Turkkilaiset ovat samanlaisia ihmisiä kuin muut

Google mainos

Brenton Tarrant
Terroristi Brenton Tarrant. Kuva: TRT World

Turkkilaiset ovat samanlaisia ihmisiä kuin muut

Maailma järkyttyi, kun terroristi Brenton Tarrant (Australialainen) ampui muslimeja Uudessa Seelannissa perjantairukouksen aikana. Ampujia oli muutama. Terroristi oli kuvannut kaiken Facebookissa. Mutta ennen ampumistapahtumaa hän oli laittanut manifestinsa Facebookkiin. Manifestissaan hän oli maininnut sekä Suomen että Turkin. Etenkin Turkki oli mainittu tosi paljon. Terroristi oli kirjoittanut aseensa päälle sellaisia tekstejä, jotka suorastaan liittyvät Turkkiin (Ottomaaneihin).

GOOGLE MAINOS:

Terroristi oli maininnut manifestissään, että turkkilaisten tulee muuttaa Istanbulin Aasian puolelle eli Euroopan puoli on eurooppalaisten.

  • Hagia Sofian museon (1400 luvulla kirkko-1930 moskeija) minareetit pitää tuhota ja palauttaa kirkoksi.
  • Turkin presidentin on tapettava joissakin Euroopan matkan aikana.
  • Euroopassa asuvia turkkilaisia on häädettävä takaisin Turkkiin.

Aseen tekstit

Turkofago: Ihminen, joka inhoa turkkilaisia ja syö niitä elävältä.

Miloş Obiliç: Mies, joka on tappanut Sulttaani 1. Muradin Ottomanien ja Serbian välisessä taistelussa.

Janos Hunyadi: Kenraali, joka oli estänyt Belgradin valloituksen Ottomaneilta.

1683: Ottomanit lopettivat Wienin piirityksen.

Antonio Bragadin: Venetsialainen komentaja, joka taisteli Ottomania vastaan.

Scanderbeg (Skandarbeg): Albanialainen komentaja, joka oli ensin palvellut Ottomania ja sen jälkeen taistellut niitä vastaan.

Novak Vujoseviç: Komentaja, joka on taistellut Ottomania vastaan (1876).

Sebastiano Venier: Komentaja, joka on taistellut Ottomania vastaan Kyproksen piirityksessä (1570).

Shipka Pass: Paikka (Bulgariassa), jossa Ottomanit ja Venäläiset taistelivat.

Terroristi Brenton Tarrantin ase
Terroristi Brenton Tarrantin ase. Kuva: Turkin media

Mistä turkkilaisia kohtaan viha johtuu?

Turkkilaiset ovat olleet islamin konkretisoitunutta kansaa kautta aikojen. Oli miten oli, historiassa Turkki ei enää lähde  sotimaan Euroopassa, niin kuin Ottomanit tekivät aikana. Mutta monet poliitikot ovat eri mieltä tästä. Etenkin poliitikot, jotka ovat tekemässä päätöksiä Euroopan Unionissa. Monet poliitikot eivät näe Turkkia pelkkänä jäsenmaana pyrkiväksi maaksi. Turkissa he näkevät islamia, Wienin piirityksen,  pyrkimyksiä valloittaa Euroopan. Monet poliitikot ja asiantuntijat sanovat tätä ääneen. Tästä syystä Turkkia ei päästetään Euroopan Unionin, vaikka Turkki on paljon kehittyneempi kaikilla saroilla kuin Bulgaria, Romania ja Kreikka. Edelleen Wienin piirityksen kosto ovat monien poliitikkojen mielessä. Esimerkiksi jotkut asiantuntijat kirjoittivat sitä, että on Turkin presidentin islamilaisen ajattelun (korko kileto islamissa) syy kun Turkki ajautui talouskriisin, vaikka todellinen syy oli taloustaistelu USA:n kanssa. Kaikki tietävät, että USA on monen maan kanssa taloustaistelussa. Terroristit ja muut radikaaliajattelijat kuuntelevat mm näitä poliitikkoja ja asiantuntijoita.

Ampuja oli käynyt Turkissa ja todennäköisesti tarkistanut paikkoja ja tutustunut asioihin siellä. Hän ei ollut, joku, joka on yhtäkkiä päättänyt ampua ihmisiä, vaan pitkään suunnitellut tekoansa. Vaikka hän on sanonut, että hän on kristitty ja ampunut ihmisiä kristittyjä pelastamiseksi, me emme käytä ”kristilliseksi terrorismiksi”. Se olisi väärin niin kuin ”islamilainen terrorismi” nimitys. On aika tiivistää rivit näitä terroristeja vastaan, niin kuin Charlie Hebdon tapauksissa Ranskassa.

Turkin varapresidentti, ulkoministeri ja delegaatio ovat parhaillaan Uudessa Seelannissa. Turkilla ja Uusilla Seelannilla on todella hyvät suhteet. Monet Uuden  Seelantilaiset ja Australialaiset sotilaat ovat kaatuneet Gallipolin taistelussa (1915) Turkissa. Ataturk on taistelun jälkeen sanonut, “suremme yhtä paljon Uuden Seelantilaisten kaatuneiden sotilaiden puolesta kuin meidän. Tästedes Turkki on myös heidän maansa.” Joka vuosi monet uusi seelantilaiset ja australiailaiset matkustavat Turkkiin Gallipolin sodan muistopäivänä. Ampuja oli tahallaan valinnut maaliskuun, koska maaliskuussa oli Gallipolin taistelu. Turkissa eilen (18.3.2019) vietettiin Turkin kansallislaulun- Gallipolitaistelun päivä. Turkin suurlähetystö Suomessa järjesti (joka vuosi) eilen tilaisuuden tästä syystä.

Suomella ja Turkilla on erinomaiset suhteet ja teemme parhaamme että näin jatkuisi. Suomi saa Euroopan Unionion puheenjohtajuuteen 1. heinäkuutta. Suomella on hyvä tilaisuus korjata Turkki-EU suhteet. Olen tosi optimistinen. Turkin EU jäsenyysneuvottelujen on jatkuttava ja EU:n (Suomen) on näytettävä maailmalle, että äärinationalistille, islamofobioille ei ole jalansijaa Euroopassa ja maailmassa. Pelkkä tuomitseminen ei riitä.

Mustafa Orhan
Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 118 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.