Turkkilaiset ensimmäistä kertaa astuneet Anatoliaan vuonna 1071

Google mainos

Turkkilaiset ensimmäistä kertaa astuneet Anatoliaan vuonna 1071

Turkkilaiset ovat kenraali Alparslanin johdolla esnsimmäistä kertaa astuneet Anatoliaan vuonna 1071. Turkkilaiset joukot kukistivat Byzantinin armeijan Manzikertin sodassa (Muş/ Itä-Turkki), joka avasi turkkilaisille Anatolian ovet.

Kenraali Alparslan on turkkilaisille yhtä tärkeä kuin Ataturk. Joidenkin mielestä jopa tärkeämpi kuin Ataturk. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Turkissa (26.08.2018) vietettiin Manzikertin sodan voitonpäivää. Muistopäivään osallistuivat Turkin presidentti, puolustus ministeri, ministerit, korkeat kenraalit, muut merkkihenkilöt ja tuhannet turkkilaiset.

1935- luvulta lähtien ns. sekularistit ja älymystöt Turkissa yrittivät tehdä kansalaisia unohtamaan Turkin mahtavan historian, joka oli ennen vuotta 1923. He haluaisivat pyyhkiä Seldzukkit (1040-1157) ja Ottomaanit (1299-1923) kokonaan historian kirjoistaan ja Turkin historiastaan, mikä hämmästyttää ja suututtaa kansalaisia. Heidän käsityksensä mukaan turkkilaiset, jotka alkoivat hyväksyä islamin (v751) 1923 saakka, eivät ole turkkilaisia vaan ennen islamia ja 1923 jälkeen ovat turkkilaisia.

Turkin hallitus yrittää opettaa kansalaisilleen sen, että Turkin historia ei ole ei loppunut vuonna 751 ja alkanut taas vuonna 1923, mutta väheksymättä ollenkaan Ataturkin aikaansaannoksia. Turkin presidentti joskus poseeraa vanhanaikaisiin, mutta toisistaan erilaisiin sotilasvaatteisiin pukeutuneiden sotilaiden kanssa. Sotilaat symboloivat 16:sta valtiota, jotka turkkilaiset ovat perustaneet.

Sekä Ataturk että Alparslan ovat pelanneet suuria rooleja Turkin historiassa, mutta ei pidä unohtaa sitä, että pelin pelaa pelaajat eivät valmentajat.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 127 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.