Tyhjäntoimittajat ja Turkin taistelu ISIS:tä vastaan

Google mainos

Kuva: pixabay.com

Tyhjäntoimittajat ja Turkin taistelu ISIS:tä vastaan

Olen vuosien varrella seurannut toimittajia, jotka kirjoittavat Turkista. Huomasin sen, että monet toimittajat eivät tarkista uutisten todenperäisyyttä, vaan kopioivat uutisia muista lehdistä.

Tyhjäntoimittajat joskus laittavat lehtiin kuvia Turkin kaupungeista, jopa kaupungin nimen ja väittävät, että Turkki on pommittanut Syyrian kaupunkia. Samat toimittajat kirjoittavat uutisia Turkin pääkaupunki Istanbulista. Onko Turkin pääkaupunki Istanbul?

Tässä kuvassa Turun Sanomat väitti että, Turkki on pommittanut Reyhanlia, joka on lähellä Turkin rajaa eli Reyhanli kuuluu Syyriaan. Todellisuudessa Reyhanli on Turkin puolella. Kun  tästä valheellisesta uutisesta huomautettiin lehdelle, niin toiset alkoivat väittää, että Turkki on itse ampunut raketteja kansalaisilleen. Tässä väitteessä ei ole päätä eikä häntää. Mitä oikein tapahdu Reyhanlissa? https://www.trtworld.com/turkey/ypg-rocket-attacks-kill-teenage-girl-in-turkey-s-reyhanli-14754

Google maps näyttää, että Reyhanli on Turkin kaupunki 🙂
Tässä kuvassa lehti kirjoittaa Turkista ja väittää, että Turkin pääkaupunki on Istanbul. Todellisuudessa Turkin pääkaupunki on Ankara.

Kuvan tekstissä lukee: ”Turkkilaiset ovat osoittaneet mieltään presidentin tiukkoja toimia vastaan”. Todellisuudessa ihmiset tässä kuvassa tukevat hallituksen toimia sotilasvallankaappauksen yrittäjiä vastaan. Kielitaidon puutteen takia toimittaja ei tiedä mitä tarkoittaa kyltti, jossa lukee “Asimin nesli darbecileri yendi” ja koska toimittaja ei tiedä Turkin poliiittisesta menosta mitään, toimittaja ei tiedä, että kuvassa olevat ihmiset käyttävät käsimerkkejä, jotka ovat Erdoganin tavaramerkkejä. Ihan naurettavaa. (https://yle.fi/uutiset/3-10028264)
Aikaisemmin Turkki ei ollut uutisoinnin kohde, mutta kun Turkki yhtäkkiä on ollut median keskipisteenä, monet toimittajat yrittävät  housut kintuissa tehdä uutisia Turkista.
Yksi aihe, joista housut kintuissa jääneet toimittajat yrittivät kirjoittaa, on Turkin taistelu ISIS:tä vastaan. Housut kintuissa he alkoivat väittää, että Turkki tukee ISIS:iä
Annan toimittajille aikaa siistiytyä ja kirjoitan teille Turkin taistelusta Isistä vastaan.
– Turkki oli ensimmäisten maiden joukossa, jotka julistivat ISIS:tä terroristijärjestöksi.
–   ISIS on tappanut enemmän turkkilaisia, kuin monen maan kansalaiset
– Turkin viranomaiset ovat pidättäneet yli 6.000 ISIS taistelijaa, joista suurin osa ovat ulkomaalaisia.
– Turkki on avannut sotilastukikohtansa (Incirlikin) liittolaisilleen, josta lähtevät hävittäjät pommittavat ISIS:n taistelijoita. Incirlik on ollut operaation päämaja. Tästä paikasta monet tyhjäntoimittajat eivät kuulleet kertaakaan.
– Turkki on kouluttanut Irakilaissotilaita Basikassa (Irak) taistelemaan ISIS:tä vastaan, jossa Turkilla on sotilastukikohta.
– Eufratin Kilpi operaatiossa Turkki on eliminoinut yli 3,000 ISIS:in jäsentä. Operaation jälkeen alueeseen on muuttanut yli 200.000 pakolaista Turkista. Kobaniin pakolaiset eivät muuta takaisin. Syy on YPG/PYD.
Mustafa Orhan

Lue myös: Suomen media ja Turkin uutisointi

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 121 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.