Turkki ja Saksa haluavat parantaa suhteitaan

Google mainos

Kuva: pixabay.com

Turkki ja Saksa haluavat parantaa suhteitaan

Turkin ja Saksan välinen (kiristynyt) suhde ei näytä hyvältä tällä hetkellä. Saksa väittää että Turkki puuttuu Saksan sisäiseen politiikkaan.(Saksassa pidetään vaalit syyskuussa ja Saksassa asuu yli 3 miljoona Turkkilaista). Se on totta mutta Saksa on myös puuttunut Turkin sisäiseen politiikkaan.
Mitä Saksa teki ennen Turkin kansanäänestystä?

Monet Saksan poliitikott ovat tehneet avoimesti kampanja “EI” :n puolesta ja kehottaneet sekä Turkkilaisa ja Saksan-turkkilaisia äänestämään “EI” kansanäänestyksessä. Moni poliitikko ovat jopa kirjoittaneet kirjeet turkin kielellä Saksan pääsanomalehdille, jossa kehotettiin saksan-turkkilaisia äänestämään ei.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin ” 49 prosentti Turkkilaisista odottavat meiltä paljon” lause oli viimeinen pisara Turkille. Noin 50 prosenttia sanoi Turkin kansanäänestyksessä “EI”. Angela Merkelin puolue sai alle 40 prosenttia viime vaaleissa. Mitä jos Turkin presidentti sanoo että 75 prosentti Saksalaiset odottavat meiltä paljon?

Toinen kiista johtuu Turkissa tapahtuvista pidätyksistä, joista pidätyistä yksi oli Saksalainen. Saksan ulkoministeri Gabrielin mukaan pidätys on laiton. Turkki vastasi kommentteihin että Saksan pitää kunnioittaa oikeuslaitoksien itsenäisyyttä ja riippumattomuutta. Turkki on saanut lukuisia kertoja samoja vastauksia aikaisemmin Saksasta kun Turkki on pyytänyt PKK:n jäsenten ja vallankaappausyrityksen osallistuneiden palauttamista Turkkiin.
Saksan ajamaa linja ei ole Unionin linja. Konflikti on Turkin ja Saksan välinen konflikti, ei Turkin ja Unionin. Tässä asiassa ehkä molemmat ovat syyllisiä. Unionin linja on selvää (halua jatkaa neutvottelut Turkin kanssa) ja Unioni ei hyväksynyt Saksan pakotte pyynnön Turkille.

Turkki halua uusia tullisopimuksen Unionin kanssa mutta Saksa sanoo ei halua uusia. Tullisopimuksen hyväksyminen tai ei hyväksyminen ei ole Saksan asia. Sopimus ei ole pelkkää Saksan päätettävissä. Sopimukset tehdään Brysselissä ja päätökseen osallistuvat muut Unionin jäsenmaat myös. En usko että kaikki Unionin jäsenmaat ovat Saksan kanssa samaa mieltä.
Kollektiivisesti Saksaa puolustaminen ei ole oikea. Unionimaat voivat tehdä virheitä myös, niin kuin Kreikka aikoinaan teki.

Uskon että molemmat maat haluavat parantaa suhteitaan.Vienti Saksalle on noussut koko ajan. Viime vuonna vienti on ollut yli 14 miljardia. On aika istua pöydän ääreen ja puhua asiat halki.

Jäitä hattuun….

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.