Turkkilaista historiaa osa 2

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Suleymaniye moskeija. Kuva: wikimedia.org

Turkkilaista historiaa osa 2

Tämä on systemaattista lasten aivopesua, jotta lapsemme eivät tietäisi mitään meidän todellisista sankareista, historiallisista pelastajista ja imitoivat keksittyjä hahmoja. On myös tiedettävä että Ottomaanien valtakunta ei ollut vain turkkilaisten vaan se oli kaikkien kansojen ja uskontojen, se oli historian monikulttuurisin ja moniuskontoisin valtakunta jossa kaikki elivät sovussa. Ministereinä toimi sekä muslimeja, juutalaisia, kristittyjä ja muita vähemmistöjä. Jos ottomaanit olisivat pakkokäännyttäneet kristittyjä tänään libanonissa enemmistö ei olisi kristittyjä eikä Jerusalemissa oli maailman vanhimmat kirkot edelleen pystyssä. Kun valkoinen mies voittaa sodan hän myös kirjoittaa historian ja näin on tehty viimeistä 100 vuotta.

MAINOS!

Turkkilaista historiaa osa 2

Tänään kirjoitan Suleiman Suuresta.

Aloitan eräästä Ottomaani sulttaanista nimeltä Suleiman Al Qanuuni. Länsimaissa paremmin tunnettu nimellä Sulttaani Suleiman Suuri (The Magnificient). Al Qanuuni nimitys tarkoittaa Oikeudenmukaista. Tämä 25-vuotiaana peri vallan ja monet pitivät häntä mitättömänä pikkupoikana, mutta historia osoitti muuta.

Tämä ihminen, joka jokaisen valloituksen jälkeen meni hautaan yöksi vain muistuttaakseen itselleen että joku päivä hänkin päätyy hautaan. Ajatella mikä muistutus itselle ettei valtaistuin muuta häntä ylimieliseksi. Pystyisitkö itse olla yhtäkään yötä ruumisarkussa haudassa? Mieti sitä. Hänestä enemmän tekstin yhteydessä.

Ennen kuin aloitan hänen elämän kerrallaan nostan esiin häneen liittyviä tapahtumia nykyajassa.

Ranska: Ranskalaisilla on syvä ja pitkä katkeruus turkkilaisia kohtaan, sillä turkkilaiset olivatkin merten valtiaat pitkään. Turkkilaisten satamat Algeriassa olivatkin syy Ranskan julmalle miehitykselle Algeriassa. Mikään hyökkäys tai miehitys ei ole tapahtunut ilman kostotarkoitusta historiallisiin tapahtumiin liittyen. Ne jotka olettavat että nykyajan konfliktit eivät liittyisi historiallisiin seikkoihin ovatkin väärässä ja heille neuvonkin tutkimaan historian kirjoja enemmin kuin tuhlaavat voimavarojaan turhiin kommentointiin. Ei kommenttinne eikä mielipiteenne tule vaikuttamaan Turkissa tai yhdessäkään muussa muslimimaassa.

Entinen Ranskan presidentti Sarkozy useasti kritisoi Turkkia. Hänet kutsuttiin monesti valtiovierailulle Turkkiin, mutta hän oli liian ylimielinen. Vuosia sitten G20 kokous järjestettiin Turkissa ja tuolloin Ranskan presidentti Sarkozy olikin kyseisen kokouksen puheenjohtaja ja hän sitten menikin Turkkiin tuon kokouksen puheenjohtajana ja vierailu kestikin vain 6 tuntia. Tämän turkkilaiset kokivatkin loukkauksena ja Turkin presidentti Erdogan (tuolloin vielä pääministeri) viisaana osasikin vastaanottaa hänet oikeaoppisesti vastaan.

Sarkozy. Kuva: flickr.com

Erdogan vastaanotti Sarkozyn ja lahjoitti hänelle lahjan, jota hän eikä koko Ranska tule unohtamaan.

Itse lahja olikin Ottomaani museosta avunpyyntö kirje, jonka oli kirjoittanut Ranskan kuningas Francis ensimmäinen. Tämä kirje 1500-luvulta oli osoitettu Ottomaani Sulttaani Suleiman Suurelle.

Tuolloin olivat espanjalaiset vallanneet Ranskan ja ranskalaisten kuningas Francis ensimmäinen viruikin espanjalaisessa vankilan tyrmässä. Tiesittekö tästä? Mikä olisi Ranskan tilanne ellei Ottomaani turkkilaiset olisivat pelastaneet heitä espanjalaisten kynsistä? Pohdittavia kysymyksiä.

Juuri tämän takia nyky-ranska kokeekin syvää katkeruutta siitä että oli aika jolloin nöyrtyivät pyytämään apua muslimeilta ja turkkilaisilta. Tämä ei ole ainoa kerta kun eurooppalaiset ovat pyytäneet apua muslimeilta tai turkkilaisilta. Myös eräs Ruotsin kuningas pyysi apua Ottomaaneilta hävittyään sodan Englantilaisia vastaan. Ruotsin kuningas tuolloin joutuikin maanpakoon ja tuli Istanbuliin pyytämään apua jotta saa Ruotsin maan takaisin. Kuka kuningas kyseessä? Sen jätän sinulle selvitettäväksi, jotta opit itse tutkimaan.

Sarkozy, luettuaan Ranskan kuningas Francis 1 lähettämän avunpyyntökirjeen Ottomaani sulttaani Suleiman Suurelle, hämmästyi ja nolostui. Tämä oli paras mahdollinen muistutus presidentti Erdoganilta ranskan presidentti Sarkozylle, jotta tämän ylimielisyys saisi kolauksen, ja niin se saikin. Sarkozy sai myös lahjaksi Suleiman Suuren vastauskirjeen.

Jatkuu…

Kirjoittanut Sadek Elwan

Lähteinä : 100 greatest men of islam & lostislamichistory.com

Kuva: wikimedia.org

Turkkilaista historiaa osa 4

Tietoa Sadek Elwan 12 Articles
Know your history to understand your present