Turkin ystävät – Seppo alias Selim

Google mainos

Seppo – Selim

TURKIN YSTÄVÄT – SEPPO ALIAS SELIM

– Milloin olet muuttanut Turkkiin ja oliko ensimmäinen asuinpaikkasi Marmaris?

Olin matkalla Istanbulista Izmiriin 1976, matkalla tapasin turkkilaisen nuoren- parin jotka pyysivät minut vierailulle kotiinsa Izmirissä. Vietin siellä muutamia päiviä nauttien heidän vieraanvaraisuudestaan. Heillä asui ihana Azade tyttö (serkku) jonka kanssa synkkasi hyvin. Matkasin kuitenkin sieltä Marmarikseen, josta piti olla laiva menossa Israeliin kibbutsille. Oleskelin sitten Marmariksessa pari kuukautta ja Azade kävi tapailemassa minua siellä! Kun laivaa ei sitten kuulunut menin takaisin Izmiriin jossa tapailin Azadea, vahingossa törmäsin sitten Suomalaiseen Marja Heinoseen ja hänen Dierk Kühn kapteeni mieheensä!

Heillä oli siellä telakalla purjelaiva Meta av Byxelkrok (Ruotsalainen laiva) jolla oli filmattu elokuvia mm.Jack Londonin Merisusi,(Deniz kurdu)Stwensonin Aarresaari (Hazine adasi)Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä sekä Ruotsalainen elokuvasarja Maastamuuttajat. (The emigrants)Esitetty joskus myös Suomen televisiossa! Tuurillani sitten pääsin laivaan töihin puoleksi vuodeksi jolloin teimme 10 päivän risteilyjä Marmariksesta Finikeen saakka.Laivalla ollessani laivallamme filmattiin sitten myös Turkkilainen merirosvoelokuva Kara Murat! (Cüneyit Arkin)

Myöhemmin olin vielä töissä saksalaisella turistilaivalla Barracudalla!
Erilaisissa hommissa olen sitten ollut Turkissa oloaikoina:Izmirissä Turkkilais-Amerikkalaisessa koulussa, Turkin ainoalla minkkifarmilla Izmirin Yamanlar vuorella, siivojana ,tiskaajana ,tarjoilijana,matkamuistomyyjänä,kirvesmiehenä,oppaana Suomalaisilla ja Israililaisella matkatoimistoilla,elämysmatkojen järjestäjänä ja valokuvaajana.

Suomessa olin kokkina Turkkilaisessa ravintola Anissa sekä Armenialaisessa Sevan ravintolassa molemmat Helsingissä! Valokuvaajana Helsingin yleisurheilun MM kilpailuissa 1983 Hüriyet sanomalehdelle!
Näistä kaikista ja muista tapahtumista on tulossa kirja jossain vaiheessa Kiitos Merja ja Hannu Vepsäläisten!
Seurustelin useiden Turkkilaisten tyttöjen kanssa viimein kuitenkin menin naimisiin Ankaralaisen Mücellan kanssa tunnettuani hänet vain 48 tuntia!!!!!!!
Meillä on yhteinen lapsi Mehtap ja lapsenlapsi Nuuri! Olemme erossa mutta välimme ovat edelleenkin hyvät!

– Miten Marmaris on muuttunut sinä aikana, kun olet asunut siellä?

Marmariksessa 1976 oli vain 1500 asukasta,paikka oli pieni kalastajakylä jossa kuitenkin oli turismia mutta ei suomesta josta aloitettiin suorat lennot Dalamaniin 1982.Suomalaiset tulivat ennen suoria lentoja Rodoksen päiväretkille Marmarikseen!
Tänä päivänä Marmaris on hyvin kehittynyt turistikaupunki ja on yksi Turkin parhaimmista loma kaupungeista,täällä järjestettiin tänä vuonna mm. rallin MM-kilpailut jolle on jatkumoa myös ensi kesänä! Marmarista voin suositella kaikille loma kaupungiksi,täällä on loistava retkitarjonta hyvät pyöräilyreitit ja kävelyreitit.Kaupunki on sen verran pieni että reipas kävelijä voi mennä kävellen joka paikkaan kaupungissa.Asukasluku kaupungissa ympäristöineen on noin 100.000.
Muita paikkoja joissa olen asunut ovat: Istanbul,Fethiye (Ölü Deniz) Kas,Alanya,Arsuz(Ulucinar) Kahramanmaras (Valmetin kartonkitehtaalla työmaa sihteerinä) Kekova Kale köy(uponnut kaupunki) Finike ja nyt tällä hetkellä Marmaris 4 vuotta!

– Mikä on lempipaikkasi Marmariksessa ja koko Turkissa?

Suosikkipaikkani on tietysti Marmaris ja on ollut sitä aina mutta Kekova Kale köy (Kas/Ant)(Uponnut kaupunki on toinen suosikkini jossa asuin puoli vuotta!)
Muuten voisin suositella rantareittiä Marmariksesta Ölü Deniksen ja Kaya köyn(Ghost town) kautta Antalyaan. Matkalla on paljon upeita paikkoja mm.Saklikent,Xhantos,Patara,Kas,Kalkan,Kekova ja piispa St Nicholauksen kirkko Myrassa(Demre) sekä Myran amfiteatteri ,satama ja muut rauniot! Vielä ennen Antalyaa on antiikkikaupungin Phaseliksen rauniot.Paluumatka voi sitten tapahtua ylänköjen kautta (Korkuteli) matkalla upeita vuoristomaisemia!

– Käytkö usein Suomessa ja ikävöitkö jotain Suomesta?

Suomessa käyn pari kertaa vuodessa, eripituisia ajanjaksoja. Viime talvena olin 4 kuukautta, nyt en tiedä milloin seuraavan kerran, tulin tänne maaliskuussa. Suomesta en kaipaa mitään erityistä kuin joskus ruispaloja joita tutut kuitenkin tuovat säännöllisesti. Kaipaan kyllä Suomen kesäisiä Kallaveden saariston yöretkiä kavereiden kanssa!

Mikä on turkkilainen lempiruokasi/juomasi?

Ertyisiä mieliruokia ei silleen ole paitsi ihan tavallisia ruokia kuten tas kebap(lihakeitto) tai tuorepapupataa (taze fasulye).Suomalaisille tutuille valmistan joskus kotona ”nakit ja muusit”.
Mielijuomia tietysti Ayran ja välillä vaikka Yakut vanha perinteinen punaviini!
Parasta turkissa vieraanvaraisuus ja palveluystävällisyys.Vieraanvaraisuus on erityistä etenkin mustanmeren alueilla. Kaakkois ja itäturkin alueilla ystävällisissä pikkukylissä (Van,Mardin,Nüsaybin,Midyat alueilla) olin kuin turistinähtävyys,kalkkunaa tuli syötyä joka ainoassa paikassa.

– Kuinka kauan sinulla meni aikaa Turkin kielen oppimiseen? Oliko se vaikeaa?

Suomalaisille turkin kielen oppiminen on mielestäni helppoa, itse paneuduin kieleen aloittamalla sanakirjan alusta a:asta alkaen ja kuuntelemalla. Ensin täytyy opetella kysymään että miten tämä sanotaan turkiksi! Kielen oppii äkkiä kun siihen vain paneutuu ja on ympäristössä missä sitä puhutaan! Minusta parissa kuukaudessa oppii sen verran että jo pärjäilee jos ei tarvitse puhua mitään syvällisiä!
Suomessa ollessani toimin tulkkina mm.tullissa ,rajavartiolaitoksessa,ulkomaalaispoliisissa ym.poliiseissa sekä käräjäoikeuksissa!

– Minkä arvosanan antaisit Turkin Uutisille?

Turkin uutiset täydet pisteet (10 puan)!

 

Haastattelu: Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.