Turkin voitto

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Google mainos

Turvavyöhykä
Kuva: Google Maps

Turkin voitto

Turkin ja USA:n viranomaisten väliset neuvottelut kestivät torstaina useita tunteja, minkä jälkeen osapuolet julkaisivat yhdessä sopimuksen, jota Turkki pitää ehdottomasti voittona.

Sopimuksen mukaan Turkki on luvannut ”jäädyttää” sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa 120 tunnin (viiden päivän) sisällä näillä ehdoilla:

YPG-joukkojen on vetäydyttävä pois 32 kilometrin levyiseltä vyöhykkeeltä Turkin rajasta, ja Turkki haluaa muodostaa tuolle alueelle oman turvavyöhykkeen. Mikäli YPG-joukot eivät vetäydy annetussa ajassa, sotatoimet jatkuvat saman tien.

Osapuolet ovat alleviivanneet Nato-kumppanuuden tärkeyttä ja artiklan 5 tärkeyttä, eli kaikki yhden puolesta -periaatetta. Turkki on puskuri, aallonmurtaja Naton ja EU:n turvallisuudelle ja Turkilla on Naton toiseksi suurin armeija.

Yhdysvallat ei saa enää antaa aseita YPG:lle. Kaikki aseet YPG-joukoilta kerätään takaisin. Turkki on alusta asti vastustanut USA:n päätöstä aseistaa YPG-joukkoja. Turkin mielestä oli väärin aseistaa YPG:tä, koska sillä on vahvat siteet Turkissa toimivaan PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

Sopimuksen mukaan Turkille asetetut pakotteet puretaan, kun sotilasoperaatio on kokonaan ohi.

Turkki ja USA jatkavat yhdessä taistelemista alueella ISIStä ja muita terroristeja vastaan. Muistutuksena, että ISIS on tappanut enemmän turkkilaisia, kuin monen maan kansalaiset yhteensä. Turkin viranomaiset ovat pidättäneet tuhansia ISIS-taistelijoita, joista suurin osa ovat ulkomaalaisia. Turkki on avannut liittolaisilleen sotilastukikohtansa (Incirlikin), josta lähtevät hävittäjät pommittivatt ISISin taistelijoita. Incirlik on ollut operaation päämaja. Turkki on myös kouluttanut irakilaissotilaita taistelemaan ISIS:tä vastaan. Koulutus on tapahtunut Basikassa (Irak), jossa Turkilla on sotilastukikohta. Eufratin Kilpi -operaatiossa Turkki eliminoi yli 3000 ISISin jäsentä.

Turkin armeija varmistaa 480 kilometriä pitkän ja 30 kilometriä leveän turvavyöhykkeen turvallisuuden. Vyöhykkeelle odotetaan palaavan 2 miljoonaa syyrialaispakolaista ympäri Eurooppaa. Turkki on puhunut päättäväisesti tästä turvavyöhykehankkeesta jo vuodesta 2012 lähtien.

Turkki antaa maailman eniten humanitääristä apua, ja on nykyään koti neljälle miljoonalle pakolaiselle, joista 3,6 miljoonaa on kotoisin Syyriasta.

Turkin armeija ei tule jäämän Syyriaan. Heti kun Syyriaan tulee perustuslaki, vaalit ja sen rajat ovat turvalliset, Turkki vetäytyy pois Syyriasta. Turkki on mukana Syyrian uuden perustuslain laatimisessa ja edustaa Syyrian opposition puolta Astanan ja Geneven kokouksissa. Turkki kunnioittaa naapurimaiden itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta, mutta ei anna ”fait accompli” tilanteen eli ns. terrorikäytävän syntyä rajansa tuntumaan.

Turkin armeija oli saanut luvan parlamentilta operoida Turkin rajojen ulkopuolella. Tällaisiin operaatioihin on aina oltava parlamentin enemmistön hyväksyntä. Kaikki poliittiset puolueet lukuun ottamatta HDP-puoluetta äänestivät operaation puolesta. Toisin kuin lehdissä väitetään, Rauhan Lähde -operaatio ei ole Erdoganin päähänpinttymä, vaan koko maan yhteinen asia.

On huomattu, että Suomessa ja Euroopassa monet lehdet eivät tiedä Turkin politiikasta paljoakaan. Monelle operaatio Rauhanlähde tuli yllätyksenä, mutta turkkilaisille se ei ollut yllätys. Kirjoitin vuosi sitten mahdollisesta operaatiosta turkinuutiset.fi. Valitettavasti monien lehtien päähänpinttymä oli taas ”demonisoida Erdogania”. Jopa tällaisessa operaatiossa, jossa halutaan pakolaisten turvallisesti palavaan kotinsa, toimittajat kysyvät ”miten operaatio vaikuttanut Erdoganin suosioon Turkissa”. Demonisoimalla, marginalisoimalla Turkin presidenttiä ei voi ratkaista 3,6 miljoonan pakolaisen ongelmia, ei voi eliminoida terroristeja EU:n ja Naton rajoilta, ei voi ymmärtää ja nähdä Turkin potentiaalia Afrikan ja Lähi-idän markkinoille.

Kysymys kuuluu mitä EU:n päättäjät, jotka vastustivat Turkin operaation, miettivät nyt kun Trump sanoi ”PKK/YPG ovat luultavasti pahempi terrorisoija ja suurempi terroriuhka kuin Isis”?

Turkin uutisten tarkoitus on vahvistaa Suomen ja Turkin välisiä suhteita ja rikkoa ennakkoluuloja puolin ja toisin. On aika kääntää katseita Turkin sisäpolitiikkaan, jossa kohta tapahtuu paljon hyviä käänteitä. Reformipaketti, jossa on kattavia oikeudellisia uudistuksia, on tulossa parlamenttiin hyväksyttäväksi, ja se nostaa Turkin uudelle tasolle. Linkki reformipakettiin sgb.adalet.gov.tr

Hyvää syksyn jatkoa!

Mustafa Orhan
Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 126 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.