kuten oheisesta linkistä voi todeta  https://www.takvim.com.tr/webtv/video-haber/video/ekrem-imamoglu-ysknin-istanbul-kararinin-ardindan-cark-etti-yskyi-kiniyorum”.

Imamoglun puolueella CHP:lla on tapana viedä kaikki AKP:n päätökset perustuslakituomioistuimelle. Jos tuomioistuin tekee päätöksen CHP:n hyväksi, CHP kuuluttaa isoon ääneen olleensa oikeassa. Jos taas tuomioistuin tekee päätöksen AKP:n hyväksi, CHP syyttää tuomioistuimen ottavan käskyjä Erdoganilta. Tästä voin antaa kymmeniä esimerkkejä.

Turkin kunnallisvaaleista on kirjoitettu suomalaisessa mediassa viikkotolkulla, vaikka Suomessa oli samoihin aikoihin omat vaalit ja monet ehdokkaat odottivat turhaan näkyvyyttä lehdissä. Ranskan rajuista mielenosoituksista ei ole kirjoitte näin paljon. Mistä kiinnostus Turkkia kohtaan johtuu?

Turkkiin liittyviä uutisia, kommentteja, julkaisuja ja postauksia seuratessani olen huomannut, että lähes joka toinen suomalainen on mielestään pätevä Turkki-asiantuntija. Nostan hattua! Oma maa mansikka muu maa mustikka? Ei se nyt  ihan näin mene tällä kertaa. Perussuomalaiset eivät näytä mansikkaalta.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.